多圖 貓義工撚擅自攞走酒樓隻貓(2)

1001 回覆
63 Like 29 Dislike
問題係佢已經捉走咗 而家關注度咁高 已經同之前唔同 佢而家貿貿然乜都唔做就走去放返隻貓喺嗰度反而係不負責任 因為已經同以前唔同咗
咪住先佢做咩係咁講...

係咪暗示如果酒樓敢拎返隻貓,隻貓就會無端端食咗老鼠藥
明明過去十年乜事都冇

好撚不安喎
成班淨係識用粗口來討論或作結論,可憐!可悲!
你哋講幾難聽幾多肉酸嘅粗口都無用架啦,我唔會在意亦牽動唔到我情緒,又對我無實際傷害,我只會當狗吠,我就唔會再覆,隨便鬧隨便屌,滿足到你哋脆弱心靈就OK,最好真係咒得死我啦你哋啲粗口。
如果唔係連你哋思想能力及粗口技能都無實際作用嘅話,你哋就真係廢得好緊要!

貓義工係喺不知有無主人情況下見隻貓喺馬路邊好幾日有機會發生危險,當時又搵唔到主人帶隻貓去安全地方暫養先,佢亦有公開搵主人,基本上佢唔算偷,只可以話佢係執到,之後知道酒樓有養開佢都有主動去搵酒樓傾,佢都想為隻貓爭取好啲嘅生活環境,等於社工老師見到有小朋友生活環境唔好都會要求家長改善啦,其實雙方都唔係隻貓真正主人,所以隻貓唔屬於任何人,我哋可以由佢自生自滅,我哋亦可以選擇去幫助佢,唔好話生活咗十幾年都無事就唔代表無事發生,一切有可能會發生嘅事就一定會發生,只係遲早問題。

而且無人一定要求隻貓被領養或者拎去人屋企養,貓義工只係觀察到後巷有老鼠藥有蝨,馬路邊人多車多,都係只要求拎入去養,唔好俾隻貓接觸到呢啲潛在危險,唔好隨便俾人抱走。晶片又顯示酒樓唔係真正主人,只係一隻有人餵開嘅流浪棄貓,無人對隻貓係真正負責任,大家一切所謂假設都係想為隻貓著想,但你同我都唔會知隻貓真正想點,所以只可以以安全為大前提去幫隻貓,唔好再講想隻貓想要咩自由定係鍾意俾人養之類,我哋都唔會知隻貓真正想點,所以喺盡量不干預佢生活嘅下至少提供個安全環境俾隻貓生活。

嗰啲咩話唔好從人角度諗貓真係唔知仲可以用咩角度去諗,大家都唔知隻貓心意係乜,憑咩假設隻貓諗乜,所以一定係要以人角度去為佢著想,因為養佢嘅幫佢嘅都係人,我哋都會想佢喺一個安全嘅地方生活過晚年,就算留喺後巷都好,至少唔好俾佢亂走出去或者接觸到啲危險,佢想唔想自由,佢適唔適應呢啲全部無人真正知,所以唔好再喺度幻想佢想點佢要點啦,佢無得選擇亦唔識選擇,等於照顧小朋友一樣,我哋都係以大人角度去照顧架啦,小朋友唔會知我哋係為佢著想架,唔通小朋友唔鍾意讀書,我哋就由佢唔讀書?小朋友想要自由就由佢亂出街咩?
我哋人只可以盡量為佢爭取個安全環境,佢鐘意或討厭都好,我哋都唔會知,但為佢爭取個安全啲環境一定唔會錯!

而家酒樓想要返隻貓,但酒樓又唔係真正主人,法律上酒樓係無資格要返,晶片主人唔係酒樓,貓義工都無資格擁有隻貓,亦無人想送佢去愛協,但我哋可以一齊幫隻貓爭取個安全環境,唔該了解好件事先發表偉論,唔係單睇post主一面之詞而當了解清楚咗件事,唔好屈人哋偷貓或者殺貓。
本身你好地地無拎走咪唔會有你所提及既問題囉
根本一開始就係錯
以家係中間延伸其他野
第三次世界大戰都有可能關事添
死埋一二邊啦柒頭
子非我,安知我不知貓之樂?
你講咁多嘢咁你係貓定人?
你唔係貓我都唔係貓 大家都唔知貓嘅生活方式
但係我哋集中係呢隻貓到 客觀嚟講佢嘅生活方式10幾年都係咁樣
你眼中嘅唔適合 可能就係貓貓眼中嘅適合
我唯一見到嘅事實 就係隻貓10幾年都係咁
有人定期喂野比佢食 有穩定飼主 有人關心佢
Btw無知好可怕 可以睇睇濠梁之辯先 你呢啲憤青真係好得人驚
呢個真係,如果話隻貓睇落去又瘦又有病捉返去照顧佢都話合理啲呀。
根本隻貓係街10幾年養到肥肥白白,條女就唔使同隻貓擔心啦
隻貓都未急你洗撚同佢急咩?
根本比返隻貓去佢本身個環境生活咪得。
成個情況就係佢自己覺得隻貓好撚慘冇人養,之後酒樓認咗頭,但又因為自己嗰啲所謂標準唔撚比返人最撚慘真係隻貓,無啦啦比人捉撚走
其實正常一隻真係無人理既流浪貓,一般壽命得3-4年。
見貓貓肥嘟嘟,又無傷痕,就知佢生活得唔錯,至少生存到而家十幾歲。
除非酒樓既人最後話唔要,否則睇唔到條女有咩理據唔還返隻貓俾酒樓。
唔係JER住你呀,
你幫手LIST OUT問題囉,

我咪比返相應問題你囉,

如果冇人認投,咁點解石路人

會帶酒樓既人上去睇下隻貓近況既?

屌你老母,明明白白既偷野

偷完野唔跟你意思 就唔撚比返人

呢個係道德 呢個係倫理問題
唔撚止呢件事既發展呀,屌你
咪癲啦
救老鼠冇得贏盡掌聲,咪搞
樓上出現了
咁咪即係偷囉
你係唔撚care人地用粗口話你就唔會分三段嚟講粗口點樣對你嚟講係無用 又唔會打咁大篇廢話
你說服到自己先好po出嚟
喂 我想識佢呀
咩名呀?咩料呀?講野好有文化呀頂…
仲好有愛心呀屌 佢條仔又邊位?好幸福呀 見佢有開ig shop呀喂 想知佢商登証去幫襯下 見佢又del comment咁 想了解佢del左啲乜呀

有人留埋聯絡方法攞貓喇 所謂膠著都係你自己嘅定義嚟
而家係你唔撚還
根本係隻貓個角度
貓義工咪就係個虐貓狂徒囉

就好似人咁
你住開九龍嘅,我捉你去新界村屋
再話危險唔俾你出街,日日困住係屋入面
唔通咁樣叫幸福生活咩
你喺到你乜鳩?你係咪睇連登覆到上撚灑腦覺得有啲咩唔同嘅意見唔如你意就係嗰個貓義工?
安乜野享晚年啫,成日就係到性幻想強加自己既意念落去隻貓到,以為咁就係對佢好,當自己動物傳心師咩,人地隻貓係果個地方生活左十幾年好地地,都已經習慣咗果種生活方式,你係要改變佢,咁樣又係好啊?
係啊,普京覺得烏克蘭人生活係水深火熱之中,想烏克蘭人民生活得好啲,投入餓羅斯既美好生活,所以先有「特別軍事行動」去解放佢地啫
養開既酒樓職員都出現,然後又多多藉口,什麼什麼膠著唔還比人

我無講粗口架,唔洗又打段話人淨係識講粗口無腦,再話自己唔介意

上個post搏命覆其他人偏偏當呢個回覆冇到

仲要自以為係動物傳心師,見你打咁大篇文以為有咩偉論
點知原來係一開頭就譴責人講粗口
你係咪要佔據晒所有道德高地先安樂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞