保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
Aia 用16000自付費
唔算

除非係接近失明又或者去到弱視嘅地步先會算
要睇你分別佔幾多錢喎,你分開3個金額俾我睇睇

即係危疾幾多,醫療幾多,意外幾多,咁樣我先可以幫你計到數,如果唔係我都唔知你其實背後例如醫療可能買高端0墊,又或者意外買到好大嘅,咁個內容已經好唔同
如果你本身有月供基金/股票,又或者本身可以keep住產生到現金流嘅收入,其實就唔需要用呢個處理,呢個只不過係一個叫做懶人處理法去應付往後嘅醫療保費開支

呢個就要視乎幾樣嘢,第一樣係佢個紅利實現率做唔做到,即係派息得唔得。第二樣就係個醫療保費有冇轉變,會向上調整幾多,呢個又係講緊做出嚟嗰個儲備仲唔足夠應付。

我自己就覺得如果自己有方法處理到嘅,可以唔需要用呢個方法去處理,呢種儲蓄計劃可以係你其中一部份方法,但係唔應該係所有都係用呢個去處理,好多唔同工具方法都做到同樣效果
我自己就係李澤楷個隻轉過去c記自願醫保,兩隻個服務體驗差別都大嘅,自己有折扣價錢差唔多就轉咗用佢

有無人可以解答下
除咗收息股 仲有咩方法?
巴打呢排有冇研究永明esg 基金?
洗鬼要永明

你直接打開個牛牛/fsm呢d,上網任你買仲要係認購費好低同甚至冇,大把公司任你揀
我見隔離post 話有 pink 就唔洗戰癌了?
Yes 係會overlap咗

Pink一樣都係可以包含醫治癌症嘅醫療開支,要戰癌只係因為普通醫保個保額不足,pink 就冇呢個問題
個d非保證紅利 實現到先供得斷 如果唔係就有成十年真空期
所以通常買得過嘅都係保證成份高嘅為主,喂主要倚賴非保證成份做既,通常都不太吸引,有少少投資知識都會跑得贏
Cigna 同FWD個服務體驗差別係邊?
thx
想問下儲蓄保(Life+CI)既年期買幾多年好?
諗緊18年定30年好

當coverage金額一樣,30年個total preimium多成十幾萬港紙

*幅圖係美金黎
通常頭期保費可以選擇任意信用卡

續期保費除咗幾間公司之外,大部份都只係會比自家聯營信用卡可以做到繼續繳費,其他嘅話就都係只可以選擇用銀行咭做自動轉賬

不過其實你都係可以用信用卡登入之後再用網上繳費嘅形式去處理個保費,只不過係冇得做自動轉賬咁解啫
個速度會快啲

同埋醫生要填嘅文件都比較少,佢會比較開心
巴打唔好睇漏我個問題呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞