保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
代朋友問,醫療保險又有無影響?thanks
完全冇影響

中咗招之後我自己親身買多份危疾同醫療都係冇事,講返幾時確診幾時冇事就可以

除非係重症患者又或者要入去病房留醫之類,如果唔係係同正常人冇分別
邊一隻新嘅?The one?

一般人嘅話我覺得半私家絕對夠用,除非你本身對個人私隱同埋病房質素比較注重,如果唔係半私家性價比應該最高
保險 frd 最近推介一隻保費融資計劃,聯同某虛擬銀行合作
最低消費拎3萬出黎,銀行借10萬
但要每期俾利息,每年約3千
頭3年只能拎返已繳保費8成,第5年先 break-even
起碼要擺8-9年先有比較合理的回報
如果長遠擺就有 IRR 6 - 7%

請問點睇,雖然回報唔算高,但好處唔洗擺好多錢就有得做
[url]想請問一下如果公務員
係咪揀bupa 公務員醫療 (+smm) + Cigna top up 咁嘅組合最好?因為我身體都比較多小毛病。如果小病濕碎嘢就用bupa,大病就可以claim完bupa再用筆錢去cover翻top up個墊底費係咪咁嘅意思?

另外我喺網上面睇緊bupa啲條款,5e&10e嘅意思係咪指如果我想claim埋cigna嗰份,就唔可以claim完bupa先然後再claim cigna?

唔知有冇理解錯,希望樓主可以解答下
[/url]
最近想買自願醫保靈活計劃,想請問下其實點樣判斷自己適合買有墊底費定冇墊底費嘅plan?
本身有公司醫療,如果買有墊底費嘅plan,咁個墊底費揀比幾多,就視乎公司醫療plan嘅巡房費、雜項費、手術費等等加晒可以包到幾多錢?
另一個對有墊底費plan嘅疑慮係驚自己轉公司,如果無左公司醫療,到時要自己比個墊底費會好貴 定係可以買多個標準計劃cover返?
萬通保險危疾可靠嗎
32歲男 無公司保險
人壽:定期人壽 未搵公司
危疾:宏利活躍人生2
醫療:易衛您加尊衛您25萬戰墊底費
意外:萬通意外保險
比d意見 thx
25歲
最近睇左好耐Cigna
諗緊傳統尊尚定優越自願(兩隻高端)
想睇大家有冇睇法
其實兩份好似都差唔多
但尊尚貴多幾舊水一個月

CS Agent話尊尚包cancer家中標靶藥/其它藥
但vhis果款就無
同埋就住院現金/ 每年住院日數多少少囉
不過尊尚好似又唔cover未知已有疾病

真係好煩 唔識㨂
求教
尊尚 包既藥比 靈活優越多?
第一次聽
應該保嘅嘢一樣喎
我之前睇過個分別係住院日數
Vhis係限保單年度180日
Icu 25日
同冇住院現金

不過我原先都買優越
過咗一年就轉左尊尚
Eh 但其實180日/25日,日數上都夠啦可?
超過半年都住院應該真係好少機會?

其實想保障保得多
但又唔會太貴
係咪買vhis優越就夠?

苦惱
咁我又唔太清楚

但之前樓豬講過醫護人員最介意住院日數
所以好多醫護都揀尊尚
cigna 有冇agent嗰D㗎
要自己上網申請報價等佢call你?
冇呀
但你可以搵broker幫你買
Or打電話/上網申請報價
係好定唔好
有過濕疹 睇過幾次醫生
但而家冇翻發 洗唔洗申報 ?
你好啊 想問邊間邊份包已有疾病🤔
公務員保險
Ax_高端醫療
公司醫保

呢三份會包到
我見axa 匯安心係公司團體plan, 有無包已有疾病嘅個人plan🤔
我都想知邊份危疾好 你最後揀咗咩🤔
儲蓄型危疾比普通危疾好?🤔
咁幾時買最好?🤔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞