多圖 貓義工撚擅自攞走酒樓隻貓(2)

1001 回覆
63 Like 29 Dislike
文明
支那話黎?
支持人偷貓講經?
條臭閪好正咩
So ? 生老病死一定有
世界咁多人要人幫你仲唔去幫下手 ?
你係到9up緊又多個人死左啦
話就話流浪貓
但係番去傾人地都覺得你偷鳩佢隻貓
仲要偷埋先番去問 又話人地冇誠意乜乜柒柒
人地隻貓比你偷撚左 閪鳩你面好合理
街市都好撚多呢啲舖貓 有本事帶成村異工去
睇下人地屌唔屌到你反艇
唔好上面講過先啦

我個問題好簡單嘅咋

對貓好≠可以做賊 哩句你認唔認同先
影相 唔當偷?
唔好咗鳩up
用返你地啲戇鳩邏輯呀嘛,你出門口好撚俾車撞、或者高空擲物、或者食物中毒、或者無緣無故俾人用刀斬etc.;咁我捉鳩你返嚟,咁你咪變相長命囉。

一個係街道生活既猫,突然俾人捉佢去困係屋企,到時有抑鬱又或者死咗,係咪你哋班契弟填命?
不過我覺得喺度討論隻貓係咪佢唔係重點/緊要
而係貓其實對環境係好敏感
當你突然將一隻貓轉換一個新環境
佢會驚,有壓力,甚至會搞到病
當隻貓仲要喺酒樓生活咗成10年
習慣咗嗰度嘅人 環境
就算同你討論隻貓係咪間酒樓嘅
都應該將隻貓放返原位
咁先係對隻貓最好

所以點解啲貓異工捉啲貓去絕育之後,會將啲貓放返原位
我引用講緊嘅內容圍繞「貓義工捉貓」嘅話題,貼嘅係你嘅捉貓留言
你係是旦起人底,之後拎個舊post嚟講,仲要重複講讀master,關而家討論嘅嘢咩事?

你講嘢有相關性?
定係因為你痴撚線唔講人話,乜鳩嘢都相關?
想攞光環囉
「我真係好好人呀好有愛心」
出左名就會多左人認識
變態既就會去搞

成個推盤一樣
點解套用女人就唔得
貓就得 我唔明
你話11點見貓幾日係街危險...得..我當你救貓
咁養貓既人出黎你還返比人有咁難?
再唔係你放返佢係街啦屌
你企道德高地呢個行為影響到貓貓本身既生活
放養十幾年既貓你捉入屋佢會開心咩
話咩擔心隻貓根本就係好心做壞事
整好左張床仔送佢返去 皆大歡喜
你不如睇咗基本法先鳩噏
你真係智力有問題

我識得幾隻姐 餵開貓既人 正常貓義工都會識唔少貓 佢地唔見左餵開既貓都會追查啦
呢一隻有街坊餵開 酒樓有人照顧過佢 係到十幾年 唔見左都會有人追查 有人搵
所以其實都冇必要執意要人領養

你講個一萬有機會都係冇人理 見人會喱埋
個啲比人捉左點救 比人捉左真係都唔知啦

另外 其實唔想愛協捉哂啲貓去啪 捉貓去絕育係最理想做法
成貓4-5歲個啲絕完好多都放返原位 因為呢個先係佢熟既環境

貓b 病貓瘦貓你捉完出領養真係冇問題 但呢隻肥斯大隻有人餵開 唔見左有人搵 仲要係街十幾年 有咩急切既必要捉佢比人領養??
不過可能你都偷開貓
冇辦法
同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞