[PC/PS4/Xbox One]黑色沙漠#38 全新季節伺服器!妲卡尼亞登場!

968 回覆
2 Like 3 Dislike
你講得岩
你講得啱!
終於冇吓吓問人識唔識呢樣個樣,值得欣賞
咁可以同你理性討論吓
首先你嘅計法係純考慮命中同攻擊下冇咩問題,但有幾點
1.雖然價錢係跟台服計,但紫星真4現階段絕對買唔到,衝就好大機會唔止700億,真3都只上架過2-3把
2.純計命中,可能恐懼之影真係如你所講好抵,但會唔會考慮到有啲職業pvp環境好需要黎明耳提供嘅耐力呢,所以我唔太認同黎明耳係最唔抵,應該睇職業去揀
3.的確可以計出純月牙+命中上323嘅方法,但會唔會考慮有啲人PvP環境下想追廢墟戒嘅血量,又或者佢隻職業係需要好常去放10%黑精技,例如戰士武士,其實怒戒都對佢地有一定價值呢(更快存到黑精/用完100%仲有機會用10%)

拿,唔係為屌而屌,如果係未考慮滿裝配置嘅純pve玩家,我覺得你個計法冇大問題,但有時去到追求野外pvp嘅環境下,我覺得係有需要考慮呢啲嘢
Tet base 0.25%, 用190 stack 平均20下
就算你用vendor cron 2百萬1粒,都只係400億
Tri base 0.375%, 用150 stack 平均200億
講緊係就算用vender cron tri + tet都只係600億平均

實際機率190 stack tet 10次內已經係4成機會成功,20次內係6成4,真係唔好彩但等到買outfit cron 400億可以click到31次左右,8成機會成功
Failstack其實唔難整只係麻煩要click好耐同keep住買blackstone
上duo唔洗cron好平
Godr-ayed要上tet唔係問題
問題只係佢個pen比得上bs
700億tet已經算係高估左
(Tri仲算幾易,但唔expect目的係賺錢既人會click到上tet, 因為個個tri機率tet多數係會用cron,而且tri加得少唔適合用黎疊failstack不如用其他野)

我講既野全部都係under “bracket為目標既前題下,究竟個1AP既性價比係點”,就係咁
我唔係要同你全方位所有情況下逐個睇抵唔抵
你話要bsr, 冇問題
你話鐘意個樣,冇問題
你話因為頂裝,冇問題
你話威,都冇問題

點解我會focus講bracket性價比,就係因為以半夜時分,劉以明為首成班突然衝入黎既冇一個唔係講多1AP或者多100血點左右戰果,點關鍵法或者純粹小學雞一樣求其作句野當係我講既
劉以明同正宗努工話好重要但只有720gs先知,個重要性係無法用語言表達既
仲要講到明係316/323, 咁咪針對返佢地親自講既野囉
結果一直以黎個幾條友都係完全九唔搭八問非所答,我都分唔清佢真係聽唔明定駁唔到所以亂鳩咁up
我有時都唔想問佢知唔知呢樣知唔知個樣架
但你話有講唔出既原因令到個1AP特別關鍵
咁我唯有估係咪唔知加緊幾多extra AP 所以先以為特別重要囉

所以野都只係對返佢地一開始帶起”只有720gs先會明”既不知明原因令到323同316特別關鍵,而tungrad係不可或缺
佢講bracket我就針對返bracket黎講
就係咁
追左咁多個post
呢位ching 真係好小學雞
咁都要拗一份
收手啦好無 好肉酸
唔好再秀下限
其實一黎唔係對你講
二黎大家已經冇再講
即係已經完左

我唔明你仲突登要走出黎jer住係想點
收手啦好無
唔洗爭住出黎表現既,其實冇人care
呢到完啦好嘛?
150 stack + 190 stack, 我手上面嘅舊表[1]分別係58.9億同114.7億
台服唔會有人計outfit cron, 因為真係難買到(交易量低, 預購高)

以garmoth[2, 3],台服物價[4] 去計,
Godr-ayed cron duo->tri, 150 stack 係6% success, avg clicks係16.67, 即係10335.4 cron (平均206.7億silver), 你仲要計enhancment mat cost, avg clicks 16.67即係fail 15.67次, 點裝要15.8mil*16.67石錢 + 3mil * 10 * 15.67次mem frag錢, 即係都要5億材料錢, 共270.6億

同樣計法,
Godr-ayed cron tri->tet, 190 stack => 5% success, avg clicks 20 => 19600 cron (平均392億silver), enhancment mat cost, 15.8mil*20 + 3mil*10*19 = 8.86億, 共515.6億

兩個加埋都要around 786億(平均值, 台服物價)

其他野我唔理, 但係你想用數據證明自己論點就唔好off by more than 20%

有錯歡迎指正, 我只係討論methodology, 其他野唔關我事

[1]: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ky2RjnQaSyvirNkFeM6X2WuDNH7OAooZ5raiwiiESeI/edit#gid=298648582
[2]: https://garmoth.com/enhancing-calculator
[3]: https://garmoth.com/cron-stones-cost
[4]: https://imgur.com/a/aXrafCw
咁如果你純粹要為咗駁上面個幾位師兄的情況下,定立一個一切以過階為目標嘅前提下,都唔會話你個計法有咩大問題,不過我覺得你係到打一大堆計法純粹為駁而駁,而唔係應用係實際有啲可惜,對其他睇post嘅師兄都冇咩得著
屌 真係傻閪黎
頭幾個reply咪答左你例子 自己要型要贏又唔理性討論
串柒柒問人識唔識玩 講乜你就信 唔諗make5make sense 又話人白玩 etc
咁撚臭串先引到咁多巴打駁你
跟住就假設成班人都係一齊
唔講其他啦 依位巴打咪有覆你點解自己唔撚睇
岩岩用少少時間追返post
發現其他人講既point都好撚易理解
真係懷疑佢理解能力麻麻地
不過算啦 反正大家要講既講哂
比其他巴打自己睇 覺得邊面岩咪邊面岩
陣間比人叫拍片都係唔好搞我了比我企多陣屋頂好過
巴打, 我成日見到有個人企係屋企唔做野, 係唔係你黎
多數企漁村屋企
睇完之後我覺得佢啱啲喎
to 嗰位巴打:
就算其他人點踩你都好
你要記住仲有人撐你
是咪騎住隻馬
先唔論點樣配裝
佢頭幾句咁撚臭串都岩啲?
再者 當兩個pvp技術水平差唔多
就係依啲位多人地少少野 已經可以差好多

明就明 反正再講都係比人串我白玩 人講乜就乜
我睇既係佢既論據 唔係態度
唔好意思阻一阻咁多位格劍
入咗坑兩個月已經唔知玩緊咩 每日係到無止境咁刷
有冇巴打可以指點下迷津
淨係改紅鼻子到IV階段同埋月牙IV 其他乜都未掂
每日刷磺山 星期四就返去紅狼刷 兩邊走刷到好厭
依家除咗刷錢仲可以做啲咩 可唔可以儲夠百零億直接買IV黑星
定係留返嚟做其他嘢?
回應返你依句"依家除咗刷錢仲可以做啲咩"
其實成隻game 就係刷錢換裝 官方出勁啲既裝 玩家用更多時間刷錢再換勁啲既裝
知唔知幾時開新季?
回歸正常討論風氣可喜可賀
希望幫到咁多位入坑巴打
繼續做返CD-ROM
都係講少句廢事俾人咬
換黑星主武先
改良哂東王裝 卡普睇你塞到幾多 甲頭優先
然後黎緊幾個賽季獎勵拎腰同耳
目標331防 可以安全刷海底先
到時面版就可以提升得好快
嗯 你喜人各有志
繼續用月牙蛇腰依啲 講攻又少啲 講血又冇加
到最後賣返出去換其他又要蝕錢既飾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞