多圖 貓義工撚擅自攞走酒樓隻貓(2)

1001 回覆
63 Like 29 Dislike
唔好話(相信) 會比返人

依家酒樓認左佢地照顧開

然後又話同員工傾完好膠著

即係係人地 你就比撚返人

憑乜撚野佢地去判定 膠唔膠著 比唔比返酒樓
貓異工:因為貓得意囉

如果果隻係老鼠,唔該快啲殺咗佢添呀
掛返好個P牌先啦傻閪
原來係後巷一定會照你講咁死
屌你老母識唔撚識架你,無法例話貓一定要入晶片同打針架
唔好阻住人打飛機喇
事實係佢捉貓果陣隻貓已經又肥又親人
又成日係條街到chill緊
姐係佢過得好好
根本唔洗人救
嘩你講野真係好有point
係咪技窮到咁
先唔講貓義工,件事本質上已經錯咗
根本冇一個合理嘅原因解釋點解可以咁樣攞走咗一隻放養嘅貓
另外貓義工呢個職責係出於好心,不過係香港絕大部份嘅貓義工都太撚離譜好似將隻貓喺自己心目中定一個標準再同決定俾唔俾人咁佢哋又唔係偽善,純粹做到好撚肉酸
未俾夠誠意(錢)咪膠著囉
我唔講多野 問你
做雞一定鐘意有人帶佢出去?唔比佢做開想繼續做?大把日本妹拍開AV寧願自己繼續拍都唔上返岸啦

同埋出面大把電子雞自願做自願陪老闆
做得叻隨時上撚埋車啦 仲拎做雞做例子
做街貓係不可抗力 做雞係自願
例子都唔識舉

你覺得係更好環境
但可能隻貓覺得日日有唔同人餵佢 可以係條街行黎行去先係對佢好既環境
人一樣咋嘛 我老母覺得我讀醫對我好 我覺得做廢青先係對我最好

不過 貓唔識講野 唔知佢諗咩
但你抱走人地隻貓 問完人肯唔肯比人領養
人地都拒絕左仲唔比返人 就有啲問題
同埋貓係好敏感既動物 經常轉環境對貓都唔好
捉返黎又要暫托 暫托完又要搵領養人
最少都要轉2次環境 對隻貓又係好事咩
唔係講啲咩 no offense 大J隻貓搬左去日本無幾耐都走左 你參考下
邊撚個話鋪頭貓一定有晶片,無法例養貓要入晶片同打針架柒頭
你有無養過貓架
想知有冇fc左先有你句結論
隻貓係人哋養開嘅,你理得人哋點養、佢都係個到10幾年,老鼠藥係咩味同擺邊分分鐘佢熟過你
貓異工logic:係街養就會慘死
貓異工話有就有啦
應該係曲
其實你想表達啲咩?深井掟寵物落街釀30死都冇事唔使坐監添,咁即係啱?
其實一個問題:有冇偷人隻貓?

好心唔好再講點點點幫隻貓,隻貓無俾人虐待、肥肥白白、狀態良好,酒樓都話隻貓係佢,就俾返人。

養細路仔噤,唔通你見個細路通街玩,知佢住擋房就可以捉個細路仔返屋企然後出領養咩?

啲野豬都好慘,點解唔捉隻野豬返屋企幫野豬呀?
都唔係浪浪…
拐走人地隻貓仲要咁理直氣壯
係咪想用啲西貓義工checklist嚟教人點養貓
自我中心
有時行街見到啲靚女拖住個柒頭
我都覺得個柒頭俾唔到幸福條女
可唔可以捉佢返屋企,俾個「好啲既環境」佢生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞