保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
有冇家居保險係保埋滲水、污水倒灌、天花漏水呢啲
初生bb醫療有咩好介紹
有個名我再做功課都易d
太多廣告自吹
有咩意外保險推介, for 睇物理治療,依家果份每日得700蚊成日要自己貼錢
又唔可以咁講
就算係A字頭,都唔少上新聞
佢要唔賠大把條款
巴打預算幾多先?
要唔要墊底費??要幾多保額,要講多D,大家先講到你聽
我個人就唔會揀A字頭.

我小朋友就買咗BUPA TOGETHER,3人共用75萬
CLAIM過一次手術,都叫正常
第二次就唔知邊到出問題,搞咗一大輪,後尾決定唔做手術就算數
----
另外未出世會唔會諗下危疾保?
我自己個小朋友唔好彩有一個早期危疾(自閉症),E家搞緊,但相當麻煩,唔知CLAIM唔CLAIM到.
我覺得買份儲蓄危疾/定期危疾就可以考慮,
因為唔知佢會唔會有先天...如果唔好彩出咗世有問題,就好難買到
A唔好咩
打算先醫療,醫療包左醫危疾,公司有包小朋友,應該有墊底費抵d
Bupa應該易claim?
A 2間我都買過唔同既產品
AI呢間請好多大學生,SELL完你買,好快變孤兒仔.
AX呢間上年紀既人多,之前有份好耐好耐好耐既人壽約佢出黎傾(孤兒單),個阿嬋串到馬撚咁.
E家仔仔既危疾都係呢間,CLAIM佢錢諸多要求(雖然佢寫到要咁,但一D都唔人性化).

BUPA唔好話易CLAIM,我個PLAN 你要搵佢D網絡醫生,先可以做到免找數.
如果唔係自己入院,無經佢D醫生,就做唔到,只能CLAIM到指定金額
太太做過日間手術,都係經網絡醫生,就全程1蚊唔駛俾,帶卡同簽名搞掂.

如果你有墊底費,不如考慮高端,又睇下你想唔想住大房,
最近有巴打分享,信諾有隻大房CEO,你可睇下.
當然私家房更加多
無話邊個好唔好,等睇其他巴打分析
我見加愛無限保,係唔錯,但報過價,都幾貴
你可上網睇下

蘇黎世危疾雙重保系列,又可睇下

唔係既保泰都有,但好似要出左世先?唔清楚

最好搵多幾間睇,睇下D條款,好D
想問下 "AIA 三星保" 係乜野黎?
係咪個D臭名遠播野?
巴打知唔知有無咩意外保保中醫跌打有每次300up
見市面上好多得一二百, 一半都唔夠比
呢個有 好多個保障內容都會有
睇緊醫保 有爬下文
未來有機會移民
見有推介價比高嘅自願性醫保
可唔可以移民前買自願性醫保
移民後斷咗份自願性醫保買全球性醫保

咁樣做法又有咩利弊呢

本身自己得份168危疾 70萬保額
自由業冇公司醫保

全球性醫保有咩推介
未必要追求私家房
最好講啦,一陣話你無提,要claim時就拒賠就麻煩
你講咗,佢會再同你講受唔受保、加幾多保費先受、等幾耐先再受、某類病唔受等等
一定要報啦,又唔係啲咩嚴重野,又唔駛再醫療跟進,做乜唔報
唔報既話,買嚟都哂氣,有事要claim時,唔會claim到
exclude既話,咪試下cigna 靈活優越,唔一定axa啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞