保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
想問問claim保險 如果報少左家庭醫生 有影響嘛? (無隱瞞病歷,單純投保時無家庭醫生,但claim時有補番,個個只係近年睇得比較多既醫生,但投保前只睇過兩、三次)
暴龍哥果間, 最近賣埋廣告果個plan
識人介紹幾個一齊買第一年半價
儲蓄還儲蓄
保險還保險
你個朋友信唔信得過先
佢會唔會好快轉行
如果唔係, 你買bowtie又c記又好, 你買網上保險好過啦
唔好意思 想請問下 關於危疾保 富通168同中銀188 兩個plan邊個會比較建議買?
富通 FT life :前排爆單大嘢出嚟,我建議你唔好買
中銀:去銀行買保險同傻仔冇分別,建議唔好...

你搵返啲正常冇咩俾人屌嘅保險公司啦
bowtie ok,
bupa 除咗cs閪 , 其他都ok
有個IG insurancers assemble係咪你開?
想問下如果想換菠蘿蓋
買醫保個時洗唔洗申報膝頭哥有d唔舒服?
買完係咪直接去做手術就claim得?
唔係

我行不改名坐不改姓
如果你想平時咩病都可以直接去處理,唔介意俾多啲保費嘅,前者會比較適合你,因為你唔需要在意個墊底費高低。

但係如果你覺得自己同一般正常人一樣每幾年先有機會用一次嘅,咁你直接買一個中間墊底既就會比較適合你

你睇睇上面兩種邊種,你自己感興趣,我再推薦你兩種玩法
你分別問吓保險公司同埋醫院嗰邊

睇吓係邊一邊出咗問題搞到kick住咗先
如果你本身係身體健康正常家族都冇病歷
我自己會prefer 李澤楷行先,性價比最高平靚正,之後如果身體有過記錄等等,就可以考慮c記,會比較容易批到。之後紅a,如果你唔係對大品牌特別感興趣,就唔特別推薦,但係如果四大公司入面嘅話我會推薦佢。
未必
除非你係用0墊 vs 大眾醫療配搭高端
實際比出去嘅費用差距唔會太大,除非你係幾乎每年都用

因為墊底費就係每年要用嘅時候先要收一次,嗰一個年度收咗之後同一個年度再入醫院或者做手術都唔需要再比,咁基本上如果真係有咩唔舒服要做手術嘅理論上都係同一年內全部處理晒。好少橫跨幾年要不斷再做手術
本身對火險有需要,有折扣又覺得適合自己咪去買

佢間嘢本身都唔差
你嘅家庭醫生係睇過咩病?

如果係普通傷風感冒咳,就冇影響嘅,亦都唔需要特登申報。

但係如果你想講嘅家庭醫生係講緊曾經睇過心臟病癌症呢啲大病又或者係斷過骨呢啲,就一定有影響嘅,你要即刻同保險公司申報返曾經有過呢啲病歷係呢個醫生入面
強烈建議你分開買
其實你買嘅高端房種呢就唔特別影響嘅,因為就算你本身係用半私家房5萬墊底,只要你係用公司醫療係大房住過咗呢一筆錢後,你就可以照樣去到半私家房接受治療。但係如果你想唔搞咁多住開咩房就咩房嘅,咁大房計劃都會適合你自己嘅,睇你自己對個保額嘅需求同埋對房種有冇特別要求就可以。

其實咪都係咁樣跟,c記一樣你可以搵broker 又或者打電話一樣會有care manager 幫助你進行跟進動作,agent 同broker甚至乎自己跟進,其實真係分別不大,最重要都係你背後買咗嘅計劃包唔包含到呢個病嘅醫療費用同埋點樣可以遞交上去咁樣姐。

醫療還醫療儲蓄還儲蓄,你覺得有儲蓄需要先再搵其他唔同嘅保險方案又好儲蓄方案。咁樣你會靈活少少唔需要比一個儲蓄方案綁死你份醫療。我會建議你分開買咗先到時覺得有需要買先再買
佢分開咗癌症同埋非癌症嘅賠償保額既pool
即係唔會出現佢第一次首先賠償咗癌症後,其他咩老人癡呆失聰,呢d就會不能賠償既情況。變咗係唔需要理會病症嘅先後次序,同埋會良性腫瘤病變賠償,係唔錯嘅但價錢好貴

但係同一時間意大利嘅無限保本身咪就係已經做到呢個效果,即係唔需要理會先後次序問題,只要過咗個等候期一樣可以再賠償,保費同同類型產品比較係唔貴,我會覺得呢個性價比好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞