[PC/PS4/Xbox One]黑色沙漠#38 全新季節伺服器!妲卡尼亞登場!

968 回覆
2 Like 3 Dislike
跑船好似好辛苦咁
睇有冇人帶做日任
起碼要做個半月
Solo既話開頭隨時要2個幾鐘先做完
有人帶唔洗1個鐘
咁個半月又唔係好長,我好似就整到驅逐艦,係咪直接整好啲
已經有frigate?你而家有咩材料係手?
唔係 一開始部村長船直接改驅逐艦,改完就乜都冇了
好想要重帆 但完全冇掂過生活
睇教學片都睇唔明
我都研究緊睇完都覺得有少少複雜,有搵到篇由零開始嘅,一跑船就要日日跑
一開始部村長船應該唔係買返黎個d?

整carrack (現時最高tier個種船,有4款,上面條片d skin係跟款)
Carrack advance/balance要由Epheria sailboat開始(Epheria sailboat可以直接central market度買,NA大約賣緊6億一架)
Epheria sailboat -> epheria caravel -> carrack advance/balance咁升
Sailboat上caravel要下面呢推野,實際d材料要既數量係下面既1倍,但有任做會俾一半既素材

一般黎講要儲成個禮拜
主要係因為個verdant black stone打海怪唔點跌,要靠lv1 barter good換

Caravel上carrack就係要做個幾兩個月日任,而且要keep住做bartering (要儲夠起碼3千好似係,否則換唔到其中兩種素材)
每日refresh 2-3次一般barter同一次ship part
視乎要advance定balance, 要既料會有少少唔同

另一條route係
Epheria frigate -> Epheria Galleass -> carrack valor/volante
Frigate NA賣緊20億左右
成個upgrade要做d野同上面advance/balance條route差唔多,但要用既錢多好多

我一開頭買sailboat想整advance, 但做日任打海怪太慢(caravel一炮射1粒彈)
另外整左架galleass, 殺怪快一倍因為佢一炮射2粒彈
最後整左volante
Btw carrack係一炮射9粒彈
Solo做殺海怪d日任,caravel大約要打10分鐘,galleass大約5分鐘,carrack唔洗1分鐘
所以如果有人用carrack帶你做日任會快幾倍
原來係個攻略打錯名,心諗咁快就可以整到驅逐艦
唔係咁易
除非有做開bartering
第一次upgrade要靠任務俾一半料,但都要差唔多成個星期先儲夠料
一開始d船LT太少,又慢,就算淨做lv 1 barter good都要唔少時間
仲有支炮要自己走埋去手動控黎射,隻怪潛緊時仲會miss
如果新手解知識衝能量 應該解左邊個區先?
Character同topography, academics都易多數係用體同d書或者物件interact

https://bdocodex.com/us/knowledge/

呢個網有晒全部knowledge
唔知有冇中文版
但好多都對返位應該唔難估
慢慢努力改T2,宜家1級應該真係勁慢,搵公會啲重帆團友帶做任升熟練1先自己再跑
同埋最緊要係啲樹液 睇嚟要預購下,勞工採得好慢,btw 3+3係咪坐喺人地部船度就okay?
我呢邊要個幾種樹液而家都冇咩preorder
當年心急自己走去採,white cedar同acacia各採5千
咩係3+3?
奧眼3前日任同埋3後日任 要揸船打怪嗰幾隻台服係咁叫
哦,係,同隊隊友殺都計
後個3隻就係solo要射5-10分鐘既怪,3隻都係咁多血
Btw d crow coin好緊要,有心整到上carrack既話盡早開始儲
開始跑緊任了 每日凌晨搵人帶完3+3,之後奧眼就淨係差交換任最難搞,改到上T2應該就好好多了
放另一隻角係奧眼接任交任
平時冇時間既話淨係換lv 1
要儲夠最少3千次barter先開始會換到brilliant rock salt ingot同brilliant pearl shard
宜家反而係lv1最難換,呢兩日出嘅材料都鳩下鳩下,今朝更新出嘅需求材料直頭係上T2用嘅樹液,屌諗緊係咪洗走佢算
Lv 1多數要垃圾料,少數要麻煩料直接skip

我而家差唔多夠料整第三架
應該會整齊四架儲齊一set
台服生態,好多嘢都怪怪地我公會叫我第一架整漸進,話負重高啲,方便之後再跑,btw做慣左,上埋重帆,一日其實2個鐘內應該可以清晒奧眼嘅日任?好似得10個,最麻煩好似係交換
漸進我諗係advance?
一般都係會咁建議因為通常d人整船係想做bartering
做bartering最重要係負重,負重高有時可以慳返唔洗走多程
速度影響唔大,好多時直程會overweight由佢慢慢autopath

我用volante(speed stat最高個架)做bartering, 感覺負重都夠用
我諗真正有明顯分別係當你整到藍色裝時
整藍裝你可以唔洗理住,有排都整唔到,而且有d料要靠勞工先採到

其實架架carrack都唔差
綠色裝4架都係用同一set, stat分別唔太大
我會睇鐘意邊件skin㨂整邊架
星座個架係advance
蝴蝶個架係balance
飛龍個架係valor
海豚個架係volante

奧眼主要有兩個交item任,6個打怪任同2個barter任,仲有d釣魚任不過我唔會做
交item任最易,不過對整船幫助唔大
Barter任你放個alt係奧眼接任同交任就得,d任全部角色共通
我自己覺得打怪最煩,因為係公海冇得autopath要間唔中睇住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞