你 班 苗 撚 嘈 撚 夠 未 ?

1001 回覆
4187 Like 324 Dislike
有晒臨床數據又點,有d 人係唔適合或者唔想take risk,但政府就剝奪自由迫人打,人權問題丫大佬,你自己打左就落井下石,笑鳩唔打針嘅人,開post 呻下集氣又唔撚得又比你地屌,仲有疫苗咁有效,打唔打根本都唔影響打左嘅人,但你班友想連唯一呻or 言論自由嘅空間都打壓埋,正仆街
好慘啊
打完針都仲要用安心出行,都係冇得夜晚堂食,冇得去旅行,冇得除口罩,咁打黎把撚
我就覺得唔好打啦,打左無得變超人,無得超越自然死亡

正常應該打左就會成為不死身

全世界有好多人打左,佢地最後都係會死,好慘呀
我覺得個重點唔係防唔防重症乜乜物物。
個重點係強逼。
一向疫苗,或者絕大部分醫療上的預防性措施都係基於自願原則。

當然你可以話TB/mental illness有強逼性,但係果種係treatment,唔係preventive measures。
你又可能話小朋友打疫苗都係強制,但小朋友法律上係自己做唔到consent,依家武肺疫苗係講緊打落成年人身上。

咁你又可以話,疫苗打唔打自己揀。問心,真係有得揀咩?如果咁都叫有得揀,呢個都唔會係一個free choice。如果咁都叫consent,最多只會係一種tained consent。
你會唔會走去同一個住天橋底的阿叔講,喂,其實你有得揀架喎。

即係好多野,唔係你話可以決定做唔做,就等於有得揀。如果係的話,d咩人可以飲岩漿但只能飲一次 / 你嚮金日成廣場都可以屌金正恩老母,雖然只能屌一次,但你都有得揀。咁一樣可以成立。

咁你話保障大多數人,咁係okay。但你保障大多數人的同時一樣損害左部分人的權利。咁如果你覺得係冇問題嘅話即係其實係一種功利主義,去最大化所有人嘅快樂。咁其實係真係冇問題嘅。呢個學說係一直都存在。
但係個問題係如果你覺得咁樣係ok嘅,咁我哋係咪應該對有錢人收更加重嘅稅或者行共產主義?因為將有錢嘅人得到嘅財富去分比窮人一樣係可以增加整體嘅快樂。

又或者你起個競技場出嚟,掟條口入去俾獅子咬。可能在場有幾百個人響度都覺得睇呢個show好開心。畀人殺死嘅係得一個人咁如果根據功利主義原則,呢樣嘢都係justified。

咁我相信大部分嘅連燈仔都會覺得接受唔到嘅,但係點解呢樣嘢接受唔到,逼人去打針又接受到呢。

又或者列車問題大家好熟悉啦,兩條路軌,一邊瞓五個人,一邊瞓一個人,架車就嚟車埋佢報五個人身上,你會唔會改變軌道,寧願車死一個救五個。
可能好多人都話會,但係如果改變做法,而家得一條路軌,路軌上有五個人,你企喺路軌上面的天橋,你隔離有個肥仔。如果你推個肥仔落去,等佢卡住架車嘅話,你可以救到五個人,咁你又會唔會推個肥仔落去?

你今日畀個政府利用去做防疫,我唔係話疫苗一定係差,或者打左會更加衰。
但強迫打針呢一個行為可以有好多implications。今日為咗社會整體利益佢可以逼你打針。今日個整體利益可能就真係防疫。他日嘅整體又會係咩呢?佢會唔會可以逼你絕育或者其他嘢呢?
我覺得呢一個問題大家真係要諗下
咁你十號風球去滑浪都影響唔到我嘅
你確定如果你惹到,真係唔影響到任何人?
其實留得係香港就真係預左一世都要做防疫撚 不論係苗撚同反苗撚同樣都係suffer緊 所以你地班苗撚亦都唔駛沾沾自喜咁去笑班無打既人被剝奪自由 只係九十九步笑一百步 同埋顯得你地班魚蛋論既苗撚有幾仆街

眾所鳩知宜家所有野根本係政治凌駕科學 要跟大陸永續清零 即使你地打左一百針都好 預左以後就算有幾單確診都會無堂食無得做gym無得入戲院 要每日提心吊擔會唔會因為自己去過既地方/ 住既地方有人中招而被人捉去強制撩幾十次鼻 唔好彩中左武肺既話就會仲要比人送去集中營隔離
根本得佢哋係最嘈果批,以前就三兩日開post恥笑打針,成班人衝入去圍爐笑,家陣殺到埋身就開post講自己好委屈逼住打,煩過煩西
日日係度開post
「有無人同我一樣…」
「苗撚請入,駁到我…」
「you’re not alone…」

睇見就想笑,你覺得唔打咪唔好柒打囉,又要搏人認同又要盛,反苗撚就企硬唔好打就打,轉軚既一世抬唔起頭做人做袋底泥呀
我都唔明做乜撚野要說服佢地 反苗以為自己真係好重要咩
冇呀 個問題係時間會證明兩邊所堅持嘅野係更啱嘅
似你
雖然打左 但我都支持打唔打係個人自由
你就係得呢啲回覆
鼓吹犯法野唔講唔做
我Nursing ?
你up物7?
我唔覺得nursing 有咩野academic 要讀..
係醫學院10分1都冇?
支持樓主

我係唔撚打呀
咁鍾意打一個人打夠十支佢啦
打頸high 好多架
我想問返先,咩叫做強迫打針?
1. 請分返jurisdiction。西方國家目前最辣可能係某幾個國家(希?意?),但係都未去到18歲以上vax mandate。而就算mandate都唔係捉一個人返位啪針,呢啲國家憲法應該有講明唔准禁錮人。
中國據聞都冇強迫(歡迎指正)。
2. vax mandate一般講法係指特定工種同領域。醫護必須打我諗最多人認同到,唔認同嘅醫護係唔同jurisdiction係會冇咗份工,但係冇話唔准做其他行(即係,請轉行)。跟住係公務員、執法人員、各種公職(於是議員都有mandate)。
而家個別國家先至新增某年齡層mandate(呢個你可以講滑坡)。
3. 某啲西方憲法嚟講,justification係用mandate嘅代價(?可能約束咗自由?)少於人命損失(呢個憲法都有,就係不被傷害自由等等)。所以西方右派(主流政黨)通常只係會話唔駛強推,但未必反駁憲法已經有、justify到mandate嘅嘢。
4. 打針前每個人都講好咗打咩針。就算有個別自稱反苗嘅人,都可以係一路屌「我被迫㗎」一路照打落去,但客觀上屌住打都係自願。

(以上你都可以駁)(唔係我作,以上係觀察)
呢句真
反苗狗唔知嘈乜
得罪講句 未打個啲通常都係公屋階層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞