保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
我已經唔敢賣同買佢

佢公司真係個個月都有咁滯
邊間高端自願醫保唔洗用網絡醫生都有免找數出院,claim錢既時候老實啲
其實好多間都有

呢度主要傾開嗰幾間都會有呢個服務同唔需要用網絡醫生
前者係全球每年60萬保額,如果癌症既話就會加到120萬
後者就亞洲 $18000自付費,每年有2800萬保額
兩樣保費都差唔多,想問下大家意見

其實ft醫療好唔好呀?難唔難claim?
想請問咩plan搭愛伴航有折? 大約平幾多左右?

搭單一問, 點睇 Zurich 高端 VHIS (自負 $60k)?
見可以平玩半私家房+全球cover (唔係預移民)
https://info.zurich.com.hk/campaign/vhis/zh-hk/

Thank you
愛伴航係basic 嚟,就咁買都有折
巴打 請問想搵你買係咪可以留tg比你
想問,係咪一蚊都唔會少,定係會扣埋d雜費
係 冇雜費扣嘅
除非你買嘅係基金單嗰啲 咁嗰啲如果咁啱個市跌咗你咪要承受返跌咗期間嘅跌幅 如果唔係一般情況都唔會少咗 除非你冷靜期間入面已經進行咗索償
綠色近排咁樣
保險公司office咁靚,d agent身光頸靚,應該係好多水魚
其實168除咗贏保證現金仲有咩
心愛呢啲 保費 係咪好貴?
全家保哂
仲買綠色?
有無5年以下可以回本嘅儲蓄保
個回本期個意義就係當你平安過渡咗供款期之後你可以連本帶利攞返唔需要蝕錢,同埋變咗未來嘅你唔需要硬擺份野係到

因為需要記住一個保險最大原則,拎保險賠償嘅機會率係好少,如果唔係都唔會叫做風險,即係絕大多數人都好少會經歷早逝或者患上危疾。所以絕大多數人嘅人嘅人生都係用唔上呢份保險,但係既然已經買咗就需要考慮未來嘅退保價值會有幾多。

用綠色做例子,佢25年供款嘅計劃係會30年先保證回本到,簡單講就係如果25年之後覺得呢份嘢唔啱用我想退咗佢都仲係會蝕錢出去。變咗係要同無限一樣,要放喺度等中危疾嘅情況或者係身故唔存在嘅情況先可以透過賠償拎返。

如果上面嘅話保證最高應該係168,之後李澤楷,跟住無限
大把啦

2pay 3pay 或者single pay嗰啲都已經做到

咪有幾間做虛擬保險嘅,一筆過嘅儲蓄保險係做全保證回報,好過放定期嘅
係好鬼貴

但係就變咗屋企人有得分享其中個保額,我自己就覺得唔係太值
168係性價比,無限就係無限次但係冇保證價值,兩邊保費差唔多

正常三年先夠你慢慢搣,因為如果當買少咗當真係有病嘅時候,只不過係你可以有個儲備可以唔使返工都可以頂到屋企開支嘅時間咪會短返,正常三年就可以夠晒醫病同埋調養好個身體先慢慢返工。
同埋佢個賠償機制係三年之後如果同一個癌症未好返或者復發,係會再一次賠償,咁前提係都要頂咗三年先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞