真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
唔好話視光師啦
香港根本大把行業比人睇唔起
飲食又要免費sponsor 大學生
影相又要比d媽媽group cut budget
做設計都比人問可唔可以四百幾蚊做十頁啦

其實樓主d logic都真係有d問題
好彩係做視光幫人驗下眼
如果係做醫生護士個d需要臨場判斷既專業真係隨時死得人

請講logic
唔係配眼鏡先免費驗眼咩
88個d免費唔等於街坊舖都free

我就做lasik前去親都唔洗錢驗
尤其年紀細有機會變深近視嗰啲,次次驗都要錢咩唔通,通常唔同度數先會睇買唔買眼鏡。

所以88賣咁貴
配鏡客幫運吉客找數
R 驗眼應該去88

係咪可以咁理解

我去cheap雞屋邨舖。至少我自己經驗好多舖都會免費驗,就算今日唔幫襯可能他日諗起都會幫襯,今次唔買下次可能嚟買con
係樓主覺得咁樣係冇人尊重過佢呢個全港得2100個嘅專業啫。老老實實唔免費驗咪話唔免費,人地唔係要配又走去sell人地150蚊俾2塊鏡佢,趕客咪呢啲

係啦 免費驗根本係為左吸引你下次配
係做生意手法咋麻
唔通收你$150發現近視無深到
或者想等得閒先配,果$150當coupon
你估你真係醫生咩 搵你望下咁值錢 呀2100個讀左好多年書既專業

你講有冇深度個隻叫screening
我個種唔會收客錢
客人於標準距離未能睇到標準視力
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下
咁即係須要我服務而希望我免費

我一服務完就釘牌了

姐係我去驗左咁多次近視散光 眼壓 拎到張紙仔
佢哋咁多個都要釘牌
個女仔唔係淨係要個近視深度咋咩

如果你認為個張紙仔係驗眼

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼
推敲人地諗法
然後批評人地諗法點樣唔岩 唔尊重你專業
似乎點都講唔通啵
好彩係做視光幫人驗下眼

請講logic

我已經講話
我唔知佢係咪淘寶
但呢代人受淘寶影響

上一輩人
要配眼鏡
未去鋪頭
格價無可厚非
但最後幫櫬正規鋪頭
入得鋪頭會有一種擺人著數唔好意思感覺

到今天好多婆婆我幫佢換鼻托佢比十元我
我唔收
佢請我食野

呢家
問人拿免費服務像老奉

所以88賣咁貴
配鏡客幫運吉客找數
R 驗眼應該去88

係咪可以咁理解

我去cheap雞屋邨舖。至少我自己經驗好多舖都會免費驗,就算今日唔幫襯可能他日諗起都會幫襯,今次唔買下次可能嚟買con
係樓主覺得咁樣係冇人尊重過佢呢個全港得2100個嘅專業啫。老老實實唔免費驗咪話唔免費,人地唔係要配又走去sell人地150蚊俾2塊鏡佢,趕客咪呢啲

係做生意手法咋麻
你估你真係醫生咩 搵你望下咁值錢 呀2100個讀左好多年書既專業

我個種唔會收客錢
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

佢要求攞一個度數去話比佢媽咪去外國配眼鏡
咁仲唔係詳細驗眼係咩?

所以88賣咁貴
配鏡客幫運吉客找數
R 驗眼應該去88

係咪可以咁理解

係做生意手法咋麻

我個種唔會收客錢
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

高質回應

你住香港真係要20mins取鏡?隔日都唔等得?

ON9 你理撚得D 客等唔等得,
你點撚樣做生意嫁,
邊有人用自己角度諗D客

d客咁岩行過見到個框靚想配多副
唔通配完第日又搭車出黎攞咩
冇即時攞都最好有順豐攞啦

有客要求順風我都會比
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

高質回應

你住香港真係要20mins取鏡?隔日都唔等得?

ON9 你理撚得D 客等唔等得,
你點撚樣做生意嫁,
邊有人用自己角度諗D客

d客咁岩行過見到個框靚想配多副
唔通配完第日又搭車出黎攞咩
冇即時攞都最好有順豐攞啦

有客要求順風我都會比

不過最好親身調較眼鏡

係做生意手法咋麻

我個種唔會收客錢
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

咁大家唔係講緊同一樣野了
原來你配眼鏡㯲完電腦機就配🙆🏻‍♂️

所以88賣咁貴
配鏡客幫運吉客找數
R 驗眼應該去88

係咪可以咁理解

係做生意手法咋麻

我個種唔會收客錢
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

用機同用人手驗應該係兩樣嘢
例如用機驗眼壓
係無用slit lamp人手睇咁準

好似係
唔係配眼鏡先免費驗眼咩

尤其年紀細有機會變深近視嗰啲,次次驗都要錢咩唔通,通常唔同度數先會睇買唔買眼鏡。

所以88賣咁貴
配鏡客幫運吉客找數
R 驗眼應該去88

係咪可以咁理解

係做生意手法咋麻

我個種唔會收客錢
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

得啖笑, 紙仔
乜撚都唔識就質疑人地
講你又唔撚信, 叫你自己上網search又唔search, 咁你玩哂啦

係做生意手法咋麻

我個種唔會收客錢
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
又有冇咁過份叫你入去半粒鐘呀
淘寶po睇過都知d人拎張紙就夠
樓主on9 此po已完
唔係配眼鏡先免費驗眼咩

所以88賣咁貴
配鏡客幫運吉客找數
R 驗眼應該去88

係咪可以咁理解

係做生意手法咋麻

我個種唔會收客錢
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

得啖笑, 紙仔
乜撚都唔識就質疑人地
講你又唔撚信, 叫你自己上網search又唔search, 咁你玩哂啦

讀個master先入得眼鏡鋪好無
眼鏡88都成日做promo膠框連鏡兩舊水

驗眼就從古到今都係唔駛錢喎

佢係真正冇買眼鏡咁免費驗眼

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

係做生意手法咋麻

我個種唔會收客錢
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

真係完 唔好再同d on9解釋
好彩係做視光幫人驗下眼

請講logic

我已經講話
我唔知佢係咪淘寶
但呢代人受淘寶影響

上一輩人
要配眼鏡
未去鋪頭
格價無可厚非
但最後幫櫬正規鋪頭

我唔收
佢請我食野

呢家
問人拿免費服務像老奉

樓主去到三十幾版終於講到重點
我見一開頭個討論方向完全放錯著眼點, 引左大家講其他野
不過你一開頭就咁打嘅話個post就會好快沉, 講唔到好多深入野
劣幣驅良幣 撞正香港人以平唔平優先既心態

關撚事. 屌你老母. 你係咪offer到全球所有鏡片製造技術&鏡框款式啊戇尻? 唔係嘅話就畀人自己在外購置啦垃撚圾. 係要幫你交租咩.

唔緊要
太多鏡片廠知道人自己買外來鏡片
所以淨車邊費用已愈來愈貴

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

個問題係呀,個女仔有冇可能會叫佢入房半個鐘呀,唔買鏡有冇可能可以叫到人入房仔呀
個situation咪就係個女仔想拎張紙,你理得佢暈唔暈姐
樓主就專業使者上身

所以88賣咁貴
配鏡客幫運吉客找數
R 驗眼應該去88

係咪可以咁理解

係做生意手法咋麻

我個種唔會收客錢
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

用機同用人手驗應該係兩樣嘢
例如用機驗眼壓
係無用slit lamp人手睇咁準

好似係

或者等我解答下醫生巴打既疑問
用機係用嚟攞個大概數據畀視光師參考再人手檢查度數
人手都仲有分係主觀檢查(啫係平時1鏡2鏡檢查)同客觀檢查(視光師既一種專門儀器可以喺唔使病人出聲既情況下check度數)
用機嚟直接配鏡係極其唔專業, 以致喺code of practice都係明文禁止

至於眼壓同slit lamp就另外既嘢嚟了

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

個問題係呀,個女仔有冇可能會叫佢入房半個鐘呀,唔買鏡有冇可能可以叫到人入房仔呀
樓主就專業使者上身

有咩無可能 睇完呢個post覺得呢個世界真係咩人都有
有好多野都要過得到良心同埋知識嘅
所以人地係專業你唔係囉

我已經講話
我唔知佢係咪淘寶
但呢代人受淘寶影響

上一輩人
要配眼鏡
未去鋪頭
格價無可厚非
但最後幫櫬正規鋪頭

我唔收
佢請我食野

呢家
問人拿免費服務像老奉

樓主去到三十幾版終於講到重點
我見一開頭個討論方向完全放錯著眼點, 引左大家講其他野
不過你一開頭就咁打嘅話個post就會好快沉, 講唔到好多深入野

老奉一向架啦, 賣衫SALES應該被人玩得最多, 試完十幾廿件衫同你講唔買

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

屌你真係好撚戇鳩, 自己收收皮先啦, 你呢種人就算讀完master咪又係連common sense都無既中大master囉

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

有咩無可能 睇完呢個post覺得呢個世界真係咩人都有
有好多野都要過得到良心同埋知識嘅
所以人地係專業你唔係囉

係喇係喇有可能喇,有可能會免費求你入房仔半個鐘
同埋搞笑咩,視光師托自己上天花板,得你最專業喇,其他工廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞