保險問題 理性討論 佛系你問我答(4)

1001 回覆
31 Like 15 Dislike
唔明你意思
但連登又好推b記同c記咁嘅?
Bupa 公務員嗰份好似到65歲喎.價錢好似唔係特別平. 我都諗緊買邊份. cigna 轉咗比安盛又有無影響呢🤔
邊間公務員保險 好多間話有公務員plan 嘅都唔包已有疾病. 得bupa 最普通果隻醫療公務員plan 包
咪就係bup_嗰一隻會包
其他都係冇 你已經幫你自己解答咗呢個問題啦

佢呢隻公務員保險保費係偏貴嘅,冇病冇痛嘅就買返普通個人保險就得,如果本身有病痛嘅其實都冇得揀唯有用盡自己身份嘅優勢去處理
Thanks 咁危疾有咩推介
見連登成日推忠x168同fwd 168
應該無危疾包已有疾病相關?

除非係癌症康復就可以買癌症康復保險,不過價錢好貴
想請教
如果我有纖維瘤 公務員 買 axa 寰宇特選II$50k 墊底費+ bow tie 標準+忠意純危疾

另外我想幫家人買 未到30 唔係公務員 Cigna 自願醫保50k 墊底費 + bow tie 標準+忠意純危疾

點睇🤔
纖維瘤保險一般定義為原位癌,一般新型危疾保單會有一筆訂定賠償。至於你份醫療,醫療係實報實銷嘅,要視乎公立醫院做完手術後產生嘅費用,扣除墊底費,再計算。一般如果政府包足,未必用到份醫療

Cigna雖然方便你投保,但處理claim嘅時間相對偏耐,如果非公務員一般建議簽一份冇墊底費嘅medi,不過要視乎個人嘅需求啦。

如果問多啲保險嘢,可以直接tg我,username: lyaunacne

一定唔會sell只會提供意見或者保險相關知識
我未買 想買以上保險 想問下大家意見
點解非公務員建議無墊底費嘅醫療
非公務員,如果份工又有團體醫療,要視乎份團體醫療嘅覆蓋範圍先考慮買有墊底費或冇墊底費嘅個人醫療

如果份工冇團體醫療,一份冇墊底費嘅個人醫療會提供更多嘅便利俾你,例如有唔舒服做一個腸胃鏡萬幾蚊,如果有墊底費基本係自己俾曬,自己唔舒服嘅時候都會有顧慮去唔去做好。如果冇墊底費,任何『醫療需要』嘅檢查都包曬。

重點係睇下自己公司份醫療,個人醫療往往係做補不足
儲蓄危疾加醫療意外
我買嗰陣21歲得800,000保額
每年供20,000左右 供25年
係咪伏 永明
我想問係咪有儲蓄成份嘅危疾,附加 醫療同意外?
之前佢好似講過一係曹星如一係新世界
23歲準備grad,有做下gym同渣車,係咪意外住院就ok,定係買埋儲蓄危疾都叫合理
如果由原價墊底費cigna elite, 轉去85折自願醫保但冇墊底費又好唔好
主要分別應該係保額,視乎自己嘅需求
點解有儲蓄成份就係伏?
但唔係好多人都買緊儲蓄?
想問下 Cigna 傳統尊尚
有咩野會好過優越自願?
想知道買普通醫保有咩會好過買自願醫保
尊尚冇icu 住院日數限制 巡房費 房間費日數限制, 靈活優越就有日數限制
尊尚每年送驗身,靈活優 係3年

同埋好似移民咗,尊尚唔會失效(唔肯定,自行打去確認)

尊尚保費貴兩成左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞