你 班 苗 撚 嘈 撚 夠 未 ?

1001 回覆
4187 Like 324 Dislike
大佬,你提起嗰啲沿用咗幾耐,病例案例積咗幾多,嗰啲疫苗嚴重事故又去到點
武肺爆發都係兩年,你枝疫苗deploy咗幾耐
再加上你有幾何見到人打完疫苗門口都未出就係接種中心入面癲癇,打完有人中風有人面癱,甚至瓜柴
然後仲要威逼利誘你打,話俾你聽枝針好安全
話就話嚴重個案好少啫,係你中招好冇? 其實係得人驚架
我唔expect一枝疫苗我係要希望自己好彩唔會出事
Today, the U.S. Food and Drug Administration approved the first COVID-19 vaccine. The vaccine has been known as the Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine,

August 23, 2021
係唔係唔打佢就唔會推, 我覺得就唔關事
佢要做你, 想幾時做都得
依家共產黨咁惡

要屌既就屌政府, 呢個係政策問題
我一路講,真係好似得幾個正常人有回覆過加拿大(我特登quote嘅嘢)
不如你quote幾個例子?我都想睇吓有邊位巴打喺度谷針逼人打針囉
幫佢地講, 唔係立稻草人, 上面真係有人咁講:
1. 新疫苗唔安全
2. 打完都會中, 疫苗冇用
當你講迫針會死少少人,其實個個唔打針都會死人,而且可能因重症死得仲多

你唔肯打針,若果有人惹到你帶嘅毒死,條傳播鏈延伸出去,係咪死多多人都冇所謂?

定又係乜乜論,想萬一自己中招出事之後都有其他人陪葬?

你就講迫針會死少少人,我就講唔打針會死好多人。雙方都係根據自身有限嘅認知吹嚟吹去,加啲如果,帶啲可能。你都係對應唔到全民打針(除咗有醫生証明唔適合)嘅好處

其實依家冇打針嘅係少數,個政府癲喺上嚟出疫苗通行證,班二等公民就變三等,冇路可走

利申:半年前已跪
如果你打左針 係因為職業所需 唔打會失業既
我都會尊重你

嚟緊2月4號所有人都會面對呢個問題
咁植物人係咪應該要被安樂死?
堅持唔簽DNR嘅家屬係咪都係人渣?
食煙肺癌入院嗰啲係咪要留返係屋企等死?

btw夠唔夠床位呢樣嘢唔關個病人事
係關政策事
又講加拿大,呢度谷針...好似未谷過,只有不斷開各個醫院、打針場同臨時場(尤其夏天,而家凍唔得,唔可以要人凍住排隊),同埋三輪打針潮都係啲人係咁屌開唔夠場/book唔到。
口罩令20年夏天開始有,跟住改成逢室內公眾公間要戴。
vax令就逐步搞,15號起所有入境都要打針,除咗少數例外。醫護界、教書界、各級議員、公務員全部迫哂,好似話municipal都有(炒咗)一堆冇打針嘅職工。
冇安心出殯,所謂contact tracing只有抄電話電郵。
我入咗幾個場所都係pdf proof+ID,冇人理過tracking app。
唔打都OK嘅,只係好多非必要地方唔入得。學生應該冇mandate,大專校園有。

根本唔出mandate都一路大把人爭住/鬥快打,冇谷針必要。
你咪係信地球係平個班囉
好吖,係有針係過到嘅,係我冇留意,唔好意思
然後其他問題呢?副作用呢?成效呢?要無限補針?事實上都唔係只得一個原因所以唔打
老實講,我連流感針都唔會打,未知嘅針更加唔會
其實打完疫苗過敏一直都有, 新聞冇講咁解
同埋新疫苗比較多人關注

我是但揾左份比你睇, 一直都有Researcher去做呢d研究
只係冇乜人圈外人理咁解
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30229993/
都係個句。打唔打,閣下自理,咁撚大個人,著乜衫,食乜嘢,自己諗。唔該唔撚好日日出on9廢PO。
打唔打,關你哋反苗撚乜撚事?onL9
其實副作用呢, 成效, 都有好多paper有寫過
巴打可以睇下
潛左了
又咁講,其實而家香港係發生緊政府以及私人公司不斷借啲意逼人打針,同一時間香港疫情係非常之mild
例如︰份工唔需要你打針,不過你唔打針唔可以入辦公範圍,我冇逼你打針架
另一方面,(冇記錯的話)香港目前法例係近乎白紙黑字講明唔會為枝疫苗負責
你分享加拿大個情況,其實其他人未必relate到
睇返兩枝針破傷風卡介苗都出咗八十年有多
有咩長遠副作用都睇到晒

HPV枝針推咗15年但係都叫好新,日本政府推打之後太多case班高中生不育仲癱埋,已經叫停咗唔好打住,仲未知點解對日本人種特別有害

做護士嘅人都話其實補打肝炎針比起HPV仲緊要,點解HPV偏偏咁多廣告?因為枝針夠貴,油水多

咁當然武肺針咁新,技術就好好多,不過一兩年貨仔嘅嘢有冇事邊個擔保,反正藥廠都己經無後果
對於各國政府佢哋防疫已經無晒辦法,佢唔搵啲嘢做下賴下點平伏人心,一日有幾多單打完針死佢點會care,武肺死亡率多到佢都care唔到

撇開politics仲有錢錢錢,醫藥都係一盤生意
打唔打針係個人決定
唔知點解成日有Po要嗌交,你想打咪打,我唔想打咪唔打,打唔打都有風險,唔明有咩好嘈
我係有打嘅,不過都睇唔過眼班谷針撚打咪打,唔打咪撚就,家家有求仲要身體質素唔同,我都好respect d 唔打針嘅人,不論係反抗嘅或者唔適合打針嘅

完全唔明點解會調轉槍頭幫政府谷針,同埋我都極度討厭大專院校霸王硬上弓,你係用緊市民嘅身體較飛,仲要明知檢測結果仲可信打左針,都要夾硬唔承認
越智障嘅人越中意表現自己
我上幾版已經講咗加拿大嚴重副作用(過敏)有7xx單 out of 6800萬+枝針。
所以真正有資格有medical exemption嘅人係極少,你可以當真係7xx個out of 3700萬人(減咗幼兒)。
但係又係某港欠缺透明度,所以我有長輩拎所謂exemption,但結果又自己去咗打4hing...
試下日日拍一支 巴閉過共產黨
其實估唔到有咁多呢啲人
明明自己某程度都係被人逼出黎
我一路講,真係好似得幾個正常人有回覆過加拿大(我特登quote嘅嘢)
又咁講,其實而家香港係發生緊政府以及私人公司不斷借啲意逼人打針,同一時間香港疫情係非常之mild
例如︰份工唔需要你打針,不過你唔打針唔可以入辦公範圍,我冇逼你打針架
另一方面,(冇記錯的話)香港目前法例係近乎白紙黑字講明唔會為枝疫苗負責
你分享加拿大個情況,其實其他人未必relate到

我明呀,欠缺透明度係問題,但其他有好一堆嘢真係refutable。
mild critics我認為係可以諒解。特登去spin嘅人係另一件事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞