多圖 貓義工撚擅自攞走酒樓隻貓(2)

1001 回覆
63 Like 29 Dislike
咁如果佢一心偷 唔會擺上d group問啦,理智d先,佢係想幫隻貓 ,當然可以唔認同佢方法,但問心佢真係似想偷隻貓咩?
依家口徑係
話佢既=寵物店人 丫麻
我有仼何一句說話 話過你係貓義工 ?
我就開地圖炮屌”你” 你自己對號入座 ?
點睇個”你”都係形容緊拎貓條友啦
“你”要認左佢無辦法

但唯一肯定既就係你條on9既邏輯
唔去追究源頭誰對誰錯
中間去各打一百大板拎光環
唔屌你屌邊個 ?
人哋生活咗十幾年好地地無啦啦有個外人彈出嚟話你環境啱你哋規格隨時會死係咩玩法根本中共邏輯嚟,就好似香港法治行咗幾十年中共無啦啦彈出嚟話可能影響國家安全跟住改撚晒佢有咩分別,完全莫名奇妙
做人唔好咁短視啦 依家講到兩個po 會唔會即刻完呀?
呢個po啱啱先有個鳩嗡話要報警拉咗個女仔佢
我話寵物店有份吹風 你就係要將人哋講嘅嘢代入自己度 我都冇辦法

而且我嘅point係 既然佢一開始捉走咗隻貓已經做錯咗
就應該諗清楚下一步點做 如果佢貿貿然而家又衝返去放返低隻貓先叫不負責任 因為隻貓比起原本承受嘅風險仲多過原本 所以要hold起同個酒樓啲人溝通返
可能啞既露宿者 又靚仔或者得意 佢會帶返屋企比人領養呢
既然佢覺得啲貓放養會咁危險 點解唔去救埋啲露宿者佢地訓埋同一條街 啲貓會遇到嘅危險佢地都會遇到 點解唔帶晒佢地返屋企
有哂原居地餵養人 有哂各樣證據
都話要幫隻貓諗
又咁又撚

咁點解唔可以屌佢想收老毛?
當你同主人傾完,試過報狗
我相信個反應唔會咁大

而加個問題就係佢唔問酒樓就捉咗佢返去
收皮啦 人地依家主人話要番 佢唔撚俾啊 你係咪用屎眼睇野
其實大家咁大反應 係反映出今次你拎走佢真係唔夠理由

無錯 環境係無人類屋企咁理想 同埋有好多潛在危險 (但係被人養都有虐貓嘅風險啦係咪)

但係希望愛貓嘅你都見到 愛貓都要從貓嘅角度諗下
佢嘅健康情況 佢嘅精神狀態 佢嘅生活習慣 係咪真係justify到佢比你咁急帶走?

我諗好多人睇到嘅都係未justify到 先有咁大反應
其中一個好大嘅原因係隻貓咁耐以黎都係咁 又無被人困住 如果唔理想嘅隻貓一早頂唔順走咗啦 (大家都知貓有幾聰明啦係咪)
如果你而家放佢去原地 相信佢都係會食飽大覺訓繼續做肥仔

建議同嗰度附近嘅人傾下 點樣改善下生活環境
如果你話你無咁多時間
咁你當初帶走佢前就應該諗下有其他options (情況都未危急到你要即刻帶走啦係咪)
如果你本身係除咗帶走外 唔諗其他options嘅
咁係武斷 + 自私

希望mon po嘅你見到
唔似呀,但係事實係偷咗

如果照你嘅邏輯,我偷完野,跟住開post問,係咪就唔算偷嘢
個心諗住做好事,
強逼身邊的人或貓跟自己果套咁做,
只係自我滿足。

有本事問過隻而隻貓又話想俾人帶走就話je,
享受開自由的貓係咪真係會喜歡俾人困住?
危險周圍都有,
會唔會遇到危險都係運氣,
.
難保佢周街走好安全好開心,
但俾人困住就屈到病。

以前識得一隻街貓喺圍村周圍走,
又爹人又捉老鼠,
定時又有人俾野佢食俾水佢飲,
根本係放養緊。
見佢自由自在日日都好開心咁,
識佢以年後有一日佢俾野狗咬死咗。

佢的生命係短,
但至少佢活著時開心。
唔知咩係自由的家貓就算,
知道自由又唔憂兩餐,
一定係開心過俾人困住。
隻貓如果係又餓又病,
俾義工帶走的話義工算係幫,
喺佢衣食無憂時劫走人,
就係好心做壞事
而加個問題就係酒樓講咗隻貓係佢地 佢偷咗 咁咪犯法囉
養開既人地要返,又咩咩膠著唔比返人
話人地既方式唔啱佢心水,仲要開放領養
同共產黨一樣咁霸道
佢唔知有人養緊攞咗,到知有人養又唔俾返人,就係偷。
理智啲?不如你同條女講。酒樓要返隻貓仲噤多藉口。
有人唔認同佢方法,就被人話收錢抺黑,請問邊個唔理智?
不問自取 視為賊也
唔係諗住駁丫嘛?
動機宜經on9 睇佢IG回覆真心搏屌
佢一開始做撚錯偷野,
人地叫佢比返

佢堅持要隻貓上樓 仲一直HOLD住,
點撚樣都講唔通啦

話知你幫隻貓穿金戴銀 去下家衣食無憂,日日有工人服侍姐?

佢地偷撚左人地隻貓,就係"拎,返,隻,貓,比,酒,樓"
再等人決定
唔係佢做好哂決定逼酒樓接受

分撚清莊閒未???
哇 自己講嘢戇鳩鳩冇邏輯 龍門任你搬

我依家有冇追究源頭誰對誰錯係咪要一個留言講撚晒佢啊?
係咪剩係香港先會對d貓貓狗狗咁撚緊火
特別貓
每過一排就偷貓 貓義工
嘈足成個post
今次開到2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞