保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
點解
邊個快啲
??
做保費融資最緊要睇downside,叫個agent 計吓邊啲數俾你睇:
1. 非保證回報等於零會回點
2. 加息加到仆街會點
3. 以上兩樣一齊發生會點

同埋如果銀行忽然call loan, 你自己有冇額外錢還畀銀行,無就可能要退保還債,而早退保通常都會輸到仆街

希望幫到你
如果買人壽,單純想有個保障俾屋企人,
係咪買邊間都唔太大分別?
邊間比較抵玩?

呢個case 其實得唔得 ?
想問bupa 保柏危疾全禦保計劃有冇咩伏?
梗係得 唔同公司都一樣得

只不過一間公司過個好處係大婆入咗死亡證,二奶直接唔需要提供呢個證明就可以,因為大婆入咗佢就入咗個申請佢都可以攞到
睇價錢同埋睇自殺期就可以
有冇專家比較到富通危疾168
我都想知 大家有無比較過aia, bupa, bow tie, 同富通
如果買富通168,會一半富通168,一半定期危疾,富通定期危疾又o唔ok ,廢事兩間危疾
+1 推到專家解答
問想aia愛伴航係咪伏? 戈5%好似冇一筆過50%咁好用
危疾應該買儲蓄個隻保終身,定係買非儲蓄保到6,70歲個隻好呢?
巴打最後你點解決醫保要供好耐既問題?
呢到好似比較少人買ft,想問下ft醫療邊個plan好d?
考慮緊悅康x同18000自付費御醫x,幫屋企人同自己買,分別係20幾同50幾歲有無巴打可以俾下意見
我得公司保險,想買醫療保險,25歲
人工唔多⋯⋯ 預$1000一個月 ,有無咩建議

另外都有睇過bowtie危疾 100萬保額都係$104/月
但宏x好似$800以上 睇過details 好似大家保既都無乜分別?
唯一係宏x可以claim 5次危疾? 不過2-5次好似會比得幾廿萬咁
前者係比老人家為主,因為65歲後水平式收費,長遠會平過其他公司,一個普通嘅醫療保險,限額比較低如果大病有機會唔夠用,扣smm後都好,自己比嘅費用會比較多

後者就會比較多人選擇,高端醫療始終放低每年自付後,就唔需要擔心後面會爆個d,不過小病個d就要衡量自付費
綠色又有一單

Manulife宏利高端醫療保險被揭拖數唔賠錢,保險狗有冇咩要補充?
https://lih.kg/3115610
真係cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞