真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
如果講視光師食水深就要仆街死

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

所以我非必要都唔會睇 私家醫生 睇公立囉

但配眼鏡有冇 政府提供合理價值選擇呀 ?

醫院160咋,仲唔洗比樓豬西口西面

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓豬d大陸cheap鏡,逃堡大把,有鏡無框,不了

但事實鏡幾cheap 都好 都唔係免費野
如果百五包鏡 同百六唔包鏡 咁緊係包鏡好過唔包鏡

其實樓主最大問題係夾硬要人食舊豬頭骨
online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

其實樓主都知驗眼係冇收開錢的,個客一定唔掣,所以咪話送鏡片lor
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

錯在人地話驗眼 妳開驗眼加鏡囉

其實補一句驗眼包鏡150, 齋驗眼100, 成件事可能唔同哂, 仲可能肯比100

脫節得好緊要 做生意都要變通下唔係死讀書
之前有人比500元拍片
大家反映咁大

大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

其實補一句驗眼包鏡150, 齋驗眼100, 成件事可能唔同哂, 仲可能肯比100

脫節得好緊要 做生意都要變通下唔係死讀書

人地係專專專專業人士黎架
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞
價值觀同你個客人一樣,想要人服務又唔想比錢
佢地淘寶眼鏡適唔適合佢自己度數,佢地唔願意付出金錢就自己承受翻風險
打開門口做生意,如果個個入黎要免費驗眼仲洗做生意?
唔尊重專業
每個行業專業人士都會遇到呢個問題
你咪算好個牌可以自立門戶做老細
好多專業人士自立門戶個cost大到只可以揀成世做打工仔

樓主都係算L數吧啦
見到你個對答完全明晒
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞
佢地淘寶眼鏡適唔適合佢自己度數,佢地唔願意付出金錢就自己承受翻風險

咁佢咪屌鳩個客囉

打開門做生意堅持收費我贊成

但唔係怨鳩淘寶扭曲佢果行囉
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

你會唔會計錯數
你應該計嘅係需要用你地服務嘅人嘛

屌 護士有用咁多 你點同佢地比

講真 護士由出世到死亡都會接觸到
視光師係重要
自比一定高於護士 都幾有矮化意味
笑到仆街

我冇話要高於護士
我只係想表達作為 allied health care 一員
我們的待遇是偏弱
尤其是公營體系

得2100個,重少過精算會計
咁人工係咪要高過佢地?
驗眼唔配眼鏡要收費就麻煩你滿滿楚楚白紙黑字寫出黎
無話應該唔應該
生意唔係咁做
唔想落地打爛仔交就提升自己產品同服務質素

醫生拎左專業資格係咪就唔使學落去?

幾方面根本無掛勾關係

非專業人士一樣可以收得貴,剪個髮都可以千幾二千蚊
市場供求主導

樓主眼中只有果2100人

我標幾錢都冇用

佢覺得係免費

點解你會覺得人地咁覺得呢?
你打得"佢覺得係免費"
而唔係"佢話應該免費"
即係人地無講過
咁到底係你自己幻想定人地做左啲咩令你咁覺得呢

人地想要既係驗眼
你答你提供既係驗眼連眼鏡 價值一百五十蚊

問題係人地都無話需要眼鏡 你都牛頭唔答馬咀
人地唔需要副眼鏡 你又無提供淨係驗眼既價錢
咁同人地希望得到既野唔同都唔可以走?

就咁講樓主明既話 上面都好多人點醒左你 我用例子答你
我去茶餐廳要個豬扒包 佢答我得魚柳包 賣二十蚊
我走 唔通人地又會憑空幻想我因爲麥當勞既魚柳包賣十一蚊而走?
個問題係我要既同佢俾我既野唔同 我咪走囉

唔通人地咁清楚問你驗眼幾錢
你又九唔搭八話驗眼同眼鏡幾錢
人地都仲要再強調問驗眼幾錢?
你唔答人地咪當無得淨驗眼咪走囉

你咁鍾意憑空幻想
我夠可以話可能一百蚊無左副眼鏡淨驗眼人地會俾
我諗歸根究底係香港視光師貴得嚟又唔抵,所以客人咪廢時比人賺埋驗眼費
你賣既鏡框同鏡片平返d,售後服務比心機d,客人又點會計較你收驗眼費
視光師實會賴租貴啊大家都唔想,但一味賴租貴有咩用?一係就自己做好本份爭取成為貴價得嚟又有質素既,一係就打殘曬班地產商逼佢地降租。可惜香港好多視光師無料選擇後者但又唔願選擇前者,正宗又廢又無風骨,比人淘汰係天經地義
利申:去開眼鏡88

個牌我用左成3年冇換
供應商加價我自己硬食
一副眼鏡正常用起碼一年
仲可以賺你幾多錢?

我有賺錢
我一定有賺錢

一年賺哂都係幾百(什至未必有 如果真係冇咩要求 )我有機會移民去日本賣魚蛋算

賺唔到錢咪執柒左去囉
無人唔撚比你轉行架屌你
講撚到做視光師包發達?

做生意包賺,笑鳩死我

的確樓主你個鏡+框$288唔算好貴
但眼鏡88最平亦只係$388, 而且出名售後服務好,比多$100可以確保安心
你副眼鏡成本價低,貪平既客人緊係買淘寶 ; 注重服務質素既,就去曬眼鏡88
被淘汰既從來唔係視光師成個行業,而係高不成低不就果班
而家資訊發達左,貪平既客群去淘寶係大勢所趨;你如果自問服務質素鬥唔過眼鏡88果班,又抵檔唔到地產商吸你血,倒不如開間只提供專門驗眼服務唔賣眼鏡既鋪頭
150你覺得係合理價格,有冇諗過人地覺得你啲款同鏡唔值?
你覺得你嘅專業係值錢,你咪大大隻字寫明淨係驗眼要收服務費囉。

我600度以上近視,散光有隻眼過100定200,就算執隻平框(勁難㨂款),要用薄少少嘅鏡,都收我1500上下,更加唔好講想揀牌子、防花、全視線、更薄嘅鏡之類。埋單都二三千起。

我會係香港買,其實都係買服務,咁多間眼鏡鋪,88算係服務質素最好,實幫我將副眼鏡調教到最舒服,有咩都可以番去搵佢地幫手,呢種叫貴得黎抵。亦係網上買眼鏡比較難得到嘅服務。

唔想做手術,我地戴眼鏡要戴一世架,仲要戴過唔同嘅眼鏡,先知邊啲戴得舒服最適合自己,咁一個消費者自會考量想俾錢得到啲咩,點解生意唔係俾你做就叫扭曲?明明有對佢黎講更好嘅選擇都唔可揀?我諗扭曲嘅係你,你想做生意,就諗下有咩優點係淘寶代替唔到你,而貴一貴都係要搵你配。

You miss the point

佢嫌我貴我其實唔會慶

佢認為咁樣要免費我先慶

我miss咩啫,你唔想免費幫人驗,都話叫你寫明淨驗要收錢。
咁做你一係點都收到筆錢,一係少左呢啲淨驗唔買嘅「客」。
我一直覺得我俾咁多錢配眼鏡,預左係買個服務、專業、租金,只要你俾到我要嘅質素。
若果你班目標客戶係基層,人地想慳到盡有咩咁得罪你?窮就搵價廉物美,有少少閒錢先會同你講買服務。

想賺錢,就諗下你嘅目標客戶係乜人。
啲人講到上網買戴到頭暈,係因為上網買唔到售後調校服務,畢竟面型視線要同副眼鏡夾好先會舒服,你咪食住條水,叫佢戴得唔舒服就黎搵你校,多少收番服務費。到佢地醒悟自己配眼鏡都係搵番實體店好,除非你啲貨唔啱心水,你慌無回頭客?

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

其實樓主都知驗眼係冇收開錢的,個客一定唔掣,所以咪話送鏡片lor

有只做驗眼既視光師架香港
我次次都只做驗眼 唔包鏡 不過咁樣驗一次都貴 兩年前我驗已經百三
其實對一個平常既四眼龜黎講
準確度數既散光 仲有係呢個數字會點樣趨向 將來會predict 對眼差到邊個地步
係緊要過副鏡幾錢好多好多
鏡一年左右就會換 但度數變化會影響生活
我個視光師 每次同我驗完眼 都會同我講我對眼係咩情況 有咩變化 按照呢個趨勢我將來會到幾多度 眼球形狀變化 等等

但香港太習慣免費驗眼包鏡 令人有種錯覺驗眼並唔係一項專業
我明樓主既諗法 不過如果樓主都係行驗眼包鏡呢d 銷售形式 咁其實佢都冇咩資格話d 人唔尊重佢既專業
因為佢都冇尊重過

唔可以提供免費服務呀
唔討論樓主本人
$150 淨係幫你驗度數加配鏡 有咩好屌
你地都識講要交舖租啦 讀完書出黎搵餐飯食都唔得

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

有只做驗眼既視光師架香港
我次次都只做驗眼 唔包鏡 不過咁樣驗一次都貴 兩年前我驗已經百三
其實對一個平常既四眼龜黎講
準確度數既散光 仲有係呢個數字會點樣趨向 將來會predict 對眼差到邊個地步
係緊要過副鏡幾錢好多好多
鏡一年左右就會換 但度數變化會影響生活
我個視光師 每次同我驗完眼 都會同我講我對眼係咩情況 有咩變化 按照呢個趨勢我將來會到幾多度 眼球形狀變化 等等

但香港太習慣免費驗眼包鏡 令人有種錯覺驗眼並唔係一項專業
我明樓主既諗法 不過如果樓主都係行驗眼包鏡呢d 銷售形式 咁其實佢都冇咩資格話d 人唔尊重佢既專業
因為佢都冇尊重過

同意,其實驗眼包鏡,正正就係走上左埋沒自己專業呢條路,令人覺得呢個專業好易取代,以前個年代包埋,無得好講,因為另收錢啲小巿民會覺得俾人當水魚。
因為以前好少咁驗完再出去買框買鏡,但今時今日網絡運輸都咁發達,做生意點都要諗下轉型,諗下點樣出售自己個專業,而唔係怪人地唔尊重個專業,要塑造到你個專業係無法輕易取代,先會有人尊重。
與其話扭曲,點解唔話係一個趨勢呢

網上購物根本係大趨勢

你同的士佬屌鳩uber有咩分別?

不如諗下有咩方法幫自己好過啦

比如,你地都可以比人網上落單再包送貨

咁咪可以賺到唔信淘寶又貪方便既用家囉

呢個年代唔變通,食屎架啦

你睇佢d死人態度就知
以為自己有個牌就係上等人咁款
大佬呀當自己係腦科醫生咩傻鳩

我邊忽當自己上等人?
我討論緊免費呢種態度
我諗歸根究底係香港視光師貴得嚟又唔抵,所以客人咪廢時比人賺埋驗眼費
你賣既鏡框同鏡片平返d,售後服務比心機d,客人又點會計較你收驗眼費
視光師實會賴租貴啊大家都唔想,但一味賴租貴有咩用?一係就自己做好本份爭取成為貴價得嚟又有質素既,一係就打殘曬班地產商逼佢地降租。可惜香港好多視光師無料選擇後者但又唔願選擇前者,正宗又廢又無風骨,比人淘汰係天經地義
利申:去開眼鏡88

個牌我用左成3年冇換
供應商加價我自己硬食
一副眼鏡正常用起碼一年
仲可以賺你幾多錢?

我有賺錢
我一定有賺錢

一年賺哂都係幾百(什至未必有 如果真係冇咩要求 )我有機會移民去日本賣魚蛋算

賺唔到錢咪執柒左去囉
無人唔撚比你轉行架屌你
講撚到做視光師包發達?

做生意包賺,笑鳩死我

我邊句說話話包賺?
我話我標288呢個價
係一定有賺錢

閣下認為一年先從一個人身上賺幾百(什至冇)係暴利?
不如樓主解釋下唔幫襯你嫌你貴就係用淘寶嘢係咩關係

淘寶
令人覺得所有野鋪頭都係劈你
咩人都暴利
仲有以前比較難買鏡片
而家叫買到
就要攞人著數免費提供驗眼服務

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片
與其話扭曲,點解唔話係一個趨勢呢

網上購物根本係大趨勢

你同的士佬屌鳩uber有咩分別?

不如諗下有咩方法幫自己好過啦

比如,你地都可以比人網上落單再包送貨

咁咪可以賺到唔信淘寶又貪方便既用家囉

呢個年代唔變通,食屎架啦

你睇佢d死人態度就知
以為自己有個牌就係上等人咁款
大佬呀當自己係腦科醫生咩傻鳩

而且開口埋口話七百萬人得二千一個所以要收得貴

但我想講

呢個係佢覺得自己應該收得貴既原因

而唔係顧客要同意比得多錢既原因

實體贏到網上既係服務同售後

你同人鬥平贏唔到人

咪同高價眼鏡舖鬥好囉

做唔到既話就等被取代

我做過最高級個間眼鏡鋪 上埋卡仔堂
有埋ambassador gift
識做生意既話
免費幫連登仔驗眼 再賣眼鏡啦
之前有人比500元拍片
大家反映咁大

大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

錯在個人太撚蠢

我錯在蠢?
驗眼收150
送鏡
你唔要可轉比人wo

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片

你前面唔係話驗眼費連鏡片150咩
幾時變左驗眼費150連鏡片
兩個表達對個客觀感都差好遠
Sor 我可能冇追晒post 睇漏左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞