[世界上冇肥人,只有懶人] 夏天減肥日記

874 回覆
163 Like 2 Dislike
我都減左個半月
由217落到202磅
keep住做gym同踩45分鐘單車機
大約一星期去4-5日,食物方面食少左同戒汽水
但係種類都無咩改變,都係食茶餐廳d碟頭飯
屌 巴打 我懷疑我住你附近
我平時由華明跑到出上官用nike app來回都係得6km
巴打你10km條線點跑

btw 巴打返工返好近?

我依家會係保榮跑夠8km先跑返屋企 所以會有10km
唔好起我底
粉嶺返咩都遠啦 我係一放工返屋企就出去跑

咁朝早點做到gym

Lunch time做
Weekend先朝早做
我都減左個半月
由217落到202磅
keep住做gym同踩45分鐘單車機
大約一星期去4-5日,食物方面食少左同戒汽水
但係種類都無咩改變,都係食茶餐廳d碟頭飯

加油
Down左個30天健身挑戰 今晚開始試下先

可唔可以分享下
你咁減 一個月一定減到

最想減個肚同pat pat

可唔可以分享下

未開始用 不過見佢有圖有文示範 所以先DOWN
App就係呢個 LINK就唔SHARE了 廢事比人當打手
[quote]Down左個30天健身挑戰 今晚開始試下先

可唔可以分享下

[quote]Down左個30天健身挑戰 今晚開始試下先

可唔可以分享下

返到屋企dl黎試試先 thanks
我一個月170磅>160磅
但係仲有肚腩
我六個月先減左1.7kg脂肪咋
你哋減咗咁多

用邊種磅check 脂肪?

用呢個,佢會出體脂率,乘返體重就知全身脂肪幾重,好似我一月60kg,13%fat,而家64.5kg,9.5%fat,相減就計到減左幾多或者肥左幾多
尋日跑粉嶺名都來回上水北區運動場,條路都ok啊,來回五k左右

用呢個,佢會出體脂率,乘返體重就知全身脂肪幾重,好似我一月60kg,13%fat,而家64.5kg,9.5%fat,相減就計到減左幾多或者肥左幾多

樓主 加油
因為工作關係返到屋企都8/9點
想問下做hiit/tabata 成效同跑步/遊水會唔會差好多?
而定一星期做4-5次 每次做兩組
亦都有減小進食甜
想問下做hiit/tabata 成效同跑步/遊水會唔會差好多?
亦都有減小進食甜

其實Hiit比普通有氧運動減動更有效
Keep住做Hiit會提高每日新陳代謝加快消脂
即係運動完都一直會消脂一段時間
相反有氧只會係運動時消脂 效果唔持久
但係HIIT強度高做太多易傷身
每星期最多只可以做三次每次30分鐘內
做HIiit同時都可以繼續做有氧事半功倍
亦都有減小進食甜

Thx bro
另外其實hiit同tabata有咩分別?
其實我見大多份動作都相近
亦都有減小進食甜

Thx bro

大致上係時間同強度上有唔同
動作都係個幾個
Hiit係相對時間長但係強度比Tabata低
即係Hiit可能每30秒抖10秒
個30秒會盡量提高心跳但係未去到最高
而tabata可能係每15秒抖15秒
但係個15秒係出盡奶力做到令心跳去到最最最高
所以休息時間都係較長少少
無話邊個好過邊個
都要好睇你體能做唔做到
始終要搵岩適合既運動同埋要做得到先至可以持續做落去
建議新手每組活動時間可以短d
做耐左再慢慢5秒5秒咁加上去
亦都有減小進食甜

Thx bro

我半馬可以兩小時完成,但都無能力做到二十分鐘合格嘅HIIT
叫人用HIIT減肥嘅,唔該唔好咁順便建議。。。。
[quote][quote]

多謝巴打提點
不過我都有量力而為
而家都係跟youtube啲片 4分鐘一組啲初學班
亦都有減小進食甜

Thx bro

我本身唔多跑步近年都少運動
幾個月前開始注意飲食同做Hiit同舉重
減左30幾磅肌肉有多無少係fat%一直跌
一開始做Hiit我都做到死死下
為左減肥憑努力一星期做3次
每set時間愈做愈長
依家做到30分鐘高強度既Hiit
不過我都有講過做既時間同強度好睇個人體能
而且Hiit都有好多low impact variations比人由淺入深
搵岩方法既話做Hiit其實唔難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞