保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
呢單野咁奇怪嘅

正常c記公司交錢 email同記掛號返去咪得,再唔係可以上網交錢處理㗎嘛,我上次都係就咁bill to pay咁交

不過個客真係有記錄打過上去同埋Fax過,正常就唔好改條款又盛直接俾佢續保咪算,無啦啦彈個不保事項俾佢咁黐線嘅
有無C記苦主(未來)
交錢果part算小事啦...
C有冇盡佢能力通知人先
地址, 手機, SMS, 冇左地址其他兩個冇改埋呱?
之後果PART就離大譜了
仲諗住買c記自願醫保 點部署
三爺靜待你回覆
一單咁既野,唔足以令到你唔選擇佢
自己份保單每年網上check住有冇成功續保,有冇成功付款就可以

佢都係搬屋時改唔到住址先出事
如果長時間係外地工作(內地/東南亞),間唔中香港,係唔係買旅遊保?
10lifxx 富x 168評分最高
有冇睇過佢出院免找數個條款?
唔係都係同其他嗰啲一樣要攞pre-approval? 定係有咩特別?
你好想問問,屋企人有乙型肝炎,身體健康無食藥,長期政府監察,女性33歲,請問買唔買到危疾保險?

如果買到,建議邊隻比較好?唔該哂
想請教下
本身有以下醫療保險
1. 保誠終身保醫療 保額US65000 (供/保終身)
2. 保誠守護健康危疾保 保額US65000(供到2038,保終身)
3. 蘇黎世意外保 (因意外死/永久傷殘賠HK1.5M,年繳$900,可續保到65歲)

公司無比保險,而家對比大家買既醫保,我呢啲好似保額好細咁,唔知夠唔夠用,係咪應該再買多份加大保障呢?

另外最近照鏡見到自己脊骨向左彎,早幾日去左政府門診照X-ray 見到upper spine彎左,政府refer我排物理治療同骨科。我想快打算揾私家脊醫睇下先知我買既野完全無cover

問過保誠agent,話要買意外保先得,請問而家投保,我等90日後先去睇脊醫,係咪都有機會cover到
又如果買意外保,市面上有無邊間值得推介,我覺得保誠個coverage都唔係好高

麻煩哂⼃
想問下如果買Bowtie 標準
高端醫保個墊底費應該要25k 定 50k好?
thanks
但係高端係半私家
vhis基本plan上半私家要cut一半claim
會唔會唔夠用
另外如果價錢唔係問題其實高端咁多間點比較
巴打 追左三個post 今日第一次問問題
話說我廿中 無食煙 而家有公司醫保
呢輪係度睇緊危疾同醫療保
有考慮緊黎緊一兩年內去外國做下野
但同時又無一個好firm既schedule話要去某個地方長住

1. 醫療既話諗緊C記elite - btw個elite plan同因航合作果個plan有咩分別?
2a. 危疾既話諗緊168加強版 vs 意大利無限保168個性價比係咪高d
2b. 同埋我聽過有個講法就係 (例如)話如果我想去英國
咁我就將份危疾斬件買 將個保額除返二
香港買一半 英國買一半 呢個做法巴打又點睇麻煩哂~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞