保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
兩邊都OK

但唔會Double賠償,例如A公司自願醫保已經賠償咗,b公司意外保險就唔會再做賠償。除非係佢個賠償限額同埋張賬單有啲距離,咁剩低嘅部份B公司就會可以負責到
住房天數 深切治療天數
住院現金強制隔離現金呢啲
同埋都會包含妊娠疾病,正常醫保係唔會包到懷孕引起嘅問題,除非係買包含生仔或者懷孕保險個d

你當係自願醫保本身已經係基本住院都會包到,elite係premium d咁樣
想問係咪要問定拎兩張收據
你叫a公司退receipt咪得,b咪會知a claim過同幾多,2張都做唔到double claim架
新世界而家都有嘅
係價錢貴少少,不過危疾醫療保額就會高咗,有120 都好過得80 唔上唔落呢個感覺

不過如果來講普通房嘅高端計劃其實幾間都有,李澤楷以前嗰隻the choice,c記自願醫保普通房高端,都一樣做到
唔吸引

同埋咁多新聞都無謂特登買佢,貴得來又麻煩唔係唔知點咁
而家講唔埋

佢新生意入同埋做pre un都要一段時間先得,好似唔夠人做咁
普通房嘅高端計劃係唔止一間,不過我意思係普通房等級嘅價錢
bowtxx 核保都幾嚴

0.4cm 腎石 都增加25%人壽保費 ,咁細粒腎石可以增加到啲咩死亡風險?直情治療都未必有需要,正一發神經
痴線,胃炎都唔保胃
十個有九個照胃鏡都有胃炎架啦
最近幾年間間保險公司醫保核保都嚴好多,少少野就拒保或者加保費
想問富通危疾168 50%+ Bowtie 多重危疾50%咁買係咪最好
其實自願醫療同醫療隔資d agent有幾多肉食?
本身想買自願 但個agent係咪sell隔資
數巴,公司多派
每年6500比員工
自行買醫療或危疾保

本身跟公司有份團體bupa醫療保

應該買乜好? 係咪無限愛或者168二選一? 還是 cigna玩高墊底費?
不過佢都唔算係最平嗰幾間 係個內容包得比較多咁解啫
係呀過咗一兩年之後係可以做檢查拎過正常結果去appeal ,不過就都係要睇你當時教嘅報告到底係咪真係預期咁正常定係仲會有唔正常嘅結果係到

如果你有胃炎呢個情況呢,其他公司都係會出呢個決定先嘅。至於兩年之後個機會率呢就都係睇你當時嘅報告寫成點樣,同埋身體狀況係咪正常。我覺得就如果你擔心其他疾病都有機會發生嘅可以照買咗先,因為人生又唔係剩係得胃部嘅疾病㗎嘛
未必

我自己就會係睇重水平式收費同埋身故賠償,所以煲呔多重就真係唔係特別吸引(唔係水平式收費同身故賠償得5%)。至於你個比例呢係可以嘅,就可以視乎負擔能力情況去選擇73 64 55,先換取到你想要嘅保額,咁樣就都係比較balance d

至於定期有更加好嘅可以作考慮,瑞士公司。多重如果鍾意保證咪168,鍾意無限次咪無限保,兩個保費差唔多
跨越無限保定係加愛無限保?係咪都係水平式收費
醫保 一萬保費咪有千幾二千到 不過就好在每年有得收

融資就睇金額,月供5年5000一個月咪有萬幾二萬到,睇年份同金額咪會唔同
跨越係水平,加愛係每年升

前者係終身形式可供斷個種,後者係定期形式每年比到唔要為止

後生中年中招既話,後者個杠桿效果會好d,同樣危疾100%就豁免保費
你公司份bupa包成點?

比個表睇睇,睇本身包成點同一般病夠唔夠包先。

如果呢個金額嘅話,公司醫療比較差嘅話,就買咗個高端醫療先,封咗個大病唔夠比私家治療個風險缺口先。墊底費就睇公司包成點再選擇,如果太差嘅話你每年自己比嘅每份都多,揀高墊底費就冇作用

如果本身公司醫療比較好,缺口相對唔多嘅話,你就可以攞嚟叫做幫補吓自己買危疾,上面頭先你講嗰兩間都係唔錯嘅,只不過個計劃設計上面就兩個極端。一個係冇保證回報但無限危疾先後次序分別嘅問題,一個係最高保證回報但多重賠償就只可以癌症中風心臟病。

不過如果你本身歲數都係比較大嘅話,買危疾都係會比較貴,就可能考慮醫療會比較化算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞