真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
首先你自己都唔認同自己嘅專業咁
你嘅專業係值果個價,只係有人唔識貨姐,
唔洗咁上心
有無淘寶都大把呢啲自以為是嘅人
以為人地做嘅野好簡單唔洗錢都應該啦
算啦巴打 連登班窮撚真係得個笑字㗎咋
成班乞衣 送埋俾你好冇
屌奶星,講咁多原來係冇證據,自己腦補成人地上淘寶買野
唔好話淘寶,上大陸既眼鏡城配都平過你啦
你d鏡咪又係大陸鏡
大佬$150連鏡片 睇清楚未?
你用電腦戈啲驗眼個度數可以差幾遠?
人手逐個逐個鏡片試戈啲先真係叫配眼鏡啊
我試過電腦驗話我幾百度散光
視光師同鏡片試先得50度
眼鏡舖配無收我驗眼錢 因為買埋眼鏡
有買野咪包埋 你額外嘅服務咪要收錢
況且$150真係唔貴得去邊
驗眼壓 吹風機準唔準

唔準 要睇埋角膜厚度
正常厚度下限 眼壓可以差2~3度
利申 專業病人

自己駁唔到就話人窮撚 你就真係得啖笑
呢個post最好笑係
原來連登仔眼中視光師都稱唔上專業

視光師係一門專業
但自由市場訂價 有咩話扭唔扭曲
各取所需姐
話分兩頭
但樓主果種自豪感...
服務香港既2100位...
你果種自豪感令我誤會你係免費

冇自豪過
英文serve 直譯啫
咁消防員服務市民又免費?

Off topic
所謂消防員服務市民意思不在免唔免費
意義在佢拯救遇險者時很大程度有生命危險

你偷換概念用消防員例子好似有啲牽強
點解日本配眼鏡平香港一半?

因為視光師係香港7000000入面既其中2100人

自己駁唔到就話人窮撚 你就真係得啖笑

唔畀錢你洗就係窮撚,ok
我近年都上網訂框
老老實實 我上smartbuyglasses執個prada框1500左右 街舗同款接近2倍價 好難入口
驗眼裝鏡我始終去驗光師搞 pd好易歪 上網無保證
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

咁你唔考護士?

算鳩數啦 自比高於護士
可能佢以為護士係清潔姐姐level
淘寶配鏡係樓主自己幻想出嚟

無中生有
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

即係點
即係就算有其他門路都一定要俾你賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞