真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
成班盲撚以為150驗眼?
視乜撚光師
眼鏡仔就眼鏡仔

讀電子就先達仔,
讀電機就中電仔,
讀會計就計數仔,
大哥,讀咁多書就出黎畀人矮化。

有講錯咩

讀咁多書就唔可以被矮化?
你係古代返黎 定係未出黎社會工作
讀多書=地位高?

你咁醒做埋佢個份囉,
自已開發自已會用既電子產品,
自已起屋同搞掂個電力系統,
再自已去搵鏡片廠,自已磨鏡片。
乜都DIY,咁呢個世界唔需要任何專業人士

唔係講緊到底每份工種專唔專業
係就算你專個行話知你值幾多值唔值
但呢個世界有格價呢樣野
咖啡師都好專甚至可能沖得好過連鎖店
你亦可以賣得高過佢地
有人覺得值買好正常
有人覺得值但係寧願去返連鎖店買杯便宜啲既
你又話佢有問題

咖啡呢樣好主觀,
每個人對咖啡既分辨程度可以有好大出入
有人覺得無乜分別,有人覺得好大分別
但有視光師同無視光師咁配眼鏡
出黎既結果可以有好大差距。
你可以以為自已近視深睇野唔清,去上網就咁買鏡片
或者係街邊車仔檔自已執副眼鏡。
但原來自已係散光度數深左或者有其他眼疾
有個人去幫你搵自已對眼既問題係好好多。
唔洗錢驗通常都係配埋框鏡wor

突登入房幫你驗
你帶框黎 整好150 真係好貴咩?
香港眼鏡舖好少明碼實價
去日本全部明碼實價

突登入房幫你驗

佢地覺得應該要免費幫 因為驗眼不嬲免費
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

即係點
即係就算有其他門路都一定要俾你賺

大家明唔明個問題?

1.
你淘寶都唔關我事
我直頭比埋個option佢
免費度佢舊眼鏡度數

2.
佢要求我驗眼
而認為我收150元連鏡片走左
我其實ok
畢竟88元起既樓上鋪都有人做
佢係認為
單純驗眼不應收費
我先著左

咁呢個先係問題; 問題就係港人唔明白professionalism, 欠缺「專業化意識」. 呢樣係佢抵屌, 你一早講中咗呢個point咪好囉, 扯去乜柒taobao, 根本係你講錯重點, 你logic有問題

咪臭係
同埋人地話驗眼,你sell佢150連鏡片做乜鳩 ?直接開驗眼個價錢唔得 ?sell唔到就發老脾
算啦巴打 連登班窮撚真係得個笑字㗎咋

你都on9
唔係輸撚比唔起
問題係值唔值得比
如果你好撚有錢 有成百億
你會唔會用1億問舊屎番黎?
用手拎住都嫌臭啦

你隻眼係屎?
你認為驗眼應該收幾錢

原來可以買隻眼番黎?
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼
視光師,唔講以為眼科醫生

定位唔同吧

係眼科醫生150咪值,唔係就過主,上黎叫春,好打極有限

眼科醫生加多個零先好諗

突登入房幫你驗

如果 賣框嗰邊 係 買框送低近視鏡片呢 ?

咁你咪去賣框度配
我覺得樓主扯遠左 又價值觀又盛
先比人屌
成班盲撚以為150驗眼?

所以視光師呢個職業真係好重要
2100真係唔夠
呢個post 1/3人要驗眼
其實150包咩鏡 我次次加埋d咩hoya nikon1.唔知幾 找數成千😒
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

因為你食水深
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞