真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
日本配眼鏡最平5000yen 唔洗,香港下下都要成千或千幾,幫人交租仲扭曲

以前租唔貴時,眼鏡鋪已經出名食水深
唔比錢你賺就扭曲咗?

原來你認為專業應該免費
受教了

佢有比錢啊 你嫌平姐下話

佢冇比錢走左
仲覺得

要收錢既

咁係佢細路仔唔識世界 以為所有service都可以免費
其實都係
透明度 已經去到99%
但有競爭 有進步啦
呢個post最好笑係
原來連登仔眼中視光師都稱唔上專業

佢地個個180 30 30
月入幾十皮 唔係律師就醫生工程師wo
視光師算咩專業
不過都係比唔起150蚊驗眼既度縮撚樣

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

醫院驗都係160,樓豬潛水啦

搵返私醫先比較到喎
http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

醫院驗都係160,樓豬潛水啦

連鏡片🤔
唔比錢你賺就扭曲咗?

原來你認為專業應該免費
受教了

佢有比錢啊 你嫌平姐下話

佢冇比錢走左
仲覺得

要收錢既

咁係佢細路仔唔識世界 以為所有service都可以免費

建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節
香港眼鏡鋪on99
又唔標價,唔清唔楚
食水又深
呢個post最好笑係
原來連登仔眼中視光師都稱唔上專業

視光師係一門專業
但自由市場訂價 有咩話扭唔扭曲
各取所需姐
話分兩頭
但樓主果種自豪感...
服務香港既2100位...
你果種自豪感令我誤會你係免費

冇自豪過
英文serve 直譯啫
咁消防員服務市民又免費?
第一次去poly個間驗
驗眼壓好撚緊張
不過巴打唔好固步自掛
時代變緊
樓上巴打講得岩
試下改變自己
唔好咩都話個客既問題
150你覺得係合理價格,有冇諗過人地覺得你啲款同鏡唔值?
你覺得你嘅專業係值錢,你咪大大隻字寫明淨係驗眼要收服務費囉。

我600度以上近視,散光有隻眼過100定200,就算執隻平框(勁難㨂款),要用薄少少嘅鏡,都收我1500上下,更加唔好講想揀牌子、防花、全視線、更薄嘅鏡之類。埋單都二三千起。

我會係香港買,其實都係買服務,咁多間眼鏡鋪,88算係服務質素最好,實幫我將副眼鏡調教到最舒服,有咩都可以番去搵佢地幫手,呢種叫貴得黎抵。亦係網上買眼鏡比較難得到嘅服務。

唔想做手術,我地戴眼鏡要戴一世架,仲要戴過唔同嘅眼鏡,先知邊啲戴得舒服最適合自己,咁一個消費者自會考量想俾錢得到啲咩,點解生意唔係俾你做就叫扭曲?明明有對佢黎講更好嘅選擇都唔可揀?我諗扭曲嘅係你,你想做生意,就諗下有咩優點係淘寶代替唔到你,而貴一貴都係要搵你配。
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費

150真心收得貴,真係on99
我認為服務要比錢

人地好多地方都唔駛咁貴,係舖頭即場配鏡仲可減免《實際係香港眼鏡本身係暴利》
去盲人會驗先一舊,度數、散光、線位,瞳距、色覺、斜視乜柒都驗到,洗幫襯你條柒頭?

正 想幫對眼做個full checking
知唔知幾錢度?
依家啲眼鏡鋪連眼壓都唔撚check
瞳距鳩度

100?
你幾耐冇update
香港眼鏡鋪on99
又唔標價,唔清唔楚
食水又深

有次我副鏡有啲矇 想去眼鏡鋪拎條普通眼鏡布
因為以前啲鋪都係免費拎 佢地當係派傳單咁(以前個概念係咁)
不過唔免費唔緊要 我預左用少少錢買
但佢話要買 40蚊一條....
食水深到呢
海富中心果間
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

咁你唔考護士?
唔比錢你賺就扭曲咗?

有聲
話時話灣仔嗰間黑店 執咗未
屋邨係咪領展所以先有感而發
去盲人會驗先一舊,度數、散光、線位,瞳距、色覺、斜視乜柒都驗到,洗幫襯你條柒頭?

咁有冇得佩埋眼鏡呀

上網配
作為讀左少少書
2100個服務香港既視光師之一

呢句好撚柒
你以為自己係邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞