[世界上冇肥人,只有懶人] 夏天減肥日記

874 回覆
163 Like 2 Dislike
尋晚chest day再加跑咗半個鍾鐘
今朝legs day + arm day
Lm
好勵志呀#good
大家加油
大概4月中段左右開始減肥到而家都有減左7kg左右
絲 169cm 69-->62kg
減到而家好似有小小停滯同冇當初咁忍得口
好佩服你地早餐可以食麥皮

低GI飲食 食少D糖
食少d飯,用米線/意粉黎代替
我早餐食麥皮/全麥面包三文治
晏晝食茶記唔飲汽水淨飲水
夜晚一係米粉+蔬果蛋,一係就淨食菜瘦肉
冇特別做運動零食照食
我本身瘦 bmi18一個月都-2kg...
依家想d肉firm d會舉下啞鈴
巴打一齊努力 住你附近

上網睇條片話低gi高gi冇分別, 話gi只係講緊血糖升幾快而唔係升幾多, 所以除非係糖尿病人否則唔使理
屌呢啲野成日有n種唔同講法都唔知信邊個
利申讀計數既science, bio中三程度不如

胰島素大量分泌是促使中性脂肪囤積的元凶。當我們吃進高GI(升糖指數)的食物後,血糖會急驟上升,胰臟就會分泌大量胰島素,幫助血糖的調節,這時胰島素會促使血脂肪中的脂蛋白活化,幫助血液中的葡萄醣、脂肪酸駐進身體的細胞,慢慢變成中性脂肪,此時胰島素還會命令脂肪細胞緊緊包住脂肪,使得已儲存的脂肪,不易排出體外,久而久之自然就發胖了。

反之,若多吃低GI值的食物,血糖就會緩慢上升,如此身體所攝取的熱量,可以緩慢、持續地被身體吸收,並且傳送到各器官、組織充分利用,就不會形成脂肪,囤積在身體各處,自然不易發胖。

我自己讀緊sci 覺得血糖穩定好重要 唔好話要減脂先 keep到fit已經唔錯 仲可以令情緒平和d
同埋係我身上work 食少d 糖 個人精神左
可以一試arrrrrrr
有無巴絲可以分享下點樣係屋企做weight training
利申無器材
可以多d蛋白質係每一餐入面
唉, 隻腳整親太痛, 想跑都跑唔到, 越黎越肥, 好撚慘
由3/7開始跑到依家17/8,由162磅減到146磅
食量減少啲,戒凍嘢,食少啲甜嘢同咸嘢
最緊要係做運動出汗

我每日半個鐘到四十五分鐘跑步。

跑左咁多晚粉嶺去上水,尋晚發現左條新路線,由名都去粉中,上天橋去碧湖,落橋兜向牽晴間既尾跑,去到華心又跑向上水,到體育館又跑返轉頭去粉嶺火車站,我跑得慢,唔知距離幾多但都跑左半個鐘以上。我目標係十二月前減到得返120磅,報左渣打半馬希望有得跑。

希望各位巴絲繼續努力。
樓主好有毅力 我都有調節飲食 有跑無做gym
希望大家都一齊達到目標

絲?跑得好快下

對阿 我重有keep跑 同踏下單車 有時游下水
想行下山 但太熱了 本身有銀章AYP
有無人介紹量體重機 平靚正既?(體脂重點)
大家加油
大概4月中段左右開始減肥到而家都有減左7kg左右
絲 169cm 69-->62kg
減到而家好似有小小停滯同冇當初咁忍得口
好佩服你地早餐可以食麥皮

我同你差唔多 又係四月中開始
64.5-->58.2
平台期同無咁忍得口+1
感覺自己真係已經無得再食少啲
所以加多咗self weight training提高BMR
同埋有氧都做密咗+長咗時間
好想捱過佢再繼續落磅
我同你差唔多 又係四月中開始
64.5-->58.2
平台期同無咁忍得口+1
感覺自己真係已經無得再食少啲
所以加多咗self weight training提高BMR
同埋有氧都做密咗+長咗時間
好想捱過佢再繼續落磅

我而家跑快左跑多左 跑完做多組hiit
不過都係62上上落落咁 要好努力捱過呢期
忍口都好緊要 衰呢樣
我個目標係57kg
真係大家努力
佩服各位減肥咁有堅持
我都好想減 但係翻工都要係咁行路
放工已經攰到唔想郁 放飯食既野都唔係好健康
胃口仲好似大左
諗緊有咩方法幫到我
佩服各位減肥咁有堅持
胃口仲好似大左
諗緊有咩方法幫到我

既然返工有郁動 咁你試下食健康啲先 自己帶/買健康餐
一步一步黎
佩服各位減肥咁有堅持
胃口仲好似大左
諗緊有咩方法幫到我

一步一步黎

我有諗過帶飯 但係佢冇雪櫃比員工 頂多都係帶室溫存放既野

保溫壺點睇?我都冇微波爐 所以用保溫壺
開始食野食7分飽 晚飯盡量多食菜 小飯
都係第一步 我明白返工返到屋企好想食返餐勁
但係忍口都係第一步
佩服各位減肥咁有堅持
胃口仲好似大左
諗緊有咩方法幫到我

一步一步黎

如果真係唔方便嘅話 食街外都可以
大快活同大家樂都有營養餐
15-8-2017

餐單:

早餐:

牛奶麥皮

午餐:

蕃茄湯通粉

下午茶:

煙三文魚三文治一個

晚餐:

清湯島冬

運動:

Gym左一個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞