保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
樓主,你好啊,我呢排打算cut左佢,你覺得上面個兩隻基金搏唔搏得過🙇🏻‍♂️
想問下斜視手術,一般自願醫保包唔包?
屋企人買左保誠 4個月都未claim 到錢
保誠要問另一間醫院拎屋企人醫療報告 但係保誠拖左2個月仲未比27蚊醫院
已經等左2個月
係咪可以去保監局投訴佢?

平時係宏利十幾日就claim到 完左即cut哂保誠
想請教扣deductible 既問題

買左楷仔份尊衛您 每保單年度5萬自付額
之前3月做左腸胃鏡 冇諗住同楷仔索償 所以冇比醫生填claim form

而家想拎張單去扣deductible
想問係咪要去搵返醫生填
如果我夾埋bupx 批左既claim form 同賠償單
又得唔得?

同埋會唔會扣NCD?
你好

我想問下有邊間公司容易claim

如果想買family plan,1大人2小朋友(3及5歲),有無非儲蓄成份又性價比高既推薦
12年後保證你拎返個本,但非保證嗰part佢一蚊都唔俾你,你都吹佢唔脹。

不過而家有GN16 啲保險公司應該唔太敢做到咁
無話敢唔敢,佢啲投資輸晒咪無錢分畀你,合理期望唔包括投資嚴重虧蝕仲要分紅畀保單持有人,就算你投訴到保監都無用。
純粹係睇吓你信唔信佢啲投資。
提埋你,非保證部份要睇清楚幾多係屬於終期紅利,終期紅利要去到你拎錢果下先知幾錢,例如第11年公布有6萬終期紅利,如果市場忽然逆轉去到第12年期滿果下都可以一蚊都冇
都係嘅 佢哋又冇講做左咩投資 如果係做港股就
只係都唔清楚佢用咩投資俾個非紅利保證 真係幾無安全感 不過長遠黎講佢哋投資點都會賺掛
咁簡單嚟講
1️⃣巴打會唔會買
2️⃣ 買唔買得過
[
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞