[世界上冇肥人,只有懶人] 夏天減肥日記

874 回覆
163 Like 2 Dislike
樓主好勁 加油呀 留名睇腹肌圖

想搭單問句 跑得太耐(e.g. 1hr)會唔會變左練耐力 冇左帶氧功能?
因為之前聽人講過呢個說法

上面有人講左係啦 同埋可能會燒肌肉
同時心跳率都好緊要

究竟跑一個鐘就會"燒肌肉"呢個講法係咩人發明
咁錯既concept都有
身體消耗能量次序最尾先係蛋白質
除非你餓左成日乜都無食又跑成2-3粒鐘
唔係我諗唔到有乜可能會"燒肌肉"
係連登見到好多減肥記錄Post,但通常都係幾頁就完。
所以希望開個 Post 黎記錄下自已減肥的過程。
講返自已 Background 先。
巴 ( 180cm, 76.5kg )
依家做緊野,返九放六。
希望用兩至三個月減到70kg。
所以由今日開始會開始記錄自已既餐單同運動。
同埋幾日之後淘寶個磅先到,之後會每日更新下體重。
睇下最後結果係點,成功既話希望比之後既人參考。
失敗既話就唔好學我。

暫定計劃

(1). 每星期跑五至六次 ( 每次 at least 6km )
(2). 二四六日做 Gym ( 跟做開健身既朋友做 )
(3). 餐單主要以白烚為主,唔會戒澱粉。( 睇下各位巴絲有乜餐單有乜介紹 )

歡迎任何上水/粉嶺巴絲同我一齊減 可以留tg

eeeeeee, 上水woooo

想搭單問句 跑得太耐(e.g. 1hr)會唔會變左練耐力 冇左帶氧功能?

同時心跳率都好緊要

樓主跑呢個速度
有無度過心跳率一般幾多

無啦 我冇apple watch
同埋我覺得我自己舒服就算
我又唔係玩長跑
之前有d巴打suggest我跑6分鐘per km

因為見你不斷強調係減肥
跑10KM我都可以做到5'45"/KM
但如果果期係為燒脂,我會跑7'45"/KM跑一個鐘,燒脂明顯好多好多
因為我跑呢個速度個心跳(MAX70%)係最啱燒脂
當然每個人個MAX同跑同速度都唔同
但如果你做到5'45"/KM都只係你個MAX心跳率70%,你真係好fit好fit

BTW 用APPLE WATCH跑住嚟度心跳真係得啖笑
用心帶最準,其次就用專門運動手錶,新技術準咗好多
SMARTWATCH跑住嚟度錯到離晒譜

同時心跳率都好緊要

樓主跑呢個速度
有無度過心跳率一般幾多

我又唔係玩長跑

因為見你不斷強調係減肥
但如果果期係為燒脂,我會跑7'45"/KM跑一個鐘,燒脂明顯好多好多
但如果你做到5'45"/KM都只係你個MAX心跳率70%,你真係好fit好fit

巴打好多謝你次次咁認真答我
但7.45 / km 對我後講真有d慢
我覺得我5.45 / km 呢個speed我可以跑到唔停 平時都係因為跑夠收皮先停
除左有時腳痛慢左之外
等我下次做gym試跑15分鐘check check心跳先
唔該哂
留名
胃腩大 手臂粗 下身瘦
要點搞
每次慢跑40mins 兩日一次

同時心跳率都好緊要

樓主跑呢個速度
有無度過心跳率一般幾多

我又唔係玩長跑

因為見你不斷強調係減肥

我特登買左隻apple watch

同時心跳率都好緊要

樓主跑呢個速度
有無度過心跳率一般幾多

我又唔係玩長跑

因為見你不斷強調係減肥

巴打好多謝你次次咁認真答我
但7.45 / km 對我後講真有d慢
我覺得我5.45 / km 呢個speed我可以跑到唔停 平時都係因為跑夠收皮先停
除左有時腳痛慢左之外
等我下次做gym試跑15分鐘check check心跳先
唔該哂

不過咁講
如果唔係純為燒脂減肥,只為做運動健康身體
用自己跑得最過癮嘅速度其實係無問題
7'45"/KM真係好慢
全程我要抑壓住唔俾自己快,其實跑得好唔自在.....
所以通常都係維持一兩個月,燒到咁上下脂,會改變運動形式,過一排想主力燒脂先再咁樣跑過
只係想分享"主力燒脂"嘅跑步概念。
留名支持~
最近成日落雨無得跑街,跑跑步機感覺無咁正
留名
胃腩大 手臂粗 下身瘦
要點搞
每次慢跑40mins 兩日一次

+ Weight training / HITT la

同時心跳率都好緊要

樓主跑呢個速度
有無度過心跳率一般幾多

我又唔係玩長跑

因為見你不斷強調係減肥

我特登買左隻apple watch

先利申, 我之前用360 2代,個FD用APPLE WATCH,跑住度都係亂咁嚟,一係度唔到,一係跑緊夠膽死話六十幾心跳,無論360定APPLE都係咁

同時心跳率都好緊要

究竟跑一個鐘就會"燒肌肉"呢個講法係咩人發明
咁錯既concept都有
身體消耗能量次序最尾先係蛋白質
除非你餓左成日乜都無食又跑成2-3粒鐘
唔係我諗唔到有乜可能會"燒肌肉"

https://www.youtube.com/watch?v=0t1g-tWNW1k
佢咁講

too long...無睇晒
但想講既係只有係身體缺少能量既情況下進行大量帶氧活動先會令身體分解蛋白質(肌肉)
有適當既進食既情況下進行適當既帶氧不但唔會"消肌"反而有助增肌+修身
1小時其實唔多...特別係想減肥既人
除非你目標係操大隻就建議20-30分鐘夠

同時心跳率都好緊要

樓主跑呢個速度
有無度過心跳率一般幾多

我又唔係玩長跑

因為見你不斷強調係減肥

係囉 所以我上面都有特登問樓主有無度心跳
點睇佢呢個速度真係好大機會過左max70%
變左無氧就無咁好了
我自己用apple watch暫時都幾準 同幾部機對過

同時心跳率都好緊要

樓主跑呢個速度
有無度過心跳率一般幾多

我又唔係玩長跑

因為見你不斷強調係減肥

係囉 所以我上面都有特登問樓主有無度心跳
點睇佢呢個速度真係好大機會過左max70%
變左無氧就無咁好了
我自己用apple watch暫時都幾準 同幾部機對過

咁我再跑慢d啦
岩岩食完m記
160cm 57kg 女
應該跑幾多km

跑幾多好似同係身高體重冇乜關係
1個半月減左4kg

開始到平台期

點算

你幾高幾重

67kg

你做左d乜減到4kg

禁飲甜野 轉飲齋啡 凍檸茶走甜
1星期5日慢跑
間中食沙律 無再食煎炸野
係得譚仔戒唔到

而加磅數唔再落

試下雙管齊下做埋gym試試?

今日開始加左重訓同划船機
應該跑幾多km

咁我照自己承受程度跑就得

最好跑一個鐘以內 at least 30 mins
應該跑幾多km

咁我照自己承受程度跑就得

計住心跳率跑
太快就燒唔到脂
下頂機bro 請問有咩心跳帶or錶介紹? 最好唔太貴喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞