保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
自願醫保果25% 50% 100%係唔係只用於 未知的已有病症?

買完醫保之後出現既病症係咪不限於25% 50% 100%
公務員未過30想買份危疾同醫保,退左休都想繼續保到有冇咩好推薦
暫時睇中CIGNA公務員醫保 但危疾唔知點簡 家族有人患癌症離世
兩個plan價錢爭咁少咩?
所以我諗我買多一年尊尚就可能轉返去自願醫保
呢兩萬八應該都唔輪到我賺,1/7嘅機會都唔中

總覺得住院以外嘅嘢可以再入多一次院去解決個限制咁
同埋好似住院後嘅洗費應該多極都有限錢咁…
信諾上網見有個大房plan墊底費最高得25000
請問係咪可以同佢講高d都得?例如10萬,保費平d
想問下19歲 女 唔煙唔酒 建議買危疾定醫療?之前爬文見到你話意外保險好少會用得著 冇做開運動係咪唔太建議買?
想問一般儲蓄型危疾,年紀愈大,性價比好似愈低
通常一般過咗幾多歲,就唔建議買?
想問下可唔可以用男女朋友個名買醫保幫佢供?
另一半成日覺得哂錢但我又驚萬一有咩病痛就大件事
老婆公司有份aia俊愉團體保險
想用嚟割包皮

唔知包唔包
過40正常都唔考慮
因為cp值好低 再加上保費貴 槓桿低
如果25年plan要供到65
好唔make sense
咩事
唉。。仲可以用邊間?以為cigna已經算好
當地買返當地保險最平包唔包括危疾?
加拿大有冇類似既儲蓄危疾?
如果我日後有事claim保險或退保時,徵稅手續會唔會好麻煩或者收好多稅?
未收到保費都賠錢,直情發達啦,做乜要blacklist
我而家都幾糾結,都接近40
因為保費貴得黎 第時無病過拎錢果part又唔係特別多
反而如果你而家接近40 不如計下買幾多定期危疾好過
就算買150/200萬額應該都係萬令一年
隨著你年齡越大 你保額應該慢慢調降(因為你已經冇咁多野要供)
呢單嘢係咩事

有冇link個d可以睇吓? 即係到底係有claim到錢定係冇claim到?
應該係煲呔先係

你應該話公務員嘅話 佢應該係最受歡迎就應該冇錯嘅
你呢個歲數買定期好過

過咗個買儲蓄嘅最佳性價比時間,定期會更稱心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞