保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
唔係wo
我核保果時報有過啲小毛病
都話果part唔保
Bu仔公務員計劃喎

寫到明係得個喎 我亦都有客係有已存在疾病都買到,只不過係要等180日先可以用
信諾為您提供的醫療保單轉移邀請:我們於10月xx日曾經向您發信,邀請您只將醫療保單從安達人壽保險香港有限公司(先前名稱為信諾環球人壽保險有限公司)轉移至信諾環球保險有限公司,以獲得相等於年度保費50%的補償。
轉唔轉好?買左靈活優越
想問下VHIS係要留意邊啲位?姐係例如「醫療所需」呢啲字眼?我老豆本身有高血壓,我覺得我都幾大機會有,咁我應該邊幾個item要留意多啲?
收皮啦康宏狗
Broker唔係淨係一間嘅

不過我以前係convoy做又冇講錯嘅,一直以黎咁多張單我冇一張係埋沒良心去做,之後繼續都會保持住,如果係有問題嘅一早已經有人講咗

而家我係某最大保險比較平台做,呢個都講咗好耐
10life?
最近賣好勁廣告wo

做到傻 未開始廣告之前都叫做工作量還好

世界盃嗰個禮拜之後都keep住好鬼忙 有種係KK園返工嘅感覺

真係有10條命先夠用
屋企人有高血壓對買保險影響大唔大

同埋想問,如果係終身危疾嘅話
意大利 無限保
李生 晉御保
呢三個plan嘅定位係咩位置

其實李生個晉御保同意大利個無限保係咪定位差唔多

硬係覺得李生個agent好落力推晉御保,問其他plan就話保障唔夠全面

睇公司,如紅A就會比較關注父母遺傳病,佢主要係驚你會帶有相關基因

一定要報嘅,如果最後check到你係遺傳性,醫生報告唔會幫你做假,你咪一樣出事

其實點解唔試吓一d 唔需要申報家族病史既自願醫保公司 你咪唔需要煩呢個問題
想cinga 同fwd 但2間都有問
但Cinga 佢就係按完冇得即網上投
但佢點check 到我家人病歷?家人無買保險
佢又好似無問屋企人名身份證果d
點解唔睇另外兩間都淨係做醫療保險為主既

有咩奇難雜症搞唔掂就隨便問 去到真係搞唔掂你搵我幫你我都盡量幫你
你報上去係保障自己,真係如果因為基因性出事,就會好危險

基於最高誠信原則,投保人必須如實申報這些「重大事實」,包括準受保人與家庭成員之關係、所患的疾病名稱、現時的健康狀況、該疾病的病發年齡。若果未有如實披露,將來索償時或會遇到重大問題,例如保險公司有可能會以「沒有披露重要事實」為理據,拒絕賠償甚至取消合約。

而保險公司得悉受保人之家人病史後,核保醫保亦會較為謹慎。例如準受保人的爸爸和哥哥都曾經患上大腸癌,由於兩人屬於直系親屬,保險公司核保時也會評定準受保人的大腸癌發病機率更高,有機會增加不保事項或是大幅增加保費,甚至是拒絕受保。

但係可惜家族病史冇辦法
係 唔肯定冇睇過
你可以上網睇吓佢份申請表
唔肯定係講網上投保
有食藥嘅話問題不大 因為有keep住monitor

你淨係睇第一間同埋第三間好,中間真係好貴同埋嚟緊會落架,所以我地做比較都費事

幾個定位都係差唔多,就咁睇保障內容同原有保額就得,睇你鍾意無限次定係保證現金價值最高

梗係落力真心貴喎,同一個保費你可以買到更加大嘅保額個保障內容更加好
你係咪返工期間整親?

係嘅話直接用公司咪得,因為如果你個人醫保嘅話如果有無索償折扣,用咗嘅話咁咪會冇咗,有公司梗係用公司先
而家睇緊李生好易揀 呢一兩年都唔想買終身危疾住,好貴同唔想比人綁住

同埋保證應該對我嚟講冇乜所謂,買得life critical illness就預咗唔攞出嚟
Oh btw想問有冇咩門診保係抵玩同埋想知其實視力保障嘅玩法係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞