保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
咁睇既話自願醫保好似抵用過尊尚
我諗3000萬同5000萬實際上分別都唔係太大…
身體檢查又真係計埋入保費度,每年定三年冇咩分別

如果出院之後有咩治療太長既話,其實係咪可以再入過院做

而家保費成7千幾蚊,諗緊轉自願醫保再扣埋稅好似都可以慳到幾千蚊,爭好遠咁…

想問下自願醫保有冇咩壞處,令到我應該唔好轉,留返喺尊尚度呢
我買一份儲畜危疾 + bowtie 危疾保連戰癌保
比例上前6後4 , 大約供80萬 , 大家覺得點?
唔好意思啊咁耐冇覆到

3000萬其實背後隱含着嘅意思就係保額唔會用盡到,就唔需要擔心醫藥費問題。李澤楷嘅問題就會係核保比較嚴格,c記核保比較寬鬆,如果你本身同屋企人都係冇病冇痛嘅李澤楷嘅性價比會比較高,但係如果相反本身都有少少毛病嘅想保障身體比較多啲嘅c記會更加好

2.你要影上黎嚟睇吓先得,唔係就咁單純睇smm,而係需要睇main plan 手術費用同埋其他費用最多可以包含幾多,去評估返大概選擇幾多會比較好。同埋如果你呢個情況揀10萬你自己都需要貼好多,一般情況都係25,000或者五萬會適合。揀10萬既通常都係公司醫療做到100%全數賠償先會選擇嘅,純粹係彌補公司計劃面對大病時候嘅不足,本身計劃都唔錯先可以揀呢個

你影張相嚟睇吓先啦,又或者搵方法搵到我。

同埋如果覺得意見OK可以幫手俾個like我個post
除非腫瘤類別啦,如果唔係實際上都係好難評估到底係幾時出現,不過如果醫生判斷太離譜,例如話你出現咗呢個病10年,你就可以提出做病理測試去拉近返個日子

所以通常我就會建議買咗起碼都過返一段比較長小小嘅時間先做身體檢查,咁如果係驗唔到其他問題嘅咁病發日子通常都比較短,係腫瘤類別就比較難講

呢個例子就會係用病理測試,通常醫生係好難做判斷,佢多數都係用個腫瘤大小做個判斷但係通常都好唔準確,因為腫瘤其實係可以好短時間發展到好大,所以通常已經過咗兩年嘅話一般醫生都唔會推斷咁耐已經出現
當然可以

呢個係佢地責任,之前有酒店都有發生過同樣事件一樣可以索償的,例如如果你係開篷車係咁滴水整到個蓬心水然後入面嘅座椅爛咗或者係滲咗落去地下,係可以追討返個損失
咁聽落都安心啲 話曬買保險都係驚重症姐
成日覺得啲保險
買兩年後中癌佢就話你三年前已經係度
買三年後中癌佢就話你四年前已經係度
放心啦 有經驗嘅醫生係會問你買咗份保險幾耐

同埋其他病嘅話,醫生一般都係會判斷好近時間,除非你自己話好耐之前已經有問題發生
我自己係用緊佢自願醫保系列

你話最大唔同咪就係住院現金或者身故賠償呢啲附加項目分別比較大,同埋個住院天數限制,其他住院相關嘅真係大同小異,主要係住院以外項目會有分別

最大分別咪就係會係,之前疫情期間基本上隔離咗嘅全部都有28,000強制隔離現金,自願醫保就係得兩千蚊

我就係收兩千蚊,其他同事收28,000,個感覺好大落差
你應該用100萬做單位

50 50 or 60 40都係可取嘅

同埋如果情況許可嘅話就建議你按照呢個比例買咗一半一半先,即係用100做單位,之後年紀大家庭壓力比較重同埋人工加覺得唔夠用,就再買多份定期處理就可以

我自己啱啱都加咗1球,開始我都驚死

至於戰癌係癌症相關治療項目實報實銷,你都係要加多份醫療先得,咁樣先可以應付日常其他疾病嘅醫療開支,咁你就會係個保障上足夠,同埋睇情況睇有冇揸車同埋會做運動考慮個意外保險就可以
我自己就會覺得如果你真係好想包到個病嘅,你可以照選擇ax_ 但你都要有心理準備係比較麻煩去處理,係真心麻煩嘅,會問你拎好多報告同埋問拎過往病歷紀錄等等,要花時間處理。 至於如果係想保障其他疾病發生嘅風險,c記始終都係最好選擇,睇你最後點選擇
如果係食咗啲污水整濕咗我部車嘅外殼
去到洗車都話洗唔甩
要去打蠟,打咗成六千幾蚊

係咪都可以向管理公司追討?
梗係可以啦

呢個係佢哋個責任 同埋造成損失咁梗係可以追討返

同埋基本上停車場會有第三者責任保險,咁佢造成你嘅財物損失同埋你都有洗車賬單又或者係可能公證行幫你做公證,咁提供到呢個證明其實就OK
比多$200蚊就有$28000
管理處覆我話今次係意外
因為三年來都冇發生過
而且係喉管老化嘅問題
佢哋已經進行更換喉管嘅安排

所以認為呢次係意外,係不可預見的
唔認同係管理處嘅疏忽造成嘅責任

所以拒絕賠款

我而家可以做嘅係咪覆佢「小額錢債審裁處見」

我見堂費都唔係貴,可以人生體驗下
我想講有邊個意外唔係意外造成

例如我飛隻窗落街,都可以話我10年都冇發生過,純粹係隻窗老化跌落去係意外不可預見,唔係疏忽造成責任 再例如我屋企鹹水管爆裂浸壞部lift,都係不可預見同埋唔會特登咁做,係咪都係唔係屬於第三者責任嘅範疇

其實佢哋係有第三者責任保險同埋實際上點都係要負擔責任,咁唔通佢個石屎跌落嚟成架車爆咗都可以唔負責任咩,你係咪又可以撞爛佢出入門口嗰個欄杆之後就話不可預見意外可以唔賠償,佢都多舊魚
同埋就算停車場寫咗免責條款都好,佢呢啲日久失修造成嘅損傷都係會比法官認定錯誤

即係例如你餐廳免責聲明講咗如果有任何食物安全問題會有免責,但係如果真係發生食物安全問題餐廳一樣要負責,因為有個隱含條款就係餐廳要確保所有食物出品係符合安全嘅,亦都唔需要喺餐牌寫明飯係乾淨安全的,呢個係大家嘅共識,所以免責條款不是萬能,除非佢係餐牌寫到明啲飯係污糟嘅你仲叫佢嘅咁先會係佢嘅免責條款適用

呢個係法庭其中一個法官判過
我下一個master應該會走去玩law

我覺得都係要具備多啲法律知識,咁行走江湖先冇咁容易俾人蝦
你上面嘅解釋非常清楚

管理處連埋佢委派嘅公證行喺度恰鳩我啲小市民

佢正正係拋咗你講嗰個免責條款

乜嘢管理處不會負責任何損失,只係提供貨場俾你,你使用嗰陣睇唔清楚係你嘅事,I missed the part where that’s my problem咁

搵律師寫律師信又幾貴下

但係原來小額錢債堂費好平

我諗用上面你講嗰啲大致上都知點做
小額錢債唔比請律師

你話打到區域法院、高等法院就要
呢個係傻嘅

除非佢寫到明個停車場係爛嘅,仲要寫清楚喺個門口,如果唔係正常都會覺得個停車場係安全同埋可靠,咁唔通例如佢中間跌舊石屎落嚟唔係打到架車,係打到個人受傷甚至死咗,停車場會可以不負責任?

放心啦基本上一進入法庭程序法官都係會偏幫小市民,停車場呢啲叫做大型機構係唔會有着數可言
同埋地盤甚至乎高危工種都會有好多免責條款係合約

但係你試吓喺呢啲地方工作期間發生意外,你覺得公司會唔使上身咩,免責條款真係唔係萬能,純粹係應付小市民,有法律知識嘅話就知道係冇用係廢嘅
同埋放心你贏咗嘅話
堂費係對面會幫你俾埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞