真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike

個女仔有要求你深入驗眼

用機同用人手驗應該係兩樣嘢
例如用機驗眼壓
係無用slit lamp人手睇咁準

好似係

或者等我解答下醫生巴打既疑問
用機係用嚟攞個大概數據畀視光師參考再人手檢查度數
人手都仲有分係主觀檢查(啫係平時1鏡2鏡檢查)同客觀檢查(視光師既一種專門儀器可以喺唔使病人出聲既情況下check度數)
用機嚟直接配鏡係極其唔專業, 以致喺code of practice都係明文禁止

至於眼壓同slit lamp就另外既嘢嚟了

Thanks
頭先攪錯咗slit lamp個gonioscopy睇AACG

family medicine都要讀到gionioscopy咁深入?
但你地primary practice應該無儀器check喎

我唔識用
但會知用咩可以檢查到
當然都有記錯嘅時候

佩服
呢啲算眼科入面幾深入既嘢嚟架啦
想像到你每個專科都讀到咁深

Gonio 究竟仲有冇4mirror
好奇一問

視光師算唔算係退化版眼科醫生

兩個stream
就好似水吧同廚房咁

痴撚線廚房同洗碗啦下話
當自己係咩

用layman term又話layman 用jargon 又話jargon

關咩layman定jargon事呀大佬
人地講緊你係洗碗嗰個呀

今次我睇錯左第二個回應撈亂左

佢中意點貶低未點貶低

你post張圖想表達啲咩?

shortshort 地你自己捧上去同眼科同級只係唔同stream
就話人貶,又無d自知之明
作為政府認可一份子
我唔會因爲你貶低而感到沮喪
我會做好自己
因為係政府對我地同工既肯定

地盤工友都有註冊啦,咁對自己個專業咁自滿做咩

個女仔有要求你深入驗眼

用機同用人手驗應該係兩樣嘢
例如用機驗眼壓
係無用slit lamp人手睇咁準

好似係

人手都仲有分係主觀檢查(啫係平時1鏡2鏡檢查)同客觀檢查(視光師既一種專門儀器可以喺唔使病人出聲既情況下check度數)
用機嚟直接配鏡係極其唔專業, 以致喺code of practice都係明文禁止

Thanks
頭先攪錯咗slit lamp個gonioscopy睇AACG

family medicine都要讀到gionioscopy咁深入?
但你地primary practice應該無儀器check喎

我唔識用
但會知用咩可以檢查到
當然都有記錯嘅時候

佩服

一直都有
4 mirror 有volk 4 mirror 同zeiss 4 mirror
好似仲有隻叫posner
不過香港比較少見
香港都係比較常見goldmann goniolens
認真,唔好同我講你d同學係用 “唔同stream,水吧同廚房” 去解釋比人聽同眼醫有咩唔同

兩個stream
就好似水吧同廚房咁

痴撚線廚房同洗碗啦下話
當自己係咩

用layman term又話layman 用jargon 又話jargon

人地講緊你係洗碗嗰個呀

佢中意點貶低未點貶低

shortshort 地你自己捧上去同眼科同級只係唔同stream

踩我地你會很快樂?
我從來冇認為自己係醫生
我地係輔助醫療系統一員

Thanks

我唔識用
但會知用咩可以檢查到
當然都有記錯嘅時候

佩服

一直都有
4 mirror 有volk 4 mirror 同zeiss 4 mirror
好似仲有隻叫posner
不過香港比較少見
香港都係比較常見goldmann goniolens

以前得3mirror玩
認真,唔好同我講你d同學係用 “唔同stream,水吧同廚房” 去解釋比人聽同眼醫有咩唔同

咩叫輔助醫療呀,洗碗咪輔助廚房囉,講白d又唔肯認,又話自己其實都好勁

其實我都覺,無尊重過自己專業果個係樓豬自己

兩個stream
就好似水吧同廚房咁

痴撚線廚房同洗碗啦下話
當自己係咩

人地講緊你係洗碗嗰個呀

佢中意點貶低未點貶低

踩我地你會很快樂?
我從來冇認為自己係醫生
我地係輔助醫療系統一員

你做你既專業人士最快樂唔阻你自high快樂

唔中意未用第二個解釋

不過閣下都起hirerachy of disagreement 入面好底層

其實我都覺,無尊重過自己專業果個係樓豬自己

成個post自high做視光師真係博屌

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
你來配超薄不反光鏡150包驗眼
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡
淨驗眼150你有冇度數配唔配片都150

明白了,即係
兩個概念
你淨驗眼一百五十(樓主圖入面個offer)
你來配超薄不反光鏡150包驗眼(樓主口噏的,冇標出黎,電腦都冇)

重點係配鏡送驗眼 同驗眼 同價
貴鏡都係送驗眼 乜都係送驗眼
即係樓主都認同 驗眼係唔洗錢

你成日掟呢張圖俾我係冇用
我屈經講左 你配鏡係百五蚊包驗眼
而齋驗眼都係百五
呢個就係問題
而今日無啦啦俾你批鬥個位小妹妹 你係好清楚咁同佢講你呢百五蚊可以包鏡
根本你鏡同驗眼個價就分唔開 人地自然唔想食你鏡片個豬頭骨

你而家正正係自我貶低緊你驗眼服務既價值 仲好意思話人唔尊重你既專業

我答左你啦
再答!

簽海事處牌比你 無論你有冇度數
你要驗眼 收150

配超薄鏡150會幫你驗埋眼 但若然你度數唔只用超薄 咁你對鏡就唔只150 或者你要藍光等 你就要比貴多d
呢個時候你埋單就唔只150

我再講左
即係只要買鏡 驗眼就變左免費
你自己定價都覺得買鏡優先過驗眼
但其實你專業係驗眼唔係賣鏡囉你明唔明呀
我講左好多次 你都仲係覺得人地錯
人地因為你咁樣定價 有預期錯覺好正常呀

咩叫輔助醫療呀,洗碗咪輔助廚房囉,講白d又唔肯認,又話自己其實都好勁

其實你知唔知有輔助醫療條例?

唔中意未用第二個解釋

不過閣下都起hirerachy of disagreement 入面好底層

咁叫無point
你get唔get到架究竟畫到出晒腸都廢事再講
香港地 設計同專業都係無人識重視
唔知連登仔幾時公開批鬥下出去食飯明明d料先幾蚊 又賣成舊水

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
你來配超薄不反光鏡150包驗眼
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡
淨驗眼150你有冇度數配唔配片都150

明白了,即係
兩個概念
你淨驗眼一百五十(樓主圖入面個offer)
你來配超薄不反光鏡150包驗眼(樓主口噏的,冇標出黎,電腦都冇)

重點係配鏡送驗眼 同驗眼 同價
貴鏡都係送驗眼 乜都係送驗眼
即係樓主都認同 驗眼係唔洗錢

你成日掟呢張圖俾我係冇用
我屈經講左 你配鏡係百五蚊包驗眼
而齋驗眼都係百五
呢個就係問題
而今日無啦啦俾你批鬥個位小妹妹 你係好清楚咁同佢講你呢百五蚊可以包鏡
根本你鏡同驗眼個價就分唔開 人地自然唔想食你鏡片個豬頭骨

你而家正正係自我貶低緊你驗眼服務既價值 仲好意思話人唔尊重你既專業

我答左你啦
再答!

簽海事處牌比你 無論你有冇度數
你要驗眼 收150

配超薄鏡150會幫你驗埋眼 但若然你度數唔只用超薄 咁你對鏡就唔只150 或者你要藍光等 你就要比貴多d
呢個時候你埋單就唔只150

我再講左
即係只要買鏡 驗眼就變左免費
你自己定價都覺得買鏡優先過驗眼
但其實你專業係驗眼唔係賣鏡囉你明唔明呀
我講左好多次 你都仲係覺得人地錯
人地因為你咁樣定價 有預期錯覺好正常呀

咁買鏡唔通唔驗眼?
其實再加我手工錢我遲早超薄鏡要加價
係暫時硬食

唔中意未用第二個解釋

咁叫無point
你get唔get到架究竟畫到出晒腸都廢事再講

你之前抝個女仔個度啊

其實你知唔知有輔助醫療條例?

係係,關咩事呢,係唔係個條例可以令你同眼醫只不過唔同stream,係水吧同廚房咁同級呢

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

更多既係要學點樣檢查眼睛健康, 同埋分辨出咩係normal 同abnormal, 從而make diagnosis, 之後就比埋management個px
同埋如有需要 應該將個case refer去邊到(gp check 血壓/糖尿, 比眼科醫生做手術/用藥? 個情況有urgent?) 定係其實個情況係唔需要Refer, 只需要更密既monitor?

而且, 除左度數, 好多原因/疾病都會令到視力下降, d無讀書既師傅答唔答到你?

所以呢?
diagnosis唔係你make, treatment唔係你俾
你嘅建議更加稱唔上counsulting
做屋邨舖更加冇呢啲case俾你
所以呢個專業咪唔係咁值錢又冇樓主心目中咁高尚囉

我講晒D可以做既野出黎

之後你話全部呢D都唔係你做

咁我真係無聽過視光師做配鏡以外既野
我估9成視光師都係做眼鏡鋪架啦?
建議用唔用藥呢d 視光師真係有份
一年建唔建議到一次

講完又唔信, 你兩條友自己上wiki睇啦

事實從來無聽過街鋪視光師做配鏡以外既野
唔好話咩建議用藥
你有野講就講,叫人睇wiki

配鏡唔係sales做既咩? 視光師主力驗眼 唔一定會幫人配鏡

仲話行內人
我自己岩岩戴con
朋友話唔洗錢可以check 之後記低佢自己買con
但我最終都係買埋
真心覺得上網買可能係平啲
但你有享受過人地既服務 點解覺得係應該免費呢?

你可以追求平 可以過外國買點點點
咁樣你就唔好享用完人地服務
之後覺得人收你錢係唔應該

唔收係人情 你配埋鏡咪當free囉
冇配鏡點解唔收得你錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞