多圖 貓義工撚擅自攞走酒樓隻貓(2)

1001 回覆
63 Like 29 Dislike
一係有養一係冇養,咩叫放養?即係餵隻貓佢俾紙皮箱佢瞓就係屬於佢?咁餵養過佢嘅人唔只酒樓,好多街坊都有,係咪要一人一票投票決定隻貓去向?隻貓可愛健康個陣就話放養,所以唔係流浪貓,唔俾人幫佢搵主人,但當隻貓有病出意外冇錢醫,啲人又可以有藉口話只係放養唔係佢主人,冇責任對隻貓負責,只係義務好心餵下佢,放養呢個term係方便佢地搬龍門?

首先
我朋友同事主係完全唔相識,所以唔好再喺度spin私怨放上連登呢啲鳩嘢
其次,即使你唔打算將隻貓俾愛協或者其他機構都好,就咁攞走一隻貓已經係錯撚哂
你都識講隻貓唔屬於你,咁你攞走佢做乜鳩同埋你自己話唔好問假設性問題,咁你個story話見佢衝出馬路所以搵義工捉走佢呢一個point已經完全唔成立
不得不講
我懷疑普京都係貓異工
佢似業主立案法團果d 師奶
「我冇收錢做義工架」
送去愛協係樓主自己作出嚟,冇拎證據出嚟證實過
做乜撚野要跟進隻貓?
知道有人餵,有竇口,咪放返原位囉
隻貓十幾年都冇事,之後真係有事都唔係任何人責任囉
只想講可以出於好心咁樣去同酒樓講要比返一個舒適嘅環境 但冇權要求因為人哋唔做就唔俾番隻貓佢 隻貓係人哋放養左咁多年 佢大晒?根本冇呢個權利咁做 我覺得你養得個仔唔好我就捉走你個仔 等你按照到我嘅要求我先俾返個仔你?始終十幾年隻貓都冇病冇痛冇斷腳仲肥肥白白 唔明有咩權利捉走仲要商討?

咁你都搵左酒樓 知有咁多人照顧佢啦 而家係到講乜鳩姐
老實講冇人照顧點邊得佢咁肥肥白白又靚仔靚毛先
仲扮乜野 想拎光環就拎光環啦 貓異工
留名跟進偷貓賊
佢仲要講到道理係哂佢度
成個人痴得好雲循
聽講佢寶珠事件惹官非
如果佢眾籌,一個仙都唔會捐
幾年前好多連登仔叫人去偷隻狗出嚟,話係救佢,但隻都有主人喎,係咪自打嘴巴?
唔跟進邊有錢
綁架完隻貓收領養費做贖金
Post 2都仲要我教?
其實係,淨係出啲貓糧,冇事咪周圍同人講隻貓係佢「養緊」
到隻貓有病/有意外就話唔識隻貓,依啲case一年都見唔少
如果學到外國咁啲貓有打晶片有事就搵到你根本就唔會有咁多衝突
問一句
你入圍村好多狗都係放養 咁你唔捉哂佢出領養?
貓異工本人現身
如果真係店鋪貓而店主唔想佢俾人拎走,一定會同貓貓掛個牌仔/頸圈/噹噹,未見過店鋪貓會乜記認都冇,咁同流浪貓冇分別,冇話屬於邊個,亦唔存在偷貓呢個講法
條撚樣去到貓島會唔會發癲捉走晒d貓,可能會俾車車死架嘛
你咪理啦,全世界得貓異工識養貓
佢地就係貓既代言人,佢地覺得對貓好就可以捉!

好彩哩個世界冇BB異工
票你老母吖,偷貓都咁撚多借口
即係屯門娜娜咁
唱歌跳舞都係義工黎架
係happy伯監硬塞錢俾佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞