你 班 苗 撚 嘈 撚 夠 未 ?

1001 回覆
4187 Like 324 Dislike
我唔係問佢有乜副作用有乜成效,我係指呢啲點係我唔打嘅因素之一
打任何疫苗都會有risk la
Even流感疫苗都會有人打完死亡案例,新聞無報唔代表無
打完hpv又唔代表你一世都唔會有hpv
我又睇唔到連登仔知識會勁過醫生

依家情況始乎係,只要有人打完死咗,個個就聚焦有人死,從而得出結論係covid疫苗危險無用,然後就開po叫春,但又無分析過,唔打嘅風險係咪真係細過打咗

反苗撚係咪覺得,寧願唔打針,唔好彩中covid令到出現嚴重symptoms或者死,呢個風險細過,打針可能出現嚴重副作用even though機會細啲?

當然如果有人唔打係純粹only出於政治原因,我會覺得你on9
咪講咗推健康碼嘅條件係有足夠人數打針先推到
同推安心出行要大多數人有smartphone先推到嘅道理一樣
只不過武肺前 有smartphone已經係大多數

大部份人唔打針 大部份人健康碼都係紅色
點樣打壓紅色嘅人呀
「你唔肯打針,若果有人惹到你帶嘅毒死,條傳播鏈延伸出去,係咪死多多人都冇所謂?」
呢樣會唔會有少少搞錯咗
就算個「我」肯打針,咁係我冇事啫
你想對方冇事,係叫佢去打針喎
打疫苗係自保架喎

我一路覺得某港好可悲。
又拎我個唔relate到嘅加拿大嚟講,70歲以上接種率應該係最高,80歲以上我估9成幾,全部mRNA/少量AZ。
某港嘅谷針我都睇唔過眼,不過換成喺某港我應該就係拮咗三嘢Pfizer。
如果係pseudo science, content farm, fake information
我覺得絕對要屌柒班on9等佢地唔好教壊人

同埋宣傳係政策推行上係有必要, 重點係宣傳正確既資訊
打唔打再自己諗
"我睇唔到, 我唔知"
加拿大嘅話,係平民同傳媒(尤其左膠)屌各級(尤其右派)政府抗疫不力/政策on9/低效。
某港嘅話,係個政府屌班平民(例如一啲機師)累事

YES,但係疫苗係另一件事。
垃圾post都有2千幾正皮
反苗啲智障全部都係陰謀論者
事實係唔關人事
黑社會通街殺人都係唔關人事
一般都係關死左條友事啫
見到屯門嗰家個案就如獲至寶咁。你又唔清楚嗰班人本身嘅體質同病史係點,又唔知當時每人入身體嘅病毒量係幾多。有其他大量事件同宏觀數據就唔知同睇唔到

上連登就威喇,平時熄咗手機後你咪試下攬住屯門個case周圍同人講''疫苗乜柒都防唔到''囉,啲人只會當你傻㗎啫

弱智禁堂食措施就另一個話題,唔好話暫定十四日,一日都嫌多
你又咪係撚煩
我住嗰度其實堂食係20年夏天至21年夏天禁咗一整年,跟住開返,但10日前又禁返,而禁呢,就禁全日,唔係只禁晚市。某港嘅禁晚市係回應廿蚊張之流嘅業界所以唔禁哂全時間。
結果又係變政治,唔係科學。
柒完就一係唔覆, 一係轉topic就當無件事
你今日駁完佢, 佢聽日又開另一個post講返同一個point
你都幾撚犯賤又話眼怨又話入嚟

理性嚟講,應該入嚟 block完就走啵
我真係圈外人,希望你會理解我好多野都唔會識
細個被打嘅疫苗,咁我而家仲有命係連登講野,咁我應該冇事,仲理黎做乜
其他疫苗過敏個案同研究,我暫時都冇打算嗰啲疫苗,我又理黎做乜
但而家呢枝威逼利誘叫人打嘅武肺疫苗,我個focus就係會見到個副作用機率係好細,但係出現咗啲似乎相關而且好嚴重嘅情況,咁我個weighing 我會加好重
另外就係理性上係有口罩,檢測呢類其他我可以做嘅野,相對黎講我會覺得風險低好多
你又真係痴撚線 唔打工都話比返 都唔叫逼害?

3日1檢呢件事,又係戇鳩,最戇鳩係打完都要3日1緊檢,要唔要回應下呢傻鳩?係咪未撚睇過啲強檢隊?
睇住個post 好爽
係唔打吹咩
其實打完又會中
叫醫生證明打完冇事又唔肯
喂,唔撚係啊,係降低機會重症咋,望月樓果單 打咗針都重症,點睇,打算點搬龍門?

你而家係話防㗎,咪撚改口風啊。我用緊事實質疑你。
傻鳩,block,完
檢測又另一件事,完全係mess嚟。
我諗如果一個國家話出入境要檢,都只能講照做,但真係好撚貴。因應政策,而驗嘅人唔係出入境時,咁強檢嗰堆嘢同搶錢冇咩分別。

我驗過0次,我唔撚出境算數。搭內陸機應該唔駛驗,不過冇打針嘅唔准上機喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞