保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
咁樣嘅話呢
你可以考慮我不嬲推薦個幾間保險公司,保障內容同保費都好不錯的。
至於轉移上面如果你想買返同類別嘅,我就會建議你買返個李澤楷Vcan,同類別上面做到個升級,令到你平時小病小痛都可以做到全數賠償唔需要再計右計。

但係如果你想再進一步買一個哪怕遇上危疾都足夠使用嘅,因為你冇公司醫療同埋係唔係政府冇公務員優惠。我就會建議你買個中高端計劃即係有墊底費嘅醫療保險,墊底費方面就選擇中間如15000 25000呢啲範圍,咁有咩事真係要用好大筆錢嘅都唔需要擔心,亦都可以幫你轉介走負擔唔起醫藥費嘅風險。

意外保險方面都多選擇嘅,你主要都係攞嚟應付物理治療針灸鐵打呢d。我自己就會用開新世界同李澤楷呢啲
絕對OK

你都可以享受到佢個終身八五折優惠,強烈建議你去買佢
如果一年內,做不同既手術
一樣係俾一次墊底嗎?
對 同一個保單年度只需要比一次
之後發生嘅唔需要,你用批單日子開始計就得

買之前嘅先需要申報,除非批單之後發生嘅病醫生話原來幾年前已經開始有嘅,咁樣先要申報返,如果唔係就冇必要
唔係一定全部都要答,要係合理先要答

就好似上面例子咁樣,如果係真係買咗之後先發生,仲要醫生判斷唔係話幾年前已經開始有呢個病徵嘅,完全係冇需要,就算佢之後話你唔提供嘅冇得繼續保單,你被迫要交上去,佢都唔可以因為你交上去之後因為呢個新發生嘅問題而令到你不保事項多咗

佢而家新係咩都會問吓,就算係醫生佢點都會隨便問吓問題,照答返就可以
呢隻OK 㗎

只不過佢係冇保證現金部份,但係危疾你都係預咗買咗就放喺度,萬一有事嘅時候就做一筆過賠償同埋多重賠償作為生活費。

如果你係睇保證部份同其他保障,新世界168同埋支銀188保證部份應該係最靚仔,保費方面又唔貴嘅。

李澤楷我始終都係覺得佢危疾方面真係好貴,係醫療平先買得過
啱啱睇10life
188 既條款評分都比 無限/168 低?

同埋喺銀行買保險,claim時會唔會麻煩少少?
好簡單
因為佢冇保額還原機制,會預支咗現有保額嘅%去支付早期危疾嘅賠償。同一時間無限保係額外比早期賠償,168係會有保額還原機制,賠償一次早期危疾後一年內在沒有其他索償就會喺下一個年度回復保額至100%,所以條款評分上呢個位置會低咗。

至於其實你搵邊度買保險其實都係大同小異,如果你係對中銀呢個有興趣其實你都係可以搵broker去買同埋處理到,中銀亦都有人壽嘅agent /銀行RM可以幫你完成購買。如果你想有個專人跟進咁嘅動作嘅,你咪可以搵broker/agent去買就唔需要擔心銀行朝九晚五呢個工作時間。
其實儲蓄型唔係問題
你買緊嘅呢一隻係有多重賠償,即係唔會話玩一次之後就冇咗,同埋你應該選擇25年會好啲,槓桿效果較大,同埋個保額唔太足夠應該要買夠100。
藍色價錢不嬲都係OK,係個賠償上面好棘手,盡可能應該要避開使用佢。

同埋你而家已經買咗幾年,我就唔建議你而家cut咗佢,因為你會變咗之前供嘅全部付諸流水。你而家呢保額其實會有少少不足嘅,我建議你補多一份定期兩份Mix嚟用會好d,如果唔係單靠你呢一份個保額未必足夠你應付兩三年生活費
我見供既年期愈長
最終俾出嚟既保費愈多?
點樣棘手法
想幫爸媽買保險過60,有冇介紹?冇咁貴/自願醫保?
個保險經紀比錯bill no.
我朋友已經入左數
直到收到通知自己張單未交錢先發現
搵返個經紀問
個經紀打黎叫我朋友自己寫信話交錯錢
可以點搞?
信就你fd寫,佣就aa收
大肚婆有邊間旅遊保險?
網上搵到果兩間打過去都話無左
美國運通尊尚旅遊保
BUPA Global Travel
呢排返咗新公司忙咗

等我一陣間解答返上面問題先

大家放心
Fwd 尊尚vs 信諾優越 大房5球plan
邊個抵玩d

住咩房無咩所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞