保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
如果1-2年後移民
我買 靈活優越 / 尊衛你 for 呢1-2年咁得唔得?
斷左會唔會話有咩不良影響?

btw 呢2個一直都好多人講, 其實邊個好D?
尊衛您啦,平好鬼多,保障甚至好過cigna,又冇病房限制

買兩年就 cut 冇乜影響,移民完再去新地方買就得
當然你呢兩年唔好有病歷啦,如果唔係兩年後再買有機會有困難
因為往往某啲公司會用份多人壽或者危疾,令到啲人唔搞中圖斷。唔係有儲蓄成份就係伏,但你要儲蓄點解唔買純儲蓄呢
Keep Cigna ,雖然依家平,但之後嘅保費加價快過坐火箭,AIA個pool年年claim爆
感謝
但其實呢2個保既病有冇咩大分別
分別不大,主要分別係Cigna 個保額相對大啲
Push
Yes
Yes ar
同埋會睇深切治療天數
我啲醫護人員全部都係睇呢啲,不過亦都有因為價錢問題幫父母買自願醫保版本嘅
如果freelance 冇公司醫療,
BOWTIE 自願醫保嘅靈活計劃 (升級計劃) 夠唔夠做?
正常而言,一定夠,但係保費都真係貴過其他公司
想問危疾保險係咪多數有現金價值既保障多啲,供夠年期保到100
消費式大部份無得單買同多數保得一次
儲蓄型通常可以做到三重或多重
即係符合條件,你中三次風,三次都賠
間間公司唔同

但消費型多數你是但中一樣危疾
你個保單就完,之後想再買就難

有見及此,越來越多保險公司改善佢既危疾產品
有一d可以做到多重,例如忠意人壽;
又有一d可以中過某危疾後,份保單唔會中止,保你中另一個危疾
你意思係儲蓄形式為主?
上面位巴打冇錯嘅,出面大部份公司嘅計劃都係儲蓄形式先做到多重賠償,不過而家好多公司都有出多重賠償嘅定期保險,你可以留意下

呢啲就可以保多幾次危疾,都係可以保證續保嘅,至於年期係咪去到100就要睇公司

至於係咪有現金價值嘅一定會比消費形式好呢就唔係,我見好多係仲衰過消費形式嘅,所以一定要睇產品嘅評分同埋佢個內容,保險唔係一樣越貴就一定越好嘅產品
消費型危疾依家都有得單買嘅,而且好平,不過都真係只包傳統四大疾病,淨係可以claim一次
危疾其實依家啲保險公司都係不斷加緊賠償次數,有啲公司已經去到9次
足夠嘅

只不過如果大病就未必足夠去應付,保額不足以應付大病所需嘅醫療費用,所以如果想一步到位就可以考慮買佢個pink/買埋個港怡+戰癌,咁樣會好啲
THANKS

BOWTIE 自願醫保嘅靈活計劃 (升級計劃) 其實已經買左兩年喇...

見呢度討論緊我諗緊夠唔夠, 唔夠睇下可以點樣加
咁嘅話你加後面嗰兩樣嘢就可以

你唯一面對嘅問題可能就會係真係大病唔夠,但係小病小痛係足夠應付嘅,如果你想對沖埋呢方面嘅加埋呢個就可以,咁個安全網會實d
咁呢個儲蓄形既危疾保其實唔算伏?
成日聽儲蓄成份一定伏
Aia 個愛伴航點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞