保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
師兄 想問下關於「意外保險」你點睇?主要保做運動,我見上網又有種叫「運動保險」,兩者又有咩分別?
數巴
請問如果想買意外保
有無邊間性價比較高
索償手續無咁繁複
係嘅 會多咗一部份出嚟 每年嘅錢係會攤分少d
但通常買保險係用槓桿效果去諗,中間期間出事嘅話點都係會抵咗,其實最驚都係供款期間出事啫,供甩之後其實都已經冇咩特別要擔心

所以揀最短年期反而係最戇居,寧願唔揀25年都要揀20年,一嚟供款會輕鬆啲,二來最大化份保險功用
內部不成文規矩係三年來點都要搵野踢一踢份單,但係就幾乎幾耐嘅單都會踢下

同其他公司過咗一定年期就唔會特別為難唔同,呢間係真係行內出名,唔係咁做佢啲產品點解咁平咁靚保障內容,但係一直都唔多人買
你可以考慮吓 加拿大太陽呢間
佢自願醫保平靚正嘅,不過核保比較嚴格,如果兩老冇咩特別病痛嘅話應該都會過到嘅,如果唔係就比較棘手要諗過第二間先得
寫信同保險公司講返

會安排返退錢既,最緊要係locate 返筆錢,至於張單係呢個情況應該可以行使酌情權嘅,因為唔係過客唔想交係比錯號碼佢
呢個好冷門
我上網都係見到呢兩間
我聽日返去公司問吓research department 而家仲有冇呢類型保險先
我自己就搵咗一輪都搵唔到
你買咗份有儲蓄成份嘅,你幾年就走就會變咗輸好多,等於你呢兩年交嘅錢白比咁滯。你可以打返客服電話搵返你嘅顧問或者重新安排一個顧問幫你做個跟進

至於如果你想cut嘅你就要交份form,如果唔係如果保單入面有價值嘅話呢佢會自動行使保單貸款直到保單價值冇咗先至會結束。

你意思係李澤楷尊衛你 同c記靈活優越嘅比較呢

如果同一個狀況嘅話,李澤楷嘅包含內容會係比較多,價錢都唔係相差好遠,只不過核保上會嚴格少少,如果本身有病歷嘅話有機會過唔到核保

至於c記核保上面會寬鬆d,對有病歷嘅友好d,公司行電子化多,賠償速度個d會有效率d

保障內容嘅話 李澤楷會好d
服務體驗嘅話 c記會好d
本質上差唔多

運動保險主要係保障運動期間嘅傷亡,又或者導致自身器材受損嘅時候提供保障,最主要係有啲會包含競賽性運動期間嘅受傷。

意外保險就主要包含任何意外相關嘅傷亡,主要就係醫療相關或者係意外斷肢體或身故,通常競賽性運動都唔會包含在內

如果唔係成日玩特別運動嘅話,其實意外保險好足夠,但係如果係例如讀體育嘅成日玩特別運動,運動保險會適合你多啲
而家間間都係咁複雜
因為要嚴打亂咁睇物理治療同睇醫生個批,程總都有出文講,都係保障個pool

如果買意外保險嘅話要留醫意外醫療包含部份多少就可以,有冇每日最高賠償上限呢啲,同埋會唔會包含中醫咁樣,都係睇呢方面為主
明白 唔該巴打 估唔到會覆
搵過bupa global 佢地個網寫2021 7月之後無做travel insurance
另外果間就唔知
其實我日日都覆緊問題
只不過唔係喺呢度覆咁解
遲吓有機會大家會知
好似好少見有人講p記
P記定A i A 多重危疾儲蓄保好啲?
咁我仲買唔買好
你已經買咗咁就冇得諗,你不如諗清楚你有冇漏報病歷個d,如果唔係一定俾人踢到阿媽都唔認得
不過你到時都可以上嚟問吓意見我或者搵到我幫你睇吓點樣有冇得拆

但如果你係未買就唔好諗啦,直接買第二間好過,呢間真係出晒名
貴呀嘛
都係大陸人買多
呢兩間嘅話紅A會比較好,起碼價錢比較平
你照申報返有呢個問題先,因為都係會不保呢個疾病相關

其實應該係有相關紀錄既,詳細應該要拎醫事報告先睇到,你照知道啲咩如實申報就可以
當然

你本身已經係有疾病投保,好難會保到,仲要同一時間你係有供樓紀錄
公立
打錯字㖭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞