多圖 貓義工撚擅自攞走酒樓隻貓(2)

1001 回覆
63 Like 29 Dislike
肥肥白白既橘貓有市埸
報警盜竊

係住左十年冇事

一比返酒樓就會食左 老鼠藥,仲要出馬路比車車死
又係貓義工 好做唔做 做拐子佬咁撚陰質
真係有養貓就會明佢地健康安全最重要
不過點為止一個健康同安全既環境就有好大分歧
真係好撚癲
隻貓冇受傷自由自在行緊都可以俾人帶走
附近又冇貼唔見貓嘅街招
人類憑乜可以干涉貓嘅生活 你話佢流浪就要保護佢
人類點知道佢係願意肯俾干涉?
貓義工點樣界定一隻係街行嘅貓就係流浪?
冇偈,黑警只會當雜項處理

一般都係要搵返 晶片主人

同埋都係要你地自行和解

黑警係唔撚會做野
咪話唔值錢冇利是收
佢同寵物店 打官司
希望唔好上黎連登眾籌
$0.1都唔會捐
隻貓好慘
住咗喺個地方噤耐,有人照顧,肥肥白白。
俾個陌生人突然擄去陌生地方,之後仲要俾人咒你再住嗰度會俾人毒死、撞車死⋯⋯

但佢已經十幾歲,住咗噤多年,又肥嘟嘟
Get out and touch some grass
香港啲馬路成日見到啲老鼠俾車轆扁 條屍幾日都無人執 狗屎無擺返兩個禮拜都無人掃 仲話掃地洗街嘅太盡責掃走埋啲貓屍?

貓bb可能人地本身有貓老母照顧 但你知香港啲貓義工有幾盡責啦 一見到啲貓bb唔問就拎走曬 死咗就瀨地硬 生存到嘅就幫自己增添功德 係捉貓bb就唔該用返長時間遠距離觀察 起碼貓b死咗都知發生咩事 費時俾你地搵藉口又瀨啲香港人啦
隻貓喺嗰到雖然十年都平安無事
但係而家搞到咁大 放返過去其實都幾危險 好容易嘅惹埋啲變態佬過去搞鳩隻貓
我見平時好多fb page都唔會講到明啲流浪貓喺邊 就係驚呢啲嘢
唔理你嘅理念有幾偉大

就咁攞左隻貓返去已經錯
係你呢個回覆已經見證到你智商上限
真心好奇,如果街上面見到雀屍會唔會同樣心痛覺唔覺雀仔要受到同等保護
搵人東張西望啦
上埋電視應該會做嘢掛
喺街見到啲雀同老鼠畀車車扁就覺得好慘
點解冇義工拎個籠嚟救走佢哋,搵新屋
流浪貓肯係一撻地方住十年 食到肥肥白白 都可以俾上面啲貓撚話佢可能住得唔開心 唔開心就一早走撚左啦白癡
1.講CCP講義工有冇牌關我撚事咩
你自己插隻手入黎唔屌你屌邊個

2.哦,個環境要由你地決定
知道主人係邊個仲夾硬扣起隻貓, "你可以見,但唔可以帶走"
係唔係即係唔聽你講 唔會比隻貓上樓,你就一直扣起隻貓
溝唔溝通,人地內部有冇共識,關你個外人閪事咩

有冇做錯,你一個局外人去理人家事,你問人有冇人做? 屌你個閪 個腦生係屎忽?

3.我冇本事,所以我唔救,自己養到幾多就幾多
但唔該冇本事唔好搞咁多大頭佛出黎啦,屎撚忽,垃鳩圾

都係果句,洗撚你溝通,人地有人認投 有人講左一直養貓,
人地內部係點,洗撚同你石路人交代咩,

還貓啦柒頭
其實又唔洗咁嘅語氣jer住我,我答你全部都冇錯好未?咁又點?我又唔係主角,你又唔係隻貓,又唔係酒樓嘅人

你都識講有兩個員工,員工又話唔到事。成日講將隻貓比返人,咁到底比返邊個?比返酒樓?比返酒樓邊個?定係酒樓終於有一個人認頭,話隻貓係佢嘅,會承諾照顧佢?

其實佢憑咩唔比返人,講得啱呀,咁邊個可以決定隻貓下落?個清潔工?求其一個係附近餵過貓嘅人?定係一班完全唔關事嘅連登仔?list out幾條問題出黎就可以做到判官?
又會咁多年都未死
等你d 貓異工去救世呀?
我覺得首先係要搞清楚先

隻貓本身係酒樓養緊,而佢同係肥肥白白識行識走
如果你覺得佢有危險/或者你想要,係唔係應該首先去問咗個主人先(即係酒樓)
個主人批准你帶佢返屋企你先帶佢走?

如果可以拎咗先,咁同啲狗去ok拎完支水再返去理論有咩分別?

所有嘢都有步驟,唔係你覺得就可以去做架喎

除非隻貓果一刻你唔帶走佢就會有生命危險,咁你應該係帶佢返去搵主人叫佢小心啲/問佢係唔係唔想養,唔想養既話先問佢可唔可以俾你帶走囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞