保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
冇人會咁樣買

你睇返我上兩個回覆應該會有個方向
原來係咁
不過如果真係依家入去做嘅話會唔會做得耐?
如果有長期回頭客嘅話又好似真係唔駛驚
保險不嬲都係長期係一個入10個得一兩個生存到嘅遊戲

我唔會講你唔得嘅,只係失敗嘅可能性永比成功大得多,如果你係後生嘅話我反而建議你累積下其他工作經驗先,保險隨時都可以做,工作經驗唔係想儲就儲到特別係大學生嘅時光
不嬲都唔係講緊佢比你做得耐唔耐

係你冇收入嘅時間入到去可以捱到幾耐,呢一行就好照妖鏡嘅,本身冇乜朋友緣同埋好識social,就好快都會玩晒身邊network

佢唔係特登會捽你數,係會問你有咩目標想升職咪要跑想要錢咪要跑,總之有十萬個原因去吸引你去跑唔需要特登迫

保險就算種類多都好大部份都係一次性需要買完就冇,呢個係事實,就算係每年收錢嘅項目都唔係特別多,亦都係好多短期內好難返單,就算有轉介你都要守到佢轉介閑閑哋都要一兩年以上
多謝解答
啫係業績決定一切,只要人脈好就可以有排sell
所以啲所謂嘅上線話唔捽只係暫時性
最後點都要吸引你自己去跑數
咁睇嚟我都係再諗諗會好啲
因為見 易衛您 唔洗自付費 仲好似保每病/每年 50萬,諗住睇下再搭尊衞您 (25萬 墊),咁會唔會慳d錢。 見你唔推介就算
咁樣咪係會更加貴

你不如參考吓呢篇文,你應該會容易理解啲

https://www.10life.com/blog/Combining-Two-Medical-Plans-May-Lower-Your-Costs?locale=zh-TW
保障已知已存在疾病
咁屈
呢一隻包唔到已知已存在疾病

得bu仔包到
Bupa都係85折?
呢個要睇
通常我都好少留意折扣
唔該晒巴打就真
一個屋企人有病
就發覺d老人家之前買d保險垃圾到
即刻幫佢地睇定好用既買 唔想再有類似事前發生

1.我追你之前d post 都見係推fwd/ Cigna
好似無乜見你講永明 永明對比起前兩者有咩好?

2. 唔記得講 雖然63歲個位身體健康 但佢父母其中一個cancer走既 另一個有糖尿個d 會唔會影響我決定揀呢三間邊間?

3. Cigna我搵左broker報比我 未知價錢
我見巴打之前話半私家性價比好d
不過都擔心老人家去到10幾年之後個保費會好貴供唔起 其實除咗病房同保額變咗$500萬 係咪冇咩大分?

4. FWD都搵左agent 佢同我講話 揀墊底費25000 係最唔抵 我計計下都覺得係 咁其實係咪揀50000 最好?不過見到d保費 老人家70幾80個時 我都要幫佢地揀25萬墊底先供到

5. 有cancer個位已經退左休
咁其實係唔係唔洗再幫有cancer 個位買?
因為買左又唔保cancer 大病應該得返中風有用?

6. 另外有個屋企人係公墓員 我會叫佢買Cigna 但公墓員broker 係咪唔做?要自己黎?

得閒先覆 保重身體
呢排AE成日打黎Sell手術保費回贈
有冇人知抵唔抵玩
(呢樣見無乜人問)想問吓如果揀月供保險,核保會唔會check埋投保人財務狀況?

事關自己供緊IVA,但每月都絕對夠錢供份自願醫保,想知會唔會因為IVA緊而拒保
27歲男唔煙想買份危疾儲蓄

想請問一下意大利個無限保係咪算係保障最全面?同埋性價比相對較高?

同埋想問下意大利呢間會唔會好難claim?
想問下點睇意大利定期果隻無限保?
我睇保險比較網,寫佢儲蓄果款保費冇保證不變,而且冇保證回報。
而兩者嘅保障範圍同埋無限賠嘅方式都一樣,會唔會買佢隻定期仲抵d呢?
頭條日報

自願醫保計劃推行至今3年多,市民投保的自願醫保數目在首季已突破100萬張。市民買自願醫保雖每年可享最高扣稅額8000元,但亦要留意保費除了跟著年齡遞升外,亦會因應醫療通脹等因素而額外增加。今年便有多家保險公司調高自願醫保保費,其中4家是首度加價,而最新鮮熱辣就是富通保險剛於11月起加保費8%至10%,市場資料顯示年內保柏和信諾個別計劃的保費加幅最多更超10%。

據富通保險早前發出的內部文件顯示,個人醫療費用隨著醫療通脹而日益增加,公司現售的自願醫保計劃保費仍停留在2019年剛推產品的水平,故經詳細檢討後,決定於11月1日起,將自願醫保產品中的兩隻靈活計劃「摯康保」及「樂康保」醫保計劃的新生意及續保保費,分別加價8%及10%,以彌補因醫療通脹導致的賠償開支增長。

富通回覆確認上述兩個計劃保費的加幅及生效日,但指計劃是自2019年推出後首次加價,因醫療通脹所致。

每年保費恐加一成
10Life聯合創辦人及資深精算師倫凱恩表示,今年明顯多了保險公司調高自願醫保保費,主要由於醫療通脹導致每宗醫保索償的賠償額增加,以及近年有關索償比率有所增加,尤令一些核保過程相對不太緊手或保費偏低的保險公司壓力更大。她指,自願醫保推出首年基本上沒甚麼人會索償,進行第2年正因疫情爆發後持續反覆,市民除非緊急亦不願到醫院,故未致索償太多,但其後隨著疫情緩和,非緊急個案的醫保索償個案相應增加。至於自願醫保保費未來的增長趨勢,她料在醫療通脹下,有關保費每年增幅或為5至10%。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞