保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
想知會lock幾耐先攞得番晒啲錢 如果佢依個case
同埋5年後可以攞到幾多
已經買咗high end medical (亞洲) + vhis + cancer medical (全球)

想買份10-20年term ci 50-100萬保額
諗住20年後都有d積蓄到時有事都唔駛ci

醫療費基本上保險一定夠cover
只係幾十萬當生活費同應急
想問有咩推介
另外想問其實d人買vhis加smm係咪好on9
拎舊錢買cigna top up唔係更好咩
30歲 pink 20000墊 $4716
靈活 $2400

30歲 c記 靈活優越 普通房 25000墊$4034

我就一定選c記高端醫保
普通靈活計劃,遇到癌呢啲根本唔夠賠,買嚟哂氣
頭5年既錢要12年先攞得返,提早攞要按比例收返提早贖費,而中間每年都收緊6%既手續費,管理費之類。巴打買左?
初生BB要買咩保險?
我供左9個月就收咗皮,巴打供左幾耐
佢成個plan好古惑,有分AB account,你頭5年既錢會鎖左係A到,要12年之後先攞得返,而所謂B account就係你第6年之後供既錢,而呢筆錢你就可以第6年之後隨時攞到得。我個人認為我每年都比佢食緊6%既手續費,咁等於我要買隻基金每年個表現都要10%up要cover到手續費再加勉強追到通脹🤣。如果隻野咁勁,不知我自己買好過,點解要俾佢每年賺你6%。同埋,個plan無保底,有機會最後咩都無
寧願依家蝕錢當比個agent做帛金,好過之後輸到阿媽都唔認得
新手概念微弱
得公司醫療,未有任何其他保險
建議第一份係買醫療定儲蓄危疾?
買保險主要係諗住touch wood自己有事屋企都唔使咁大負擔
如果家人中年,咁又應該買咩,佢地心態係如果冇得儲會唔抵咪得返儲蓄危疾?
求指教
唉仆街 依家唔知博佢幾年後大升好定點 講真依家又唔係太要啲錢住 但7-8年後應該要用
買醫療保險
儲蓄危疾有錢可以諗下(趁未知有無咩隱性病) /
忠意有隻定期都係無限保,但你買定儲蓄,供完,如果將來唔夠保額,咪補定期上去
忠意有無agent 跟?
去10LIFE / 黑識理財 學下野,睇下資料先.
睇下自己需要D咩

有公司醫療就睇下保障內容,再買多份有墊底費既補。
儲蓄危疾睇你自己需要.
想問下VHIS
FWD 標準確衛您 + 尊衛您 (應該要$50000/$25000墊底?)

又有D人推

易衛你 + 尊衛您(250000墊底)

應該點選擇
有,你有興趣上去佢個網睇下先
忠意既定期危疾,10LIFE都大推
都可以話幾好,但又好貴,我估市場上好快有人會跟風.
供緊幾錢一個月?如果數目少咪可以繼續,但你預要12年後先攞得返全數
上年11月買左份80萬既Generali既儲蓄危疾保
黎緊12月會去加拿大讀書
其實洗唔洗退保?定係可以繼續供落去?
報稅個到怕唔退保仲麻煩
5000蚊 如果依家斷攞番35%? 係咪啲bonus冇晒?
師兄
想請教本身淨係有買人壽
現家想買埋自願醫保
考慮緊ci_na靈活優越計劃
點睇?
性價比好似幾好
一年都係$4000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞