真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
其實我唔明
做一次視光檢查點解150蚊咁平,仲要連鏡
出去寶血做起碼幾舊水啦
視光師,唔講以為眼科醫生

定位唔同吧

以前睇過有個視光師,check到我眼底有野,即刻寫信俾我去公立專科

唔係註冊醫生出既信 有撚用 ?

真係好on9佢究竟知唔知乜野係專業

問題係佢依家一心覺得係人地唔啱呀
佢專業咁又點 我一定要俾錢你賺
如果樓主唔拉埋淘寶黎講
個post應該正常好多

我都咁樣解釋咗畀佢
亦都講明我認同視光師絕對係專業人士

但係條友仲死兜緊

屌 好彩佢冇做醫生

專業其實只係有個發牌制度保護既就已經係專業
不過重要性就唔等同專業一定重要d
冇人掃街可能個社會仲慘過冇視光師
竟然將自己同醫生護士比
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

無人叫你做

哇屌

值唔值係市場決定,同你讀左幾多年書真係無關係wow
你覺得自己專業 其實唔係

你真心
咁應該係侮辱緊我呢行wo

我夠覺得你侮辱緊護士呢行啦

佢侮辱就得 其他人就唔得
視光師做野唔洗你教

屌佢老母啦 你連護士都侮辱到人工一定要比你低
躺著中槍
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

你會唔會計錯數
你應該計嘅係需要用你地服務嘅人嘛

屌 護士有用咁多 你點同佢地比

講真 護士由出世到死亡都會接觸到
視光師係重要
自比一定高於護士 都幾有矮化意味
笑到仆街

我冇話要高於護士
我只係想表達作為 allied health care 一員
我們的待遇是偏弱
尤其是公營體系
都唔知同班窮撚講咩
話人視光師唔係專業 話人為個百五蚊係到嘈
屌免費幫你做驗眼連鏡片送撚埋俾你好冇
咁你地驗眼就唔好搵視光師自己驗啦
又要人免費又話人為百五蚊嘈 講黎講去就係要平要免費
成日想r免費驗眼去第二到配
即係唔撚食野r人啲紙巾牙簽去第二間餐廳用
屋邨舖個視光師次次前買眼鏡都叫我半年黎驗一次,唔洗錢
其實根本係香港眼鏡鋪呢行跟唔上時代轉變。

過去冇咁多途徑網上買眼鏡(唔止淘寶),所以往往驗眼度數服務包埋係配眼鏡條數度。所以而家造成好多人以為入去眼鏡鋪洗眼鏡,換鼻托,甚至驗度數都應該免費。

其實呢行應該全部做返明碼實價,你去換鼻托咪俾錢,或者自己淘寶DIY,唔好入到人地鋪頭老馮免費換咁。驗眼都係,你咪俾錢驗眼囉,跟住咪自己拎個度數去淘寶或其他網度訂囉。你都可以拎返個度數去其他眼鏡鋪配眼鏡。
自由市場自己選擇,人地鍾意外國現有咩問題

可能人地用5000去外國整個木製手工眼鏡都唔想要樓主個150驗連鏡
根本人地係窮撚係想r著數全部野都係樓主自己幻想出黎
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
造市?

你會唔會計錯數

視光師係重要
笑到仆街

我冇話要高於護士
我只係想表達作為 allied health care 一員
我們的待遇是偏弱
尤其是公營體系

因為你地根本唔重要
視光師,唔講以為眼科醫生

定位唔同吧

以前睇過有個視光師,check到我眼底有野,即刻寫信俾我去公立專科

唔係註冊醫生出既信 有撚用 ?

真係好on9佢究竟知唔知乜野係專業

問題係佢依家一心覺得係人地唔啱呀
佢專業咁又點 我一定要俾錢你賺

你睇返上面條友講乜先 視光師信冇用? 我就覺得好笑
都唔知同班窮撚講咩
話人視光師唔係專業 話人為個百五蚊係到嘈
屌免費幫你做驗眼連鏡片送撚埋俾你好冇
咁你地驗眼就唔好搵視光師自己驗啦
又要人免費又話人為百五蚊嘈 講黎講去就係要平要免費
成日想r免費驗眼去第二到配
即係唔撚食野r人啲紙巾牙簽去第二間餐廳用

依家係佢講到人地去淘寶唔俾錢佢賺係人地唔啱咁呀嘛
呢到班7頭日日數中國有幾衰幾衰,點知自已個個月都上淘寶掃貨

全港有7000000人
2100個視光師
造市?

你會唔會計錯數

視光師係重要
笑到仆街

我冇話要高於護士
我們的待遇是偏弱
尤其是公營體系

咁你就要諗下
點解護士待遇好過你 呀視光師先生
我都唔明點解樓主選擇性失明
你鋪頭有無獨立驗眼個價姐?
如果有,點解仲sell 人150$連鏡?
如果無,點解唔講? 賴鳩人扭曲價值觀?
呢到班7頭日日數中國有幾衰幾衰,點知自已個個月都上淘寶掃貨

搵巴打去驗眼啦,係樓主FF話人哋去淘寶買
香港眼鏡舖好少明碼實價
去日本全部明碼實價

盡左我能力

問題 你有無講獨立驗眼個價先? 如果無,點解?定你根本想夾埋人配鏡?

驚你睇唔到

問題 你有無講獨立驗眼個價先? 如果無,點解?定你根本想夾埋人配鏡?

重點唔係我獨立驗眼價
重點係佢要免費!
講咁多總之要俾錢就要屌啦

估唔到啲comment 咁撚低質,以為自己去咗廢中廢老forum

我前幾頁已經大大隻紅字 佢都選擇性失明扮睇唔到 就知佢係乜嘢人啦
香港眼鏡舖好少明碼實價
去日本全部明碼實價

盡左我能力

驚你睇唔到

重點唔係我獨立驗眼價
重點係佢要免費!

重點係你而家係自由市場開店 賴咩野淘寶 做生意就要跟得上潮流 人地比錢你賺就岩 唔比賺就錯?

我講左150元係驗眼費
對鏡係送你幾時做都得[/i]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞