真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

錯在人地話驗眼 妳開驗眼加鏡囉

又或者樓主可能係話驗眼包唔包鏡都百五
拿呢d 就真係自貶身價

自貶身價?
無論我開幾多
佢要求免費
佢會比?
之前有人比500元拍片
大家反映咁大

大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

其實補一句驗眼包鏡150, 齋驗眼100, 成件事可能唔同哂, 仲可能肯比100

佢認為驗眼應該唔收費
不如樓主解釋下唔幫襯你嫌你貴就係用淘寶嘢係咩關係

淘寶
令人覺得所有野鋪頭都係劈你
咩人都暴利
仲有以前比較難買鏡片
而家叫買到
就要攞人著數免費提供驗眼服務

所以淘寶直接令你個客黎R免費?
以我啱啱經驗為例
其實有時都好頺
作為讀左少少書
2100個服務香港既視光師之一
投先個靚妹話想知道個度數比阿媽起外國幫佢配鏡
我報話我收人一對鏡150元連檢查佢都覺得貴

我諗到嘅唯一解釋佢想淘寶做鏡

我真心覺得淘寶扭曲左呢代人的生活

投先,投你老。。。

學好中文先啦
專唔專業同搵幾錢冇關係,藥劑夠專業啦,好多人搵唔到工添

大把非專業人士仲搵得多過專業人士
如果講視光師食水深就要仆街死

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

所以我非必要都唔會睇 私家醫生 睇公立囉

但配眼鏡有冇 政府提供合理價值選擇呀 ?

醫院160咋,仲唔洗比樓豬西口西面

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓豬d大陸cheap鏡,逃堡大把,有鏡無框,不了

但事實鏡幾cheap 都好 都唔係免費野
如果百五包鏡 同百六唔包鏡 咁緊係包鏡好過唔包鏡

其實樓主最大問題係夾硬要人食舊豬頭骨
online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

樓豬d爛鳩儀器會好過醫院? 仲未計佢西口西面

我幾時有西口西面過?你可以問下街坊
提供埋免費選擇比佢
之前有人比500元拍片
大家反映咁大

大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

其實補一句驗眼包鏡150, 齋驗眼100, 成件事可能唔同哂, 仲可能肯比100

脫節得好緊要 做生意都要變通下唔係死讀書

係啊
變通到免費扼like
咁以後唔好笑人咩免費job
喺連登講賺錢係原罪
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費

人地教精你咁多,你得出結論都係得呢個

呢個係我上連登見過最高質既回覆
樓主去賣魚蛋算啦
我細過去egg,88 買係貴 ,但係我去到邊都有人整
我甩左粒羅c都免費裝返
其實妳嚇親人ja ma
下次去日本整配返2副先,ching唔講唔知咁好。
香港視光師食蕉啦,冇錯係因為妳唔鐘意成個香港視光師行業。
成件事客人冇講過要免費wo
佢仲reject 左妳免費幫佢度鏡。
如果妳話收20至50驗眼 老實我會坐底囉。
btw 我去眼科醫院驗有得claim唔洗受人氣。
妳冇驗眼offer,佢點reject?
唔尊重專業
每個行業專業人士都會遇到呢個問題
你咪算好個牌可以自立門戶做老細
好多專業人士自立門戶個cost大到只可以揀成世做打工仔

樓主都係算L數吧啦
見到你個對答完全明晒

都係我衰
應該叫佢比個like我就驗眼
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞
價值觀同你個客人一樣,想要人服務又唔想比錢
佢地淘寶眼鏡適唔適合佢自己度數,佢地唔願意付出金錢就自己承受翻風險
打開門口做生意,如果個個入黎要免費驗眼仲洗做生意?

咁佢咪屌鳩個客囉

打開門做生意堅持收費我贊成

但唔係怨鳩淘寶扭曲佢果行囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態
搵政府驗眼都唔洗硬食你d豬頭骨啦
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費

人地教精你咁多,你得出結論都係得呢個

呢個係我上連登見過最高質既回覆
樓主去賣魚蛋算啦

樓主個結論真係鳩

你會唔會計錯數
你應該計嘅係需要用你地服務嘅人嘛

屌 護士有用咁多 你點同佢地比

講真 護士由出世到死亡都會接觸到
視光師係重要
自比一定高於護士 都幾有矮化意味
笑到仆街

我冇話要高於護士
我只係想表達作為 allied health care 一員
我們的待遇是偏弱
尤其是公營體系

得2100個,重少過精算會計
咁人工係咪要高過佢地?
驗眼唔配眼鏡要收費就麻煩你滿滿楚楚白紙黑字寫出黎
無話應該唔應該
生意唔係咁做
唔想落地打爛仔交就提升自己產品同服務質素

醫生拎左專業資格係咪就唔使學落去?

幾方面根本無掛勾關係

非專業人士一樣可以收得貴,剪個髮都可以千幾二千蚊
市場供求主導

樓主眼中只有果2100人

我標幾錢都冇用

佢覺得係免費

點解你會覺得人地咁覺得呢?
你打得"佢覺得係免費"
而唔係"佢話應該免費"
即係人地無講過
咁到底係你自己幻想定人地做左啲咩令你咁覺得呢

人地想要既係驗眼
你答你提供既係驗眼連眼鏡 價值一百五十蚊

問題係人地都無話需要眼鏡 你都牛頭唔答馬咀
人地唔需要副眼鏡 你又無提供淨係驗眼既價錢
咁同人地希望得到既野唔同都唔可以走?

就咁講樓主明既話 上面都好多人點醒左你 我用例子答你
我去茶餐廳要個豬扒包 佢答我得魚柳包 賣二十蚊
我走 唔通人地又會憑空幻想我因爲麥當勞既魚柳包賣十一蚊而走?
個問題係我要既同佢俾我既野唔同 我咪走囉

唔通人地咁清楚問你驗眼幾錢
你又九唔搭八話驗眼同眼鏡幾錢
人地都仲要再強調問驗眼幾錢?
你唔答人地咪當無得淨驗眼咪走囉

你咁鍾意憑空幻想
我夠可以話可能一百蚊無左副眼鏡淨驗眼人地會俾

我答左你啦
我講要收150元
佢話唔係免費咩
咁我都比左個選擇佢話
我可以免費度你舊眼鏡度數比番你帶開個資料
我諗歸根究底係香港視光師貴得嚟又唔抵,所以客人咪廢時比人賺埋驗眼費
你賣既鏡框同鏡片平返d,售後服務比心機d,客人又點會計較你收驗眼費
視光師實會賴租貴啊大家都唔想,但一味賴租貴有咩用?一係就自己做好本份爭取成為貴價得嚟又有質素既,一係就打殘曬班地產商逼佢地降租。可惜香港好多視光師無料選擇後者但又唔願選擇前者,正宗又廢又無風骨,比人淘汰係天經地義
利申:去開眼鏡88

個牌我用左成3年冇換
供應商加價我自己硬食
一副眼鏡正常用起碼一年
仲可以賺你幾多錢?

我有賺錢
我一定有賺錢

一年賺哂都係幾百(什至未必有 如果真係冇咩要求 )我有機會移民去日本賣魚蛋算

賺唔到錢咪執柒左去囉
無人唔撚比你轉行架屌你
講撚到做視光師包發達?

做生意包賺,笑鳩死我

的確樓主你個鏡+框$288唔算好貴
但眼鏡88最平亦只係$388, 而且出名售後服務好,比多$100可以確保安心
你副眼鏡成本價低,貪平既客人緊係買淘寶 ; 注重服務質素既,就去曬眼鏡88
被淘汰既從來唔係視光師成個行業,而係高不成低不就果班
而家資訊發達左,貪平既客群去淘寶係大勢所趨;你如果自問服務質素鬥唔過眼鏡88果班,又抵檔唔到地產商吸你血,倒不如開間只提供專門驗眼服務唔賣眼鏡既鋪頭

眼鏡88服務好
咁我又真係學到野
與其話扭曲,點解唔話係一個趨勢呢

網上購物根本係大趨勢

你同的士佬屌鳩uber有咩分別?

不如諗下有咩方法幫自己好過啦

比如,你地都可以比人網上落單再包送貨

咁咪可以賺到唔信淘寶又貪方便既用家囉

呢個年代唔變通,食屎架啦

你睇佢d死人態度就知
以為自己有個牌就係上等人咁款
大佬呀當自己係腦科醫生咩傻鳩

我邊忽當自己上等人?
我討論緊免費呢種態度

作為讀左少少書
2100個服務香港既視光師之一
你估下
不如樓主解釋下唔幫襯你嫌你貴就係用淘寶嘢係咩關係

淘寶
令人覺得所有野鋪頭都係劈你

咩人都暴利
仲有以前比較難買鏡片
而家叫買到
就要攞人著數免費提供驗眼服務

所以淘寶直接令你個客黎R免費?

個前設好牽強下喎 講真你話價錢果樣嘢都仲可以討論 你無啦啦咁講只會令更多人覺得你九唔搭八 你咁講唔只淘寶 咩代購網購都係啦

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片

你前面唔係話驗眼費連鏡片150咩
幾時變左驗眼費150連鏡片
兩個表達對個客觀感都差好遠
Sor 我可能冇追晒post 睇漏左

樓主回應下
如果講視光師食水深就要仆街死

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片

其實冇差 佢就係死都要搭舊豬頭骨俾人
驗眼咪驗眼 又送鏡 搞cheap 哂自己既專業 仲好意思發炆憎 仲惡過港女
唔免費,咁$1得唔得?
其實我個pos不嬲都有呢項
我亦提供左驗眼費價錢
佢亦表示左認為驗眼係免費
我亦提供免費度佢舊度數option

結論係我錯

我應該提供免費驗眼?

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

樓豬d爛鳩儀器會好過醫院? 仲未計佢西口西面

我幾時有西口西面過?你可以問下街坊
提供埋免費選擇比佢

發覺連登班人係咪都屌一餐
好多話免費驗係預你嗰度配,你買嘢包埋呢個服務
佢哋就話應該免費
咁單驗眼唔配收錢合情合理

以為佢哋平時針對女仔女仔係原罪
原來佢哋係一視同仁地on9

巴打我撐你呀

利申 美國我每次幾十蚊美金驗一次

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片

其實冇差 佢就係死都要搭舊豬頭骨俾人
驗眼咪驗眼 又送鏡 搞cheap 哂自己既專業 仲好意思發炆憎 仲惡過港女

其實有咩豬頭骨?
我唔明
我諗歸根究底係香港視光師貴得嚟又唔抵,所以客人咪廢時比人賺埋驗眼費
你賣既鏡框同鏡片平返d,售後服務比心機d,客人又點會計較你收驗眼費
視光師實會賴租貴啊大家都唔想,但一味賴租貴有咩用?一係就自己做好本份爭取成為貴價得嚟又有質素既,一係就打殘曬班地產商逼佢地降租。可惜香港好多視光師無料選擇後者但又唔願選擇前者,正宗又廢又無風骨,比人淘汰係天經地義
利申:去開眼鏡88

個牌我用左成3年冇換
供應商加價我自己硬食
一副眼鏡正常用起碼一年
仲可以賺你幾多錢?

我有賺錢
我一定有賺錢

一年賺哂都係幾百(什至未必有 如果真係冇咩要求 )我有機會移民去日本賣魚蛋算

賺唔到錢咪執柒左去囉
無人唔撚比你轉行架屌你
講撚到做視光師包發達?

做生意包賺,笑鳩死我

的確樓主你個鏡+框$288唔算好貴
但眼鏡88最平亦只係$388, 而且出名售後服務好,比多$100可以確保安心
你副眼鏡成本價低,貪平既客人緊係買淘寶 ; 注重服務質素既,就去曬眼鏡88
被淘汰既從來唔係視光師成個行業,而係高不成低不就果班
而家資訊發達左,貪平既客群去淘寶係大勢所趨;你如果自問服務質素鬥唔過眼鏡88果班,又抵檔唔到地產商吸你血,倒不如開間只提供專門驗眼服務唔賣眼鏡既鋪頭

眼鏡88服務好
咁我又真係學到野

你果間好D定眼鏡88服務好D呢,就唔係我或者你講左就係既; 你去街邊訪問下D人估下屋村眼鏡鋪同大型連鎖眼鏡鋪服務好D你咪知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞