真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
屌呢個post d人真係好嘔心 個個當人地比服務你係理所當然咁

香港人貪起小便宜上黎真係難頂過蝗

我個種灰心你明嗎
150元貴唔緊要
你可以去比較

但夠死take it for granted 係免費

I know that feel
不過撐你還撐你 唔該打翻繁體

我百分百local
可能細個睇慣胆固醇寫左胆

個女仔有要求你深入驗眼

佢要求攞一個度數去話比佢媽咪去外國配眼鏡
咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

咁大家唔係講緊同一樣野了
原來你配眼鏡㯲完電腦機就配🙆🏻‍♂️

好明顯佢想拎張紙仔啦
又有冇咁過份叫你入去半粒鐘呀
淘寶po睇過都知d人拎張紙就夠
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

個問題係呀,個女仔有冇可能會叫佢入房半個鐘呀,唔買鏡有冇可能可以叫到人入房仔呀
個situation咪就係個女仔想拎張紙,你理得佢暈唔暈姐
樓主就專業使者上身

你有冇追post?

個女仔就係想我免費詳細驗
講左n次

追故模式睇左幾十頁都無睇過喎
一般免費驗都係紙仔架啦
要求埋免費入去驗真係唔信有香港人咁做
點講都係你一聽就著左,無理到佢想要張紙仔only

我可以同你講, 大把香港人覺得入房驗係免費, 同埋係奉旨
好奇一問

視光師算唔算係退化版眼科醫生

兩個stream
就好似水吧同廚房咁

痴撚線廚房同洗碗啦下話
當自己係咩

用layman term又話layman 用jargon 又話jargon

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

個問題係呀,個女仔有冇可能會叫佢入房半個鐘呀,唔買鏡有冇可能可以叫到人入房仔呀
樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

一般免費驗都係紙仔架啦

大佬
我重覆左n次

佢入來
表明在外面配想驗度數
我表示驗眼收費
佢驚異表示驗眼唔係免費咩
我話咁啦
我幫你用電腦量鏡片機度你舊度數比你媽咪幫你配
佢話舊度數唔得想重新驗眼

成件事就係咁
你仲認為你個種攞紙仔?

姐係你係估架啦
紙仔唔係叫重新驗?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

一般免費驗都係紙仔架啦

大佬
我重覆左n次

佢入來
表明在外面配想驗度數
我表示驗眼收費
我話咁啦

成件事就係咁
你仲認為你個種攞紙仔?

姐係你係估架啦
紙仔唔係叫重新驗?

都話唔係驗眼 唔可以用紙仔嚟配

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

一般免費驗都係紙仔架啦

大佬
我重覆左n次

佢入來
表明在外面配想驗度數
我表示驗眼收費
我話咁啦

成件事就係咁
你仲認為你個種攞紙仔?

我點睇佢都剩係想知度數
係你諗多咗,就好似人地外國配你都覺得關淘寶事
我意思或多或少受淘寶風氣影響
淘寶係我估

係啦 免費驗根本係為左吸引你下次配
係做生意手法咋麻
唔通收你$150發現近視無深到
或者想等得閒先配,果$150當coupon
你估你真係醫生咩 搵你望下咁值錢 呀2100個讀左好多年書既專業

你講有冇深度個隻叫screening
我個種唔會收客錢
客人於標準距離未能睇到標準視力
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下
咁即係須要我服務而希望我免費

我一服務完就釘牌了

姐係我去驗左咁多次近視散光 眼壓 拎到張紙仔
佢哋咁多個都要釘牌
個女仔唔係淨係要個近視深度咋咩

如果你認為個張紙仔係驗眼

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

用機同用人手驗應該係兩樣嘢
例如用機驗眼壓
係無用slit lamp人手睇咁準

好似係

或者等我解答下醫生巴打既疑問
用機係用嚟攞個大概數據畀視光師參考再人手檢查度數
人手都仲有分係主觀檢查(啫係平時1鏡2鏡檢查)同客觀檢查(視光師既一種專門儀器可以喺唔使病人出聲既情況下check度數)
用機嚟直接配鏡係極其唔專業, 以致喺code of practice都係明文禁止

至於眼壓同slit lamp就另外既嘢嚟了

Thanks
頭先攪錯咗slit lamp個gonioscopy睇AACG

family medicine都要讀到gionioscopy咁深入?
但你地primary practice應該無儀器check喎

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

一般免費驗都係紙仔架啦

大佬
我重覆左n次

佢入來
表明在外面配想驗度數
我表示驗眼收費
我話咁啦

成件事就係咁
你仲認為你個種攞紙仔?

舊度數係舊鏡片
新紙仔係新度數
你講舊做乜,有乜野用

新度數未要詳細驗眼囉

你來配鏡
我幫你update度數好正常

你淨驗眼 我收費用又好正常

點解咁多人講同一樣嘢你都get唔到人意思
你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉
一係你齋驗眼一百, 成件事會合理好多

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
你來配超薄不反光鏡150包驗眼
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡
淨驗眼150你有冇度數配唔配片都150

明白了,即係
兩個概念
你淨驗眼一百五十(樓主圖入面個offer)
你來配超薄不反光鏡150包驗眼(樓主口噏的,冇標出黎,電腦都冇)

重點係配鏡送驗眼 同驗眼 同價
貴鏡都係送驗眼 乜都係送驗眼
即係樓主都認同 驗眼係唔洗錢

你成日掟呢張圖俾我係冇用
我屈經講左 你配鏡係百五蚊包驗眼
而齋驗眼都係百五
呢個就係問題
而今日無啦啦俾你批鬥個位小妹妹 你係好清楚咁同佢講你呢百五蚊可以包鏡
根本你鏡同驗眼個價就分唔開 人地自然唔想食你鏡片個豬頭骨

你而家正正係自我貶低緊你驗眼服務既價值 仲好意思話人唔尊重你既專業
好奇一問

兩個stream
就好似水吧同廚房咁

痴撚線廚房同洗碗啦下話
當自己係咩

用layman term又話layman 用jargon 又話jargon

你負責做refer咋,呀layman
咁睇唔睇得出兩個layman有咩分別呀,專業

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

一般免費驗都係紙仔架啦

大佬
我重覆左n次

佢入來
表明在外面配想驗度數
我表示驗眼收費
我話咁啦

成件事就係咁
你仲認為你個種攞紙仔?

舊度數係舊鏡片
新紙仔係新度數
你講舊做乜,有乜野用

如果你係視光師
就咁俾張紙仔我話可以配眼鏡
我配完後揸車頭暈撞咗車
我肯定會告到你釘牌
其實樓主d logic都真係有d問題
好彩係做視光幫人驗下眼
如果係做醫生護士個d需要臨場判斷既專業真係隨時死得人

請講logic

我已經講話
我唔知佢係咪淘寶
但呢代人受淘寶影響

上一輩人
要配眼鏡
未去鋪頭
格價無可厚非
但最後幫櫬正規鋪頭
入得鋪頭會有一種擺人著數唔好意思感覺

到今天好多婆婆我幫佢換鼻托佢比十元我
我唔收
佢請我食野

呢家
問人拿免費服務像老奉

生意模式唔同姐
人地88果啲賣副鏡賺番哂d手工錢啦
你做果種似廉航咁樣樣野明碼實價
但係d客唔知原來有哩種模式
咪走入嚟R服務囉

人地真係比開千幾蚊副鏡既又唔可以話人閪喎
係蠢姐

你做老闆就緊係叫d客黎配平鏡,出門七日後自己去88 R服務啦

我不嬲最重視服務

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

一般免費驗都係紙仔架啦

大佬
我重覆左n次

佢入來
表明在外面配想驗度數
我表示驗眼收費
我話咁啦

成件事就係咁
你仲認為你個種攞紙仔?

舊度數係舊鏡片
新紙仔係新度數
你講舊做乜,有乜野用

新度數未要詳細驗眼囉

你都識講驗有兩種啦
咪就係佢想拎張紙仔好簡單就算
你就無啦啦著左
知唔知點解佢哋咁驚訝,因為佢想拎張紙咋
而你話詳細驗眼係估架咋,係“估”佢應該要詳細驗眼

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

例如用機驗眼壓

好似係

人手都仲有分係主觀檢查(啫係平時1鏡2鏡檢查)同客觀檢查(視光師既一種專門儀器可以喺唔使病人出聲既情況下check度數)
用機嚟直接配鏡係極其唔專業, 以致喺code of practice都係明文禁止

Thanks
頭先攪錯咗slit lamp個gonioscopy睇AACG

family medicine都要讀到gionioscopy咁深入?
但你地primary practice應該無儀器check喎

我唔識用
但會知用咩可以檢查到
當然都有記錯嘅時候

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
你來配超薄不反光鏡150包驗眼
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡
淨驗眼150你有冇度數配唔配片都150

明白了,即係
兩個概念
你淨驗眼一百五十(樓主圖入面個offer)
你來配超薄不反光鏡150包驗眼(樓主口噏的,冇標出黎,電腦都冇)

重點係配鏡送驗眼 同驗眼 同價
貴鏡都係送驗眼 乜都係送驗眼
即係樓主都認同 驗眼係唔洗錢

你成日掟呢張圖俾我係冇用
我屈經講左 你配鏡係百五蚊包驗眼
而齋驗眼都係百五
呢個就係問題
而今日無啦啦俾你批鬥個位小妹妹 你係好清楚咁同佢講你呢百五蚊可以包鏡
根本你鏡同驗眼個價就分唔開 人地自然唔想食你鏡片個豬頭骨

你而家正正係自我貶低緊你驗眼服務既價值 仲好意思話人唔尊重你既專業

我答左你啦
再答!

簽海事處牌比你 無論你有冇度數
你要驗眼 收150

配超薄鏡150會幫你驗埋眼 但若然你度數唔只用超薄 咁你對鏡就唔只150 或者你要藍光等 你就要比貴多d
呢個時候你埋單就唔只150
好奇一問

兩個stream
就好似水吧同廚房咁

痴撚線廚房同洗碗啦下話
當自己係咩

關咩layman定jargon事呀大佬
人地講緊你係洗碗嗰個呀

logic fail #1。數比樓主睇

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

一般免費驗都係紙仔架啦

大佬
我重覆左n次

佢入來
表明在外面配想驗度數
我表示驗眼收費
我話咁啦

成件事就係咁
你仲認為你個種攞紙仔?

舊度數係舊鏡片
新紙仔係新度數
你講舊做乜,有乜野用

根本樓主就基本理解同表達有問題,
人地想知而家度數佢就走去一係話驗舊眼鏡,一係就要人買鏡片
人地地去外國配佢就覺得呢個o靚妹一定係淘寶多貪平
人地唔買用唔著嘅鏡片佢就覺得人地係唔尊重佢

部份外國配眼鏡流程係, 視光師, 配鏡分家
首先去視光師俾錢驗眼, 之後再另一公司配鏡
所以鏡價會俾香港平
好奇一問

兩個stream
就好似水吧同廚房咁

痴撚線廚房同洗碗啦下話
當自己係咩

關咩layman定jargon事呀大佬
人地講緊你係洗碗嗰個呀

今次我睇錯左第二個回應撈亂左

佢中意點貶低未點貶低

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

例如用機驗眼壓

好似係

Thanks

我唔識用
但會知用咩可以檢查到
當然都有記錯嘅時候

佩服
呢啲算眼科入面幾深入既嘢嚟架啦
想像到你每個專科都讀到咁深
作為政府認可一份子
我唔會因爲你貶低而感到沮喪
我會做好自己
因為係政府對我地同工既肯定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞