真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
視乜撚光師
眼鏡仔就眼鏡仔

讀電子就先達仔,
讀電機就中電仔,
讀會計就計數仔,
大哥,讀咁多書就出黎畀人矮化。
唔比錢你賺就扭曲咗?

原來你認為專業應該免費
受教了

咁你賺得合唔合理先

唔理佢賺得合唔合理
而係依家樓主係咪覺得自己係專業
所以啲人配鏡一定要搵你地配
一定要俾你賺咁樣
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費

人地教精你咁多,你得出結論都係得呢個

「專業」呢兩個字年中害死唔少人
唔係話樓豬你個牌無用唔值收超過$150,而係你咁不思進取固步自封,成個行業都唔會有進步。人地諗點樣迎合世界潮流點樣善用科技用網絡嚟令自己行業增值,你就用個專業制度做圍牆,奉行保護主義,總之咩新野影響到你既得利益就係扭曲,你有無諗過你都有少少問題呢?
話時話點解視光師仲未被科技完全取締 真心想知
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

咁應該開放牌照
視光師都唔專業
藥劑師都係執藥仔姐
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

咁你唔考護士?

算鳩數啦 自比高於護士
可能佢以為護士係清潔姐姐level

護士冇得自己開檔

你地咪又係當護士係執屎執尿
視乜撚光師
眼鏡仔就眼鏡仔

讀電子就先達仔,
讀電機就中電仔,
讀會計就計數仔,
大哥,讀咁多書就出黎畀人矮化。

有講錯咩

讀咁多書就唔可以被矮化?
你係古代返黎 定係未出黎社會工作
讀多書=地位高?
百佳: 阿信屋扭曲左呢代人生活同價值觀
因航: 廉航扭曲左呢代人生活同價值觀
收費報紙: 免費報紙扭曲左呢代人生活同價值觀
紙媒: 網媒扭曲左呢代人生活同價值觀
...
視光師都唔專業
藥劑師都係執藥仔姐

律師係9up仔
醫生係開藥仔
連登仔先係醒目仔
唔比錢你賺就扭曲咗?

原來你認為專業應該免費
受教了

你嘅專業太易被取代

易被取代?
你意思去深圳驗?
香港真係得2100個

所以?係咪一定要俾你賺先滿足
樓主唔洗同佢地嘈啦 連登平均年齡十八歲都唔知有無
買個app 8蚊都殺佢全家咁
聽歌比幾十蚊月費KKBOX笑人on9
砌機list 永遠無budget 預windows license
點會尊重你吖
總之一收錢就係原罪
過多幾年可能屌啲醫生憑咩收咁貴 自己淘寶remote 睇病先收廿蚊 咪又係比感冒藥咳水

醫生開d藥你自已去藥房買加埋可能20蚊都唔洗,
但你唔會知你自已真正要食乜藥

有d政府醫生會叫你自己去藥房配
150你覺得係合理價格,有冇諗過人地覺得你啲款同鏡唔值?
你覺得你嘅專業係值錢,你咪大大隻字寫明淨係驗眼要收服務費囉。

我600度以上近視,散光有隻眼過100定200,就算執隻平框(勁難㨂款),要用薄少少嘅鏡,都收我1500上下,更加唔好講想揀牌子、防花、全視線、更薄嘅鏡之類。埋單都二三千起。

我會係香港買,其實都係買服務,咁多間眼鏡鋪,88算係服務質素最好,實幫我將副眼鏡調教到最舒服,有咩都可以番去搵佢地幫手,呢種叫貴得黎抵。亦係網上買眼鏡比較難得到嘅服務。

唔想做手術,我地戴眼鏡要戴一世架,仲要戴過唔同嘅眼鏡,先知邊啲戴得舒服最適合自己,咁一個消費者自會考量想俾錢得到啲咩,點解生意唔係俾你做就叫扭曲?明明有對佢黎講更好嘅選擇都唔可揀?我諗扭曲嘅係你,你想做生意,就諗下有咩優點係淘寶代替唔到你,而貴一貴都係要搵你配。

You miss the point

佢嫌我貴我其實唔會慶

佢認為咁樣要免費我先慶
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費

150真心收得貴,真係on99
我認為服務要比錢

人地好多地方都唔駛咁貴,係舖頭即場配鏡仲可減免《實際係香港眼鏡本身係暴利》

150元係驗眼連鏡片
樓主係咪自細被灌輸一種心態
只要我付出了 一定有成正比既收獲
等於我努力讀書一定有女咁
驗眼壓 吹風機準唔準

一般唔marginal case冇做過手術應該可以
唔比錢你賺就扭曲咗?

原來你認為專業應該免費
受教了

你嘅專業太易被取代

易被取代?
你意思去深圳驗?
香港真係得2100個

所以?係咪一定要俾你賺先滿足

就算去深圳驗又係咪一定會致盲?
睇牙啲人夠去深圳
你以為香港一定好 ? 到到地方都一鳩樣啦 睇你好唔好彩姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞