保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
大概一至兩個星期

放心呢d唔係蠱惑野,係純粹收款嗰個程序每間唔同,有啲就係咪都收咗先然後再問你接唔接受,有啲就問你接唔接受然後先正式收款。
唔該晒
宜家好多冇agent果啲保險都要disclose?
要呀,因為買保險係行緊最高誠信嘅原則,即係要主動披露啲會影響到受唔受保嘅事,即使對方無問到。如果唔係佢呢刻可能會比你投保都好,到claim 個陣發現你之前無披露嘅話,都唔會比你claim 到
最熱門168 ,富通都出事
本身有cigna elite, 想買多份癌症保黎cover stage 0 cancer, 睇過fwd 份癌症保好似幾好, 有冇伏?
完全估佢唔到

植物人嗰個真係黐線

等我整返個分析先
其實兩間都唔差

係唔知點解而家成日好多係高端醫療出事
[member]
講下呢份係咩來?
BTW,除左醫療、意外同危疾仲有咩有需要
[member]
佢而家出示呢份係高端醫療嚟嘅,即係有墊底費嘅醫療保險 15000 25000 50000嗰一種,每年要用嘅時候第一次索償就會係頭一部份嘅費用因為要作為墊底費用就不作賠償,往後的就會做全數賠。例如10萬蚊賬單你選擇25,000墊底費,你就會收到75,000嘅全數賠償。咁你同年第二次再有10萬蚊賬單,就會係10萬蚊全數賠償,因為同年第一次已經扣除咗。

其實如果用一個叫做需求面去睇嘅話呢,就睇你會唔會有家庭經濟支柱嘅責任,有嘅話就可能要按照你應付家人未來嘅生活費又或者係供樓剩下來嘅貸款金額去買一份定期人壽就可以。咁你基本上你成個保障層面上面就會係好充足

另外一個仲係可能有需要買嘅,就係睇你本身交稅嘅項目高唔高就可以選擇考慮用自願性強積金供款又或者係扣稅年金去進行扣稅,但係如果你本身係開公司又或者係收入本身扣除稅務寬減後都唔需要交特別多嘅,咁呢個就未必需要買嘅

大概應該係咁
下 你係咪甩咗單

我啱啱先幫左個客搞claim 玩出院免找數 ,好快搞掂

我星期一入星期三批咗 跟住佢過一兩個禮拜走去做手術啦,你有冇打電話問吓?

唯一係佢而家暫停咗pre underwrite服務,變咗要正式入單去睇先得,佢應該係人手唔夠要等請返多啲人先可以再開返呢個服務

同埋你有咗佢就可以選擇喺退休年紀轉換返佢做一份普通醫療,以防本身嗰份高端醫療去到後期你唔夠錢繼續玩落去,你都仲可以用呢份癌症保險轉換做普通醫療去玩
佢入面都有分唔同team clinical team做嘢幾快手

咁你要打電話追下佢哋先得喎,睇吓佢哋睇成點
你係幾時補文件
你買完之後發生嘅病歷係唔需要申報

但係如果係買之前有漏咗嘅咁就當然要盡可能申報返,所以就算你係去公立都好你之前要交嘅文件都係要照交上去
當然有啦

我之前整電腦整咗7 8000過咗保養,跟住用家居保full claim
跟住我個朋友有養貓,用寵物保險界入面最出名嗰間都係OK嘅,爭在要問佢攞齊單同埋要睇佢嗰啲網絡醫生係咪你本身都會睇開嗰啲,呢啲就要睇地區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞