[世界上冇肥人,只有懶人] 夏天減肥日記

874 回覆
163 Like 2 Dislike
因為工作關係返到屋企都8/9點
想問下做hiit/tabata 成效同跑步/遊水會唔會差好多?
而定一星期做4-5次 每次做兩組
亦都有減小進食甜

其實Hiit比普通有氧運動減動更有效
Keep住做Hiit會提高每日新陳代謝加快消脂
即係運動完都一直會消脂一段時間
相反有氧只會係運動時消脂 效果唔持久
但係HIIT強度高做太多易傷身
每星期最多只可以做三次每次30分鐘內
做HIiit同時都可以繼續做有氧事半功倍

Thx bro
另外其實hiit同tabata有咩分別?
其實我見大多份動作都相近

我半馬可以兩小時完成,但都無能力做到二十分鐘合格嘅HIIT
叫人用HIIT減肥嘅,唔該唔好咁順便建議。。。。

我本身唔多跑步近年都少運動
幾個月前開始注意飲食同做Hiit同舉重
減左30幾磅肌肉有多無少係fat%一直跌
一開始做Hiit我都做到死死下
為左減肥憑努力一星期做3次
每set時間愈做愈長
依家做到30分鐘高強度既Hiit
不過我都有講過做既時間同強度好睇個人體能
而且Hiit都有好多low impact variations比人由淺入深
搵岩方法既話做Hiit其實唔難

樓主仲有冇keep住減?
上水巴打 想join埋一齊跑步
一個人始終欠缺啲動力
有人一齊跑 會好好多
樓主仲有冇keep住減?
上水巴打 想join埋一齊跑步
一個人始終欠缺啲動力
有人一齊跑 會好好多

有 今晚去保榮跑 你邊頭
11-7-2017

餐單

早餐:

脫脂牛奶麥皮

午餐:

雲吞麵 加烚菜兩碟

晚餐:

半罐豆 蝦仁 菜 飯

生果:

蘋果一個

運動:

Gym左一個鐘

夜晚跑左15km
15k好勁
想問下做hiit/tabata 成效同跑步/遊水會唔會差好多?
亦都有減小進食甜

Thx bro

每set時間愈做愈長
而且Hiit都有好多low impact variations比人由淺入深

呢d其實都係比個參考你
個數字係因人而異睇好多因素
年齡性別身型甚至diet同肌肉量都有影響
好難exactly比到一個數字你
所以呢類workout都會有個range
另外都睇你每個動作既強度同次數
你係跟到成個workout既一般最少都會消耗300卡
如果你係出盡力咁做而你本身代謝率高既都有可能會消到599
其實樓主都跑得幾快下
180 但骨架本身係點先

我175左右 身高 70 kg
之前肥仔果時由200 lbs 減到 154 lbs
不過我用3年時間
keep住一個regular既運動量
一week跑3次5km以上
做plank同埋舉下野
減小食碳水化合物
但其他飲食習慣完全冇戒過
可惜係我成日做完運動
或者番工之後肚餓死忍訓教
瘦係瘦得好快,但肌肉都流失得好快
依加用呢個lbs慢慢操肌肉同食多d野
跑下步做plank舉下鐵
諗住145 lbs左右同埋減小脂肪比

不過最勁係屎忽大脾,有個肚腩仔
本身個人厚,hip位骨架勁大
所以唔知點搞好,身形累事
亦都有減小進食甜

Thx bro

每set時間愈做愈長

呢d其實都係比個參考你
個數字係因人而異睇好多因素
年齡性別身型甚至diet同肌肉量都有影響
好難exactly比到一個數字你
所以呢類workout都會有個range
另外都睇你每個動作既強度同次數
你係跟到成個workout既一般最少都會消耗300卡
如果你係出盡力咁做而你本身代謝率高既都有可能會消到599

明白 謝解答
180 76.6都係微肥仔

你有無試過得180
我76.6嗰陣覺得好肥喎 65正常69微肥仔
其實樓主都跑得幾快下
180 但骨架本身係點先

我175左右 身高 70 kg
之前肥仔果時由200 lbs 減到 154 lbs
不過我用3年時間
keep住一個regular既運動量
一week跑3次5km以上
做plank同埋舉下野
減小食碳水化合物
但其他飲食習慣完全冇戒過
可惜係我成日做完運動
或者番工之後肚餓死忍訓教
瘦係瘦得好快,但肌肉都流失得好快
依加用呢個lbs慢慢操肌肉同食多d野
跑下步做plank舉下鐵
諗住145 lbs左右同埋減小脂肪比

不過最勁係屎忽大脾,有個肚腩仔
本身個人厚,hip位骨架勁大
所以唔知點搞好,身形累事

骨架唔識形容wor
我目標係70kg啦總知
留名支持
樓主返工可以食完飯仲有1hr gym?

我都想知

我差唔多有兩個鐘lunch
我食飯食三個字嫁咋
12-7-2017

餐單:

早餐:

牛奶麥皮

午餐:

芝麻雞意粉

晚餐:

譚仔蕃茄雞+雞

運動:

跑左12.5km

我病病地發緊燒 聽日可能休息一日 對唔住咁多位
12-7-2017

餐單:

早餐:

牛奶麥皮

午餐:

芝麻雞意粉

晚餐:

譚仔蕃茄雞+雞

運動:

跑左12.5km

芝麻雞意粉係咩餐廳?幾多分量喎
樓豬而家有幾多舊腹肌
樓豬而家有幾多舊腹肌

一舊都冇
樓豬而家有幾多舊腹肌

一舊都冇

跑咁多實好快有 加油
樓豬而家有幾多舊腹肌

一舊都冇

跑咁多實好快有 加油

希望啦 但係病撚左
屌你咁跑得好易減姐
其實樓主真係幾撚跑得 同埋我有個疑問 如果我45分鐘跑完10km同我用60分鐘跑完10km消耗係一樣定係有唔同? 以前成日逼自己跑快啲慢慢跑跑吓由58分鐘跑到47分鐘
12-7-2017

餐單:

早餐:

牛奶麥皮

午餐:

芝麻雞意粉

晚餐:

譚仔蕃茄雞+雞

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/07/12/234003_0f10a5f711e63f2841243f1c3188fcfd.jpg

運動:

跑左12.5km

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/07/12/234049_6ffe9aa29b5f6553dcebbe666ecc4769.jpg

唔應我😭
12-7-2017

餐單:

早餐:

牛奶麥皮

午餐:

芝麻雞意粉

晚餐:

譚仔蕃茄雞+雞

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/07/12/234003_0f10a5f711e63f2841243f1c3188fcfd.jpg

運動:

跑左12.5km

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/07/12/234049_6ffe9aa29b5f6553dcebbe666ecc4769.jpg

唔應我😭

唔知咩360
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞