保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
冇公司醫療,又買唔到港怡,我諗可能加返pink 包底會好d?
咁嘅話都係可以嘅

你買返50,000墊底就得
感謝
意外保險上網買定搵經紀好?
呢個係危疾?
"記得買個年期要水平式保費10-20年個種"

點解咁樣好d?
本身係靈活升級計劃,墊底費係咪可以揀80000?
固定保費唔加價
10至20年內都係同一價錢,比起每年或者幾年做一次嘅平好多,拉平均去計

如果年紀細嘅咁用到到期年紀再續多10-20年應該都足夠應付晒成個黃金年紀嘅需要
80000墊底嘅話,你個靈活未必足夠cover到哂,因為靈活說穿了只係多咗個smm係後面Cover八成費用

如果你本身後面個墊底都高變咗你要本身個醫療費都高先有機會可以將後面嘅搬到落去,變咗如果係金額上比較少驚入院費用未必可以full cover,自己都要負擔嘅費用都會多
我買term life 個時冇比較過兩邊既 rate table, 但最尾揀左固定保費, 但心入面成日覺得非固定可能抵啲
梗係固定抵玩

買20年以上嘅話一定係固定平過每年加,你拉個Excel就知,除非係遇上遇上極端不幸真係短年期就已經用得着,如果唔係正常拎嚟對沖供養屋企人或者供樓嘅風險咁樣買會係最好

我之前幫人計過數比起10年10年咁樣買直接買40年係仲抵添,相等於六折,20年個差距就未去到咁大嘅但點都會平嘅部份都多
不過講真正常人都會想買固定多啲嘅

依家幾多個會諗住自己嗰頭買完,個頭好短年期就早逝
正常都係當拎嚟看門口用,咁樣長期買嘅話梗係固定咗會平過你每年升,同埋你都方便計算你個開支同需要嘅保額,隨時可以rebalance 個risk exposure
算唔算貴?
巴打 想問下
醫療融資係唔係伏野?
年供33000 供五年就可以唔洗供 第十年可以幫我供醫保 或者第六年都得 但紅利就少d
買保險果陣有條咁嘅問題

身體缺陷、不健全、畸形,及 / 或影響活動能力、視力、說話能力或聽力的狀況

近視算唔算?
諗過 醫保供到80歲 咁咪好貴…
點樣又cover 到老 又夠錢比
30歲 應該買fwd 易衛你…..一係就買aia 尊尚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞