保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
即係 港怡+戰癌?
想買份term life邊間最平?
去10life 網格價
大貓 p記咖啡 李澤楷上網買(佢而家得三折等佢一折先) 記得買個年期要水平式保費10-20年個種
對的
呢個我同佢另外一隻買咗一段時間既研究過

基本上seu有嘅佢都會有,唯一就會少咗幾樣野,1.冇咗良性病變賠償,2.冇咗糖尿病併發症賠償,冇咗癌症喺多重賠償上面唔要一半保額第二次賠償可以縮短至一年嘅機制

不過多咗嘅都會有幾樣嘢
1.佢有咗個深切治療保障賠償,入住深切治療部達到一定時數就會進行賠償

2.多重賠償上面會多咗,有五次癌症賠償,兩次癌症中風心臟病,加一次腦退化疾病,連埋第一次疾病總共可以賠償八次,會多過原本嘅計劃。

3.咁佢係癌症賠償上面有一個新機制,原本同一個癌症嘅賠償要相隔三年,但係就可以選擇等候一年然後每個月出5%保額直至康復,最長可以出100個月(500%)。亦可以照常等候三年再作一次一筆過賠償都可以,可以賠償總共三次一筆過癌症後,都可以運行最長60個月嘅癌症現金,唔需要一開始就作出選擇就規限咗。

3如果不幸有腦退化,確診後過多一年等候期,就可以每年支付原有保額嘅6%作為年金使用,直到身故。

4.同一個保額情況下,新計劃保費會更平
求教
儲蓄型我覺得睇幾歲買
伏唔伏睇你需要、經濟能力、最重要睇下個產品內容…
我無買儲蓄,但幫仔買咗儲蓄危疾
富通危疾168點睇
我有買
儲蓄危疾應該佢最好
之前個broker都推薦我買
除咗一般賠個d ,話最吸引係快回本。

但太貴我無買
覺得啱用幫手俾返個like個post 唔知點解個like嘅數係冇升過
想問下有冇家居保險推薦?
你可以嘗試進行pre undwerwrite睇咗個結果先再買

又或者如果你唔記得咗自己過去病歷詳細係點,可以向醫健通申請返過往嘅醫療記錄咁可以一次過攞到手,之後買保險嘅時候一併申報就可以,當然啦傷風感冒咳就唔需要嘅
其實就唔一定係

因為買儲蓄形式定係定期形式,最主要係你想保持呢個保障淨係保障黃金年紀定係終身,咁先會決定你係想買儲蓄定係定期。

同埋第二點就會係多數公司都係將多重賠償甚至乎早期危疾後補充保額嘅條款會放落去儲蓄危疾上,咪會睇落去好似靚仔好多。不過出面都好多公司嘅定期都唔錯嘅,意大利嗰間佢自己嘅無限佢都有出儲蓄同埋定期版本,又或者好多唔同嘅網上保險公司都有推出定期認識嘅多重危疾都係吸引嘅,你可以睇吓保險比較網站會有個評分同埋個保費可以做參考
買整壞手機電腦都包嗰啲就得

我兩個月之前我先claim咗7000
保證成份極高嘅產品,危疾入面佢算係同無限數一數二,如果係追求保證價值想保證行先嘅呢隻會適合你
想問下邊間包呢d?
有間做信用卡比較好出名既佢有整一大堆優惠既家居保險表,你入去自己揀返去睇就可以

其實好多都包,大貓都已經有啦仲有得儲分,真係睇你用開邊一間
如果買唔到港怡個組合,係咪就咁VHIS +戰癌都夠
話說我算唔算係成功組織到大家憾動行山業績

恒生銀行(0011)上半年少賺46%,執行董事兼行政總裁施穎茵解釋,保險業務收入顯著下跌,原因是市場走勢對人壽保險投資組合帶來不利影響,加上利率上升所產生之不利貼現影響,令情況進⼀步加劇,扣除預期信貸損失前之營業溢利因此下跌28%。
普通小病小痛再加埋癌症上面足夠使用既,但係如果病情複雜少少嘅話你要預計自己需要貼出嚟嘅部份都比較多,因為你要負擔自己多出來費用嘅兩成

同埋都要面對其他大病撇除癌之外嘅醫藥費會有機會唔夠,不過就冇癌嘅醫療費用咁龐大,應該加埋本身積蓄又或者有埋公司醫療去處理,應該都足夠應付
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞