真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
https://kknews.cc/zh-hk/other/ovgjgm.html
連登仔口中嘅眼鏡仔可以技術移民澳洲
連登仔靠嘴炮就做到

屌會計都移到啦
視光師移到有幾出奇?

會計起碼要70分
https://kknews.cc/zh-hk/other/ovgjgm.html
連登仔靠嘴炮就做到

屌會計都移到啦
視光師移到有幾出奇?

依家又唔係眼鏡佬sales 啦?
連登仔靠嘴炮就做到

屌會計都移到啦
視光師移到有幾出奇?

依家又唔係眼鏡佬sales 啦?

你係咪當連登得一個人
佢地要死就由佢地啦 發窮惡到連視光師唔專業都講得出

老老實實 每一個一牌視光師都係專業 你地所謂既眼鏡佬只係配鏡師 ive都有得讀

I'm confused
究竟視光師有幾多款

醫院160咋,仲唔洗比樓豬西口西面

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓豬d大陸cheap鏡,逃堡大把,有鏡無框,不了

但事實鏡幾cheap 都好 都唔係免費野
如果百五包鏡 同百六唔包鏡 咁緊係包鏡好過唔包鏡

其實樓主最大問題係夾硬要人食舊豬頭骨
online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片

你前面唔係話驗眼費連鏡片150咩
幾時變左驗眼費150連鏡片
兩個表達對個客觀感都差好遠
Sor 我可能冇追晒post 睇漏左

其實冇差 佢就係死都要搭舊豬頭骨俾人
驗眼咪驗眼 又送鏡 搞cheap 哂自己既專業 仲好意思發炆憎 仲惡過港女

其實有咩豬頭骨?
我唔明

哇屌明哂 樓主應該真係自細讀死書 阿媽保護得好重個種人 連社會係咩都唔清楚
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞
價值觀同你個客人一樣,想要人服務又唔想比錢
佢地淘寶眼鏡適唔適合佢自己度數,佢地唔願意付出金錢就自己承受翻風險
打開門口做生意,如果個個入黎要免費驗眼仲洗做生意?

咁佢咪屌鳩個客囉

打開門做生意堅持收費我贊成

但唔係怨鳩淘寶扭曲佢果行囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?
有更方便同便宜既方法門路 打開個網業應有盡有 仲有都未講究竟個女仔係咪真係諗住淘寶

免費要人服務都唔係態問題
Ok you win
痴撚線,
呢度咁撚多人覺得驗眼係唔應該收錢,

唔係話暴利係岩,
但個個都免費驗眼, 視光師做義工?
老馮免費服務你地?

話醫院果d仲on9, 你幾歲啊細路仔,
公營醫院係得到政府資助, 所以你睇醫生先可以100蚊,
你試下叫個冇香港身份證ge人去睇, 睇下收幾錢?

寶血醫院唔係公營, 但都係非牟利機構,
塊地政府俾, 唔使交稅, 每年仲有善款收,
都仲要收你160蚊,

你而家話個自己交租, 自己出錢買機的視光師收你150蚊好貴?
最多你叫佢平d姐, 但咁撚多人出聲話應該免費真係痴鳩線.

點解要講到咁撚明,
係咪太多人以為免費/平係應該?

講日本配眼鏡果d仲好笑,
機票唔係錢? 個個都會去日本?
你去開旅行唔代表個個都會去旅行

上面講咁多野, 我淨係想問一問上面果d細路仔,
答我一句,
服務係咪唔應該收錢?

你真係應該去驗眼
上面咁大班巴打講話應該收錢你都睇唔到
明明重點係點解覺得人地唔幫襯你人地就覺得服務係免費?
仲有人地鐘意去日本旅行配鏡關你咩事?
唔俾去旅行配鏡咩依家?

冇話唔俾去旅行配鏡啊,
但去完日本旅行配鏡, 跟住話日本平好多, 拎黎做比較,
但佢地同你一樣忽視左, "去旅行"本身都係一個成本黎,
唔止機票, 仲有時間,
單方面拎哂d優點出黎講, 然後將缺點收埋哂又岩唔岩黎?

另外驗眼嘅唔係我, 係你, 你睇下我第1,2句講乜撚野on9仔?
我係屌緊果d口口聲講應該唔收錢d細路仔, 你自己拉返上去睇27頁, 大撚把呢d細路仔

老老實實 每一個一牌視光師都係專業 你地所謂既眼鏡佬只係配鏡師 ive都有得讀

究竟視光師有幾多款

4 款

究竟視光師有幾多款

http://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/eg114780-higher-diploma-in-ophthalmic-dispensing/
佢講IVE係呢個 唔係視光師 唔驗得眼
樓主唔係話 一對鏡150元連檢查咩

1. 既然明碼實價 何以放走個客?
2. 你又話驗眼加鏡片=$150 而家又話150蚊係獨立驗眼費

認真 則係點?

求解答

咪即係齋驗唔配囉
我中文小六程度都明
唔明都可以問
但係明碼實價囉

Sor 我get左第樣
Btw 問下都比樓主屌有啲陰公

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇
只是想網上抒發呢代人連服務都認為免費個種心態
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費

人地教精你咁多,你得出結論都係得呢個

呢個係我上連登見過最高質既回覆
樓主去賣魚蛋算啦

所以咪話佢究竟明唔明人地講咩
真心讀咁多書 但佢好似讀死書個種咁 今日終於見識到

請指教

應該免費驗眼?
跟住比人釘牌?
連登仔靠嘴炮就做到

屌會計都移到啦
視光師移到有幾出奇?

會計師又唔係專業呀?
純粹覺特樓主個牌呃番黎
基本logic都fail
仲要離地到仆街

好多「專業」人士諗野都好離地架喎

護士都係架

點離地

唔收費先貼地?

樓主如果我係你咁諗野我真係死撚左佢好過

確實R免費服務既心態愈黎愈勁
見過有家長R免費智力測試
大佬個scale要逐份買架
仲要心力寫report

個家長仲要話 填問卷姐我都識download啦
樓主講野啲point真係
你開價150人地係咪一定要接受?
你買衫一間唔啱你都去第間啦
係咪入你舖頭就一定要俾錢?
係嘅話你個間就係黑店啦
先唔講咩淘寶先啦
咪講到你免費幫人驗舊眼鏡度數就好偉大先得架
人地講到明唔清你驗完個度數都唔會啱人架啦
人地講幾句就話人價值觀扭曲
為乜撚野居民服務姐

我明白樓主感受, 只不過樓主表達得唔好
首先佢地註冊視光師係有守則寫明佢地唔直接向顧客提出免費驗眼
而樓主鋪頭最平嘅配眼鏡套餐服務收150, 包埋驗眼同配鏡
個客唔打算配鏡淨係想驗眼, 咁樓主就提出驗眼要收150
問題就黎啦: 個客竟然覺得驗眼係免費服務
個客可以覺得收費水平唔合理而唔幫襯,
但係若然個客係預期間鋪頭係唔使幫襯鏡片, 老馮幫佢免費驗眼
咁樣大家都覺得個客有咁嘅期望都冇問題?

個客邊到有講過話驗眼應該免費
咩都係樓主ff架
個客唔可以覺得貴?
係咪開價150就一定要幫襯?

我講左n次

個客話驗眼唔係免費咩?
我比左個選擇
免費度佢現有眼鏡度數
連登仔靠嘴炮就做到

屌會計都移到啦
視光師移到有幾出奇?

會計師又唔係專業呀?

幾時有話唔係專業?
我解釋多次

有人有舊架
想重配鏡片
咁我會連埋驗眼更新度數
一對超薄唔反光鏡收150

有人海事處要report 咁我未要驗要簽
佢都未必係有近視
咁未有個獨立驗眼費

咁咪就係我所講個樣

你個獨立驗眼費 即係鏡片加驗眼費
咁即係鏡片係豬頭骨
我真係好希望你可以睇下我up 左d 咩

你要突顯你既專業 首先就係要識得將你既專業同你d 豬頭骨分開
既然你俾呢件事衝擊到 不如就索性更新下價目表啦 一個明確既價目表真係可以代替到你把口去解釋架

究竟視光師有幾多款

4 款

行內人都未必識分哂4款既分別
主要就係1號牌(讀大學出嚟既專職醫療人士)
2,3,4 號牌就係師徒制既老師傅 (另外4號牌係時限永久既"臨時牌" )

2. 你又話驗眼加鏡片=$150 而家又話150蚊係獨立驗眼費

認真 則係點?

求解答

咪即係齋驗唔配囉
我中文小六程度都明
唔明都可以問
但係明碼實價囉

Sor 我get左第樣

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇

咁你都要明白
每個人理財心態都唔同 有人選擇有閒錢可以是洗
有人會盡慳一蚊得一蚊
佢想要免費都無可厚非 因人而異

樓豬d大陸cheap鏡,逃堡大把,有鏡無框,不了

但事實鏡幾cheap 都好 都唔係免費野
如果百五包鏡 同百六唔包鏡 咁緊係包鏡好過唔包鏡

其實樓主最大問題係夾硬要人食舊豬頭骨
online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片

你前面唔係話驗眼費連鏡片150咩
幾時變左驗眼費150連鏡片
兩個表達對個客觀感都差好遠
Sor 我可能冇追晒post 睇漏左

其實冇差 佢就係死都要搭舊豬頭骨俾人
驗眼咪驗眼 又送鏡 搞cheap 哂自己既專業 仲好意思發炆憎 仲惡過港女

其實有咩豬頭骨?
我唔明

哇屌明哂 樓主應該真係自細讀死書 阿媽保護得好重個種人 連社會係咩都唔清楚

得啦得啦 樓主讀死書吖嘛
大學畢業就係原罪

公司新請個個大學生都on99 請個ive仔更好
同意視光師係一門專業
用機check根本唔準
但講到淘寶就係你柒

但視光師都有分叻定唔叻
準有幾準

公司凈驗眼收人$300

認真 則係點?

求解答

咪即係齋驗唔配囉
我中文小六程度都明
唔明都可以問
但係明碼實價囉

Sor 我get左第樣

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇

你提供嘅免費選擇人地唔啱都唔俾人走?
重點係你個客有無親口講話要免費驗眼?
定係人地運吉就覺得人地r免費驗眼?
樓主講野啲point真係
你開價150人地係咪一定要接受?
你買衫一間唔啱你都去第間啦
係咪入你舖頭就一定要俾錢?
係嘅話你個間就係黑店啦
先唔講咩淘寶先啦
咪講到你免費幫人驗舊眼鏡度數就好偉大先得架
人地講到明唔清你驗完個度數都唔會啱人架啦
人地講幾句就話人價值觀扭曲
為乜撚野居民服務姐

我明白樓主感受, 只不過樓主表達得唔好
首先佢地註冊視光師係有守則寫明佢地唔直接向顧客提出免費驗眼
而樓主鋪頭最平嘅配眼鏡套餐服務收150, 包埋驗眼同配鏡
個客唔打算配鏡淨係想驗眼, 咁樓主就提出驗眼要收150
問題就黎啦: 個客竟然覺得驗眼係免費服務
個客可以覺得收費水平唔合理而唔幫襯,
但係若然個客係預期間鋪頭係唔使幫襯鏡片, 老馮幫佢免費驗眼
咁樣大家都覺得個客有咁嘅期望都冇問題?

個客邊到有講過話驗眼應該免費
咩都係樓主ff架
個客唔可以覺得貴?
係咪開價150就一定要幫襯?

我講左n次

個客話驗眼唔係免費咩?
我比左個選擇
免費度佢現有眼鏡度數

算啦巴打,唔係你個行,但你灰心既原因睇呢個post 就已經明白
樓主係咪自己做老闆?不如自己轉型做高級手造眼鏡 入啲德國貨日本貨返黎做 再搵marketing 公司幫你做Facebook ig 雜誌宣傳 加上專業視光服務 應該贏到個market sharing
依家好多賣手造眼鏡嘅樓上鋪好多都博大霧無視光師 比三千幾蚊無得驗眼一樣大把人去

佢根本就只係識用死一套方式去做生意
最原始方式 我係專業 有牌 值呢個價 而根本唔識一樣最基本既野 消費者有權選擇 而樓主覺得係扭曲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞