[世界上冇肥人,只有懶人] 夏天減肥日記

874 回覆
163 Like 2 Dislike
16-8-2017

餐單:

早餐:

午奶麥皮

午餐:

壽司六粒

晚餐:

煙肉青瓜麵

17-8-2017

餐單:

早餐:

牛奶麥皮

午餐:

雲吞麵 加 清菜全走

晚餐:

雲吞六粒加水餃十二粒

運動:

GYM左一個鐘

跑左6km 操緊心肺 半個鐘6km

都跑得幾快 半個鐘6km
加多啲蛋白質 好似好啲喎
增加番肌肉比例

咁食其實會唔會肚餓?
我由六月都keep住做yoga+爆汗運動 平均隔兩日做一次 大概做一個鐘鬆啲
戒左奶茶咖啡 少食零食
Overall 體重應該輕左2kg...
上身係有瘦 但下身冇乜反應 好想減大脾
其實肥係咪咁減
減大脾一定要做weight? 提高對腳跑係咪都冇乜用? 求指教
減大脾一定要做weight? 提高對腳跑係咪都冇乜用? 求指教

講左幾多次 冇局部減呢樣野
要加入了 返咗三個月office重咗十幾磅
如果想練鬼妹既蜜桃臀 就咁做squat 其實係咪無用 用依啲操得唔得

如果想練鬼妹既蜜桃臀 就咁做squat 其實係咪無用 用依啲操得唔得

有個動作聽聞好有效
Kneeling Kickback
好多hiit片都有
留名
六月去完旅行增到68,用左個半月時間先減返脂到66.7

我都想問減大脾
唔係話局部減 而係跑步減到成勁瘦了
但大脾好似無反應
可能都有瘦到啲既 但同上身比好似無乜瘦到咁

我有諗過帶飯 但係佢冇雪櫃比員工 頂多都係帶室溫存放既野

保溫壺點睇?我都冇微波爐 所以用保溫壺
開始食野食7分飽 晚飯盡量多食菜 小飯
都係第一步 我明白返工返到屋企好想食返餐勁
但係忍口都係第一步

以前都逼到自己食八分飽
而家都食到八分飽 只係加埋生果就飽到仆街
見到自己肥左瘦唔返真係好頹

我都想問減大脾
唔係話局部減 而係跑步減到成勁瘦了
但大脾好似無反應
可能都有瘦到啲既 但同上身比好似無乜瘦到咁

exactly
佩服各位減肥咁有堅持
我都好想減 但係翻工都要係咁行路
放工已經攰到唔想郁 放飯食既野都唔係好健康
胃口仲好似大左
諗緊有咩方法幫到我

既然返工有郁動 咁你試下食健康啲先 自己帶/買健康餐
一步一步黎

我有諗過帶飯 但係佢冇雪櫃比員工 頂多都係帶室溫存放既野

如果真係唔方便嘅話 食街外都可以
大快活同大家樂都有營養餐

而家出街食個飯都幾十蚊 翻工個度有免費野食不過卡路里一定超哂標
好難揀
加油啦巴打,減肥真係唔難

我最肥個陣216磅,之後用左個半月時間落番168磅
當然過程唔會輕鬆

當然過程唔會輕鬆

求教學

當然過程唔會輕鬆

求教學

其實減得咁快係好唔健康,不過個時有需要一定要減到,又唔夠時間唯有咁做
利申 我唔係咩專業教練,純粹分享下我既過程,唔談得上教學。

每個肥仔肥妹起手減最大問題多數係心肺極差同忍唔到口。

我最肥個時起手跑,跑5分鐘玩完 ,但唔好死頂由其咁肥就跑,
好傷腳,所以好多巴絲都建議游水減到某一個磅數先跑。

但我沒咁做,因為我去游水會敏感,所以死頂跑步,keep住隔日跑,
到最後168磅既時間,我既心肺耐力可以去到個半鐘連續跑唔停,速度
大約係1個鐘跑10km左右,唔需要跑咁快,會頂唔順。

飲食方面,我好小肚餓到自己,個時飲食大約都係咁食。

早餐: 雞肉番茄米粉/ 牛丸/魚蛋菜米/ 麥皮加水浸吞拿魚
中午: 牛丸幼麵加油菜全走/ 吉野家雞飯走汁 / 譚仔(當然沒人叫你選肥豬肉個類)
夜晚: 當時我為左可以早小小去跑步,多數過左六點都唔食野

大概係咁了,每個人既體質都唔同,自己慢慢摸就最好
樓主咁食好易餓
運動我好願意做 但口真係戒唔到
一直都口講減肥 身體卻很誠實 冇戒口
直至有次同fd出街 雖然佢冇講出口 但都feel到佢有啲o嘴 真心有啲hurt
所以下定決心去減肥 我知一開始係用錯方法 但唔會依賴佢 走去睇醫生 面對現實 先知如果唔改變而家嘅生活 好快會有三高 為左唔好咁快死同健康著想 開始左減肥生活 戒甜戒雪糕 食野盡量清淡 返工帶飯 同fd出去飯食七分飽 開始去跑步 但一開始真係跑得好慢 10mins/1k 見到你地跑咁快真係好勁 好佩服
直到第二次去覆診 醫生話咁跑係冇用 要一個鐘跑8k 一開始對一個中學畢業後冇做運動嘅肥閪黎講 真係好難 好想死 但近排終於可以掹車邊跑到 雖然對比你地黎講真係貽笑大方 但真係幾有滿足感 希望可以減到自己嘅理想體重 大家一齊努力
第一次打咁多字 sorry for 1999
樓上太長唔quote啦
加油
忍口是最難 捱過就成仙
一定要有人支持你 我好好彩身邊既人都係支持
唔會踩我 比負能量我既
所以要一齊加油
一直都口講減肥 身體卻很誠實 冇戒口
直至有次同fd出街 雖然佢冇講出口 但都feel到佢有啲o嘴 真心有啲hurt
所以下定決心去減肥 我知一開始係用錯方法 但唔會依賴佢 走去睇醫生 面對現實 先知如果唔改變而家嘅生活 好快會有三高 為左唔好咁快死同健康著想 開始左減肥生活 戒甜戒雪糕 食野盡量清淡 返工帶飯 同fd出去飯食七分飽 開始去跑步 但一開始真係跑得好慢 10mins/1k 見到你地跑咁快真係好勁 好佩服
直到第二次去覆診 醫生話咁跑係冇用 要一個鐘跑8k 一開始對一個中學畢業後冇做運動嘅肥閪黎講 真係好難 好想死 但近排終於可以掹車邊跑到 雖然對比你地黎講真係貽笑大方 但真係幾有滿足感 希望可以減到自己嘅理想體重 大家一齊努力
第一次打咁多字 sorry for 1999

個醫生
我都知睇醫生食藥減肥唔係長遠嘅方法 所以去到一定體重就會同佢say goodbye keep住運動同控制食量
勵志post,留名支持,一齊加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞