[世界上冇肥人,只有懶人] 夏天減肥日記

874 回覆
163 Like 2 Dislike
今日諗過究竟慢跑有氧定快慢交替跑
最後揀左快慢交替跑, 快跑40-50步再慢跑/行50-60步, 跑左大概1英里
好快就出晒汗同勁辛苦
始終唔知究竟消脂揀慢跑定快慢交替跑好

試過快慢交替跑 結果係同慢跑效果一樣

快慢交替跑幾耐?
如果咁計快慢交替慳時間好多 (雖然難頂好多)

5分鐘慢 10分鐘快

超辛苦

你跑到十分鐘快姐係唔係好快

想慳時間就HIIT
1分鐘好快1分鐘慢
Eg 18kmh 5kmh
最後揀左快慢交替跑, 快跑40-50步再慢跑/行50-60步, 跑左大概1英里
好快就出晒汗同勁辛苦

快慢交替跑幾耐?

5分鐘慢 10分鐘快

超辛苦

你跑到十分鐘快姐係唔係好快

想慳時間就HIIT
1分鐘好快1分鐘慢
Eg 18kmh 5kmh

個人建議HIIT同時都要抽時間慢跑(跑1個鍾)
Keep住心跳率要有70% (220-age)

事半攻倍
好快就出晒汗同勁辛苦

快慢交替跑幾耐?

5分鐘慢 10分鐘快

超辛苦

咁你個快應該唔係真係急速果隻快喎, 應該只係稍為加速, 唔係有乜可能頂到10分鐘
我講緊果隻快係真係跑100m, 200m短跑果隻疾衝

咁快有咩用
一定唔係燒緊脂肪
好快就出晒汗同勁辛苦

快慢交替跑幾耐?

5分鐘慢 10分鐘快

超辛苦

咁你個快應該唔係真係急速果隻快喎, 應該只係稍為加速, 唔係有乜可能頂到10分鐘
我講緊果隻快係真係跑100m, 200m短跑果隻疾衝

咁快有咩用
一定唔係燒緊脂肪

好快係一分鍾內逼你心跳率去到最高
詳情可以睇HIIT
好快就出晒汗同勁辛苦

快慢交替跑幾耐?

上面有巴打話慢跑跑長d消脂更有效 我試緊呢招

至從聽左"消肌"呢種講法我就對慢跑有芥蒂
尤其我而家重訓為主想練肌肉

慢跑得黎再做gym再飲protein

應該唔會好消肌姐

巴打邊到做gym
好快就出晒汗同勁辛苦

快慢交替跑幾耐?

應該唔會好消肌姐

巴打邊到做gym

好快就出晒汗同勁辛苦

快慢交替跑幾耐?

應該唔會好消肌姐

巴打邊到做gym

咁我試埋適當慢跑
同埋要買protein飲先得
日日買一堆雞胸, 吞拿魚狂食唔係辦法

利申:新手

一齊記錄

跑得好快喎清

星期一我開始跑返 跑5分30幾1km 跟住呢兩日唔知做乜春尋日跑5分鍾 今手跑4分尾 開頭第一k 4分鐘都無跑完 好奇怪 不過我跑到想嘔 心率應該幾高

一齊記錄

跑得好快喎清

星期一我開始跑返 跑5分30幾1km 跟住呢兩日唔知做乜春尋日跑5分鍾 今手跑4分尾 開頭第一k 4分鐘都無跑完 好奇怪 不過我跑到想嘔 心率應該幾高

加入慢跑大家庭啦

跑一個鍾
29-7-2017

餐單:

早餐:

腿蛋治 加 脫脂牛奶

午餐:

牛肉撈蒙

晚餐:

韓燒 但剩係燒蝦

夜晚去左飲野冇做運動 今朝先返黎

對唔住咁多位安答

一齊記錄

跑得好快喎清

加入慢跑大家庭啦

跑一個鍾

無時間跑咁長 宜家都係格硬抽半個鐘出嚟跑
29-7-2017

餐單:

早餐:

腿蛋治 加 脫脂牛奶

午餐:

牛肉撈蒙

晚餐:

韓燒 但剩係燒蝦

夜晚去左飲野冇做運動 今朝先返黎

對唔住咁多位安答

靖兒要請我地食譚仔了

一齊記錄

跑得好快喎清

加入慢跑大家庭啦

跑一個鍾

早一個鍾起身就有一個鍾

一齊記錄

跑得好快喎清

加入慢跑大家庭啦

跑一個鍾

早一個鍾起身就有一個鍾

跑5k我都要早45分鐘 仲要成日唔肯起身 早起好難呀大人
點睇划艇機消脂
划艇機係我廿幾年人玩過最撚辛苦既運動 (前題: 逼自己keep住某個速度)

嗰陣玩大學啲隊既training, 逼自己連續30分鐘keep住1:55/500m, 簡直係痛撚苦
反而自己玩hiit快慢跑有得偷雞, 因為快跑好難話逼自己keep住最低速度 (可能買部野量心跳率會好d)

巴打應該好fit

跑步機無得偷機啦掛
一早set定
點睇划艇機消脂
划艇機係我廿幾年人玩過最撚辛苦既運動 (前題: 逼自己keep住某個速度)

嗰陣玩大學啲隊既training, 逼自己連續30分鐘keep住1:55/500m, 簡直係痛撚苦
反而自己玩hiit快慢跑有得偷雞, 因為快跑好難話逼自己keep住最低速度 (可能買部野量心跳率會好d)

我唔識玩划艇機,應該點玩?

可以買apple watch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞