[魔幻]【職業魔法師:獵戶座天文台炒散中伏血淚史】

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
因為出得兩本only
仲有曙光系列呀屌
得兩集,兩集之間隔得耐,第二集又距離依家耐掛。
個個都等D系列
D系列完咗,依家寫緊短篇解迷故,寫完就曙光
冇記錯就出左愛因斯坦 再出曙光 之後出緊D系列 就出左五環 再出返+出完D系列
終於等到
又黎detroit
追返第一季
今日星期四
但有文, 第2個20正皮既追更
已經兩星期無停過文, 覺得個腦唔太掂

「安倍明里事件令魔法界反思,人類同人造物之間既界線係邊。」副台長說,「式神,使魔,魔偶,魂俱…佢地有冇人權?我地應唔應該視之為人?我地無限勞役魔偶為我地工作,佢地會唔會不滿?」

智能叛變聽得多,沒想到魔偶等等人造物也會有叛變危險,魔法師也不容易呢。

副台長頓一頓後凝重地說:「千言萬語總結成一個最終極既問題:點樣先算係人類?」

當科學家們在為甚麼基因編輯嬰兒,複製人,仿生人,人工智能帶來的倫理問題時,魔法師們也面對著同樣的困擾。

「晨月。」副台長。

「係。」

凌晨月召喚出巨鐮走向人造人,牠馬上掙扎,但綑仙索把他綁得牢牢,他只能求救:「唔好呀!救命呀!我咩都無做!點解要殺我!求下你地!我只係唔想死…」

「魔偶同式神,會唔會咁?」副台長質問。

北斗議會和伐魔隊面面相覷。

「如果魔偶,式神,魂俱,幻人呢d都視為獨立既人會天下大亂,人造人只係鍊金術既結果,同一塊黑鐵,一升水銀係無分別。」夏隊長說。

人造人無助地望向我,我只能嘆氣,身為麻瓜我在那群魔法師面前能做甚麼?

「暫時由我地伐魔隊將佢接管。」夏隊長說,「擅自鍊成人造人既事件仲要查明,北斗議會將會討論點處理佢,暫時咁樣先。」

「咁…暫時就咁。」副台長說。

「頭先現場人等全部要黎錄口供,你,帶隻野走。」

待人群散去,溫主任走出來:「麻煩晒你啦,阿仁。」

我棒讀回覆:「啊幫到你好開心。」

「唔好咁啦,真係要麻瓜示範先有說服力,錄口供辛苦晒啦。」

「聽日我想請假。」大概快要凌晨了,錄完口供可能要天光吧。

「好呀,聽日放你假…」

「多謝溫主…」

「…上半日。」

垃圾工。

錄畢口供後已經是凌晨三時多,我載著凌晨月回天文台,已習慣了速度的她再沒有大呼小叫,也願意主動摟住我的腰,就是不敢開眼去看。

第二天中午。

「阿仁,放你上半日假你仲訓?」

溫主任又來了,我真的要找結界師幫我房間裝個結界之類,門鎖對魔法師來說根本沒意義。

「溫主任…點解你又係度…」我痛苦地爬起來,背靠著牆壁閉上眼。

「都係個件事。」

「Zzzzzzzz」

「阿仁!」

「喂區區幻人同我尊重下人類啊?!」

「咩幻人?我係本人。」她亮出獵戶星紋的陀錶道。

「嗚…我好亂…」我拿被子罩住自己,請問工作上的上司會在睡房出現是正常的嗎?

「阿仁…你去刷牙洗臉先啦。」凌晨月也在呢,有種理所當然的感覺。

我站起來。

啊,不行。

我連忙坐下:「直接開始講啦,我唔去住。」

「岩岩起身廁所都唔使去?」凌晨月天真地問。

「點去呀!總之,有野直接講。」

「係賦魔。」溫主任道。

「嗄?有…有反應?!」現在我有反應的是其他部位喔?我還不小心看了凌晨月黑絲一眼,這樣下去會中尿毒吧。

「問題就係呢度:無。」

「你唔好玩鳩我啦溫主任…」

我已顧不得職場禮貌用頭埋向被子,昨天在沙田馬房差點死了幾次,去北斗會館被人當成白老鼠玩甚麼圖靈測試,還錄口供錄到凌晨,現在可說是心力交萃了。

「我黎就係解釋俾你地兩個聽。」

鍊金術的人造人,正是那叫「何蒙庫魯茲」的儀式,透過魔法製造出不屬人世的人工生命。在1775年,馮·庫夫斯坦伯爵與教會的神職人員試圖創造,卻以失敗告終。

基督教會對何蒙庫魯茲的取態最為古怪,教會宣稱指「創造人工生命是神的領域,人類不應涉足」。

按常理,這種行為在教會角度應該是異端,撒旦的行為,不應這樣溫和地勸告。

為甚麼?

「我點知啊…晨月你答。」

「我都唔知…」

「因此任何魔法都唔可能從無中創造生命,呢個的確係神既權能,人類創造生命既方法只有一個,教會知道呢件事根本唔使處理,因為唔可能成功。」

「方法係…咩?」凌晨月歪頭問。

「…」

「…」

我與溫主任同時傻眼地看著她,思考她是真傻還是假瘋。

「晨月你今年唔係…都24歲…?」我試探地問,她是日蝕那年出生所以很好記。

「嗯?係啊。」

她是認真的!

「好啦唔唔唔唔重要!阿阿阿月你自己去查啦!」溫主任嚇到連話也說不成,她搖搖頭重振旗鼓再說下去,「何蒙庫魯茲注定失敗,馮·霍恩海姆成功係因為用左賢者之石,但現代魔法師仲未解開賢者之石既謎團,恐怕都係同神權有關,因為耶穌第一個神蹟水變酒就係鍊金術。」

「既然何蒙庫魯茲一定失敗,咁…個隻人造人係咩黎?」

「宋校長同副台長已經分析過,的確係何蒙庫魯茲,成功既何蒙庫魯茲。」

一個是鍊金術師一個是瑪那研究者,應該甚麼也查得一清二楚吧。

我皺眉說:「何蒙庫魯茲又話一定失敗,係神先做到,到底你講咩啊溫主…」

等等,我想到了。

溫主任說過…賦魔也是神的權能,換句話說…

「賦魔。」

「無錯,何蒙庫魯茲,係賦魔既結果,問題係呢度:我地只搵到結果,過程呢?」

如果阿七有按我吩咐進行對比,應該能發現賦魔的反應才對!

「即係話…」

我說出文師兄的看法,那六隻瞬間鍊成的人造人,以至是大哥,也沒有被獵戶座天文台觀測到,是因為有干擾觀測的術式,或是法力高強的鍊金術師。

「佢講得岩…呢件事一定要查清楚,幕後黑手動作瀕瀕,一定有某d事發生。」溫主任道,「繼續私底下搵出賦魔既反應,我會由人造人個邊落手。」

「好。」

當日回到勘天廳我可說是完全心不在焉,那天晚上的事與賦魔事件有關,但我們卻如陷五里霧中,情況相當不樂觀。

「有野煩緊?」阿七問。

好吧,他也應該要知道的,畢竟我希望他能找出賦魔的線索立功留在天文台。

「你聽我講,阿七。」

我解釋了一次。

「第一次賦魔係溫主任;第二次係皇室堡狐仙;第三四次係橋咀島;第五次係萬聖節不滅者;五次都係雷達上觀察到賦魔反應,但第六次沙田既人造人竟然無反應…」

阿七調上當晚的魔力雷達圖,可以看到沙田馬場紅了一大塊,那是因為我們正在那兒與鍊金術師和人造人鬥法所致。

「依加希望可能係人造人大哥同個鍊金術師上問到線索,但呢個係伐魔隊既工作,獵戶座做唔到d咩。」

「始終我地係負責觀測同分析啊。」阿七看著雷達圖發呆。

博士與芷瑜今天負責外勤支援,回來的時候剛好在茶水間遇上正在泡即溶奶茶的我和阿七。

「仲得閒係度嘆tea呀,阿七。」博士說,「就夠一個月啦。」

「唔使你操心。」

我幫阿七說:「佢呢個月已經無遲過到。」

「哼,竟然以為獵戶座係唔遲到就留得低既地方。」

旁邊的芷瑜說:「尋日辛苦晒你地,係咪好危險?阿仁你地有冇事?」

我苦笑:「算係大步檻過。」

「對唔住呀尋日我同博士都day off所以無幫到手…」

我搖頭:「正常放假有咩好對唔住。」

「如果係我地件事點會搞到咁,竟然去到人造人誕生先觀測到,咁遲仲有咩用?」博士說。

「你咁勁你唔黎?」

「我day off, 做咩要黎,倒不如問點解我地做到既野你做唔到?」

「我邊有做唔到,根本就無可能預知到會,一有唔對路我已經通知左前線既魔法師啦!」

「芷瑜你睇,連自動模式都做到既野阿七幾自豪。」博士冷笑,完全是在享受阿七生氣的樣子。

「你講就叻,我地係度處理沙田馬場單野個時你咪又係度吹冷氣做冷氣軍師!」

「你地又鬧交呀?」詩珮二人走來,「你兩個係咪小學三年班?」

我與芷瑜樣子也鬆了一口氣,有這兩姊妹在就能阻止二人了。果然二人以姐姐的姿態教訓了那兩個傢伙,二人便生著悶氣各自離去。

「唔該你地,詩珮。」

「男仔真係…幾多歲都係咁小學雞,今日見點呀仁,尋晚好似搞到好夜?」

「係呀好似兩…定唔知三點。」

「今晚早D訓唔好打機打到咁夜啦。」

「你點知架…」

「半夜路過見到你房仲著緊燈,嘻嘿。」詩珮真是又溫柔又可怕呢。

不過凌晨月比較棒。

沙田馬場人造人事件過了一星期,距離阿七一個月限期之前也剛好是一周。

「阿仁,收工黎會議室E。」

會議室E是走廊盡頭那一間吧,我看看系統的確阿七預訂了那兒,今天明明他不用上班。

下班交更後我走向那邊,卻看到溫主任也一樣。

「阿仁?」

「溫主任…阿七約埋你?」

「係啊,阿月已經過左去。」

凌晨月也在嗎?最近很少見她,有點心不在焉。

推開會議室的門,阿七已經在那兒等我們,凌晨月坐在角落,一看到我便站起來走到我們這邊:「溫主任,阿仁。」

「喲~咁就齊人。」阿七說,這時我才發現講台前的地上放了兩個大水缸,旁邊是兩罐顏料。

「你搵我地黎咩事?」溫主任問。

「沙田馬場既謎團,我已經破解左。」他自豪地說。
多謝支持
獵戶座:變人
呢排都無咩妹系角色出場
凌晨月??
唔係 似咩
訓前再推
復仇故開始睇 一貫出文出得咁密真心勁
加油
「咩謎團?」溫主柔皺起眉頭道。

「賦魔啊。」

「……」

這白痴。

「你點解會知呢件事。」溫主任生氣了,她身體的邊緣開始有黑煙冒出,是想召喚幻人!

「我啦!我諗唔通所以就…唔小心…同左阿七…講…對唔住…」我低頭說。

「溫主任!你聽埋我講先嬲…我已經解開左第六次賦魔點解雷達會觀察唔到既呢件事!你俾我講埋先!」

阿七也嚇得有點手慌腳亂,聽說溫主任生氣時是全獵戶座最可怕的,我也看過當年她生氣時用幻人幹出了甚麼事情來的記錄,光看字就嚇死人了,沒想到當年的溫主任那麼可怕!

「…繼續講。」她握拳收起幻人。

「你地埋黎睇下呢個缸水,假設水就係空氣,然後空氣中有瑪那魔力。」

他走到第一缸水前拿起藍色罐擠出一些顏料,然後用手攪拌,馬上本來清晰的水變成了淺藍色。

「然後賦魔反應出現,獵戶座就成功觀測,發現位置……理論上係咁係咪?」

他拿起那一罐紅色顏料,擠出一團紅色,因為密度問題紅色顏料直沉缸底聚成一團。

「你想講咩。」溫主任說。

「未完,未完,事實上呢個模型係錯既,因此魔力唔係平均咁分佈,大家都知道少左一樣好重要既野…」阿七站到旁邊第二缸清水前,「…靈點。」

溫主任眼神閃過一絲異樣,似乎想到了甚麼。

「所謂靈點,又稱為風水寶地,龍穴,指大地同大氣魔力會匯聚於指定地點,呢D地點往往係宗教場所,因為魔力濃度高,連麻瓜既祈禱,祝福都有可能產生效果。」

他一邊說一邊擠出藍色顏料,再次攪拌使全缸水變成淺藍色。

「至被人敬畏既地方,例如凶殺現場,因為人心令魔力集中變成靈點,人帶住恐懼接近靈點,就可能無意識中透過魔力移動物件,影響電子設備,投影出想像中既幻影,所以係呢d地方d人成日話有怪事發生,撞鬼,就係咁解。」

說罷他用力擠出幾團顏料,卻沒有攪拌使其沉到缸底。

淺藍色的水是大氣魔力。

深藍色的顏色是魔力匯聚的靈點。

「咁如果…我係靈點之中發動賦魔呢?」

他舉起紅色顏料,對準代表靈點的藍色團,然後擠出。

紅色顏料由於密度沒有散開,而是往下沉,沉到藍色顏料團內,被吞沒不見。

水中沒有一絲紅色,完全沒法觀測紅色顏料的存在。

「藏木於林就係咁解…」凌晨月說。

阿七高舉雙手做出一個「就是這樣」的手勢,然後輕輕放下兩罐顏料。

眾人沉默。

「…我睇落,理論係成立…你幫我換過一缸水,你幫我通知副台長,阿七,等陣再同副台長解釋一次。」溫主任召喚出兩隻幻人,一隻開始換水,一隻走出去找副台長。

「…係咪有咩理論上既漏洞?」

「理論上未有,靈點中魔力濃度高,即使消耗左都好快會補充,我地就難以觀測到,靈點本來既魔力漲跌都大,我地難以判明係自然變化定有魔法師施法,魔力模式亦易被天然魔力溝淡…但係,大部分靈點都有負責人。」

「負責人?」

「其他因此人心而產生既靈點例如鬼屋,墓地等獵戶座都觀測住,但宗教場所,廟宇,教堂等等,都係由靈點負責人管理,神父廟祝呢d,如果賦魔既人係靈點中施法,無理由佢地唔發現。」

「…又或者發現左,但無同我地講。」我幽幽地說。

那麼結論就很簡單了:靈點的負責人是叛徒。

副台長來到了會議室E,阿七再次示範後她卻是先向溫主任說:「可柔,我叫你私下調查,你同阿仁講?!」

溫主任馬上罵我:「阿仁,我叫你私下調查,你同阿七講?!」

嗄你沒資格說我吧!

「嗚…」我百口莫辯,凌晨月輕拍我肩膊。

「如果係同靈點有關,咁一切就合理。」副台長卻說。

「咩一切…?」似乎連溫主任也不知道。

副台長結出手印抹向空中,魔力湧動,結界張開,突然間會議室E內的景色變得模糊,腳下好像坐地鐵一樣有力道傳來,害我要扶住身邊的凌晨月。

待景色靜下來我們發現自己已經不在會議室,而是在一個像勘天廳的地方,頭頂是一個穹頂,地板是魔力雷達的地圖,但卻不見觀測員的座位,穹頂也比起勘天廳小得多。

「呢度係我既研究室。」

即是在平日我們不準進入的工房區之內吧。

「副台長,我地入得黎?」阿七問,似乎怕闖禍。

「我帶你地黎梗係可以。」她推動輪椅到一角拿來一台平板電腦,馬上穹頂中央垂下一台像是投影機的玩意。

「嗶」

燈關起來,只剩穹頂底部邊緣滲光。

「之後落黎我要講既野,係獵戶座天…唔係,係北斗會館既最高機密,你地絕對唔可以同任何人講。」

後來我們知道並不是最高。

那時我們點點頭,副台長說得相當凝重。

「萬聖節前幾日,尼泊爾既塔雷珠神殿受到襲擊,神殿中既庫瑪麗被綁架,而庫瑪麗既保姆亦慘遭遇害。」

「呃…咩係庫瑪麗?」阿七問。

「庫瑪麗係尼泊爾人眼中既活女神,係女神塔雷珠係人世既化身。」

「ok…」

穹頂上顯示著塔雷珠神殿的慘狀,室內一片狼藉,在寢房出口附近有一個婦人倒在血泊中,伸手探向門口,可以想像到在她死前在門口與兇手爆發過衝突,斷氣一刻還想救回庫瑪麗。

「佢死前既遺言係 “北斗會館,北斗會館!庫瑪麗!救命…!救庫瑪麗…!“」

不同角落的相片在穹頂上展示,還有她的槍傷。

「我地一開始唔明點解佢要講北斗會館,係咪佢覺得我地可能幫手救人?之後我地就諗起可能唔係,因為佢無理由叫咁遠既我地救人,死前理應講出同兇手有關既事…所以我地既推斷係,殺死保姆,捉走庫瑪麗既兇手,係北斗會館既人。」

溫可柔倒抽一口氣,凌晨月咬著下唇。

「頭先阿七問得好,庫瑪麗係咩呢?佢並唔係好似平時既神父,廟祝咁係神明代言人,而係被視為神明本人,係世界上極少數既活神之一,你地睇一睇呢張圖。」

腳下的地圖轉成不知名的城市,看文字顯示是尼泊爾的加德滿都,就在我們中央有一大片紅色,顯示魔力濃力極高。

「神殿長期都好似我地既萬聖節咁,如果女神動用神權既話魔力反應更加驚人,直逼神代,世界上我諗只有佢同西藏活佛擁有咁既規模既魔力。」

地圖變回香港。

「唔理凶手綁走庫瑪麗既目的係咩,帶住女神行動唔方便,因為庫瑪麗既神性極易喪失,雙腳掂地,受傷,都會令佢失去神性,所以我地推斷兇手會將活女神庫瑪麗帶返黎香港。」

「既係係咁我地唔去救人?」凌晨月問。

「我地連佢係邊都唔知,甚至話有冇入境都確定唔到,佢帶庫瑪麗入黎只係推理,無證據支持。如果佢係香港,理應好易探測到庫瑪麗散發出既魔力,但係勘天廳既大家都知,根本無異樣,所以我地既分析結果就係…同頭先阿七個講既一樣。」

現在,我們明白為甚麼副台長說所有事都通了。

賦魔是神權,為了隱藏賦魔發動的魔力,幕後黑手利用靈點作掩護。

庫瑪麗是活神,為了隱藏庫瑪麗的神性,幕後黑手利用靈點作掩護。

似乎有線索都指向靈點的負責人。

「靈點負責人…唔係,北斗會館之中有叛徒。」溫可柔說。

似乎被捲進了不得了的事情。
獵戶座天文檔檔案庫:靈點

大自然中的瑪那魔力並非平衡分佈,而是會如水一樣流動,匯聚。

瑪那流被稱為靈脈,東方又稱之為龍脈,能為一個地方帶來繁榮;而瑪那匯聚的地方被稱為「靈點」,東方又稱為龍穴,寶地,同樣被魔法師們利用。華夏風水術是運用天然瑪那聚散的秘術,現在於香港還能找到不少圍村的風水林,用以改變魔力流向,帶聚落帶來興盛。

天然靈點好像天然資源一樣被魔法師們利用,建立宗教場所,利用天然魔力使信徒許願後更易如願,令廟宇教堂更加香火鼎盛。更小型的就被富人們用作種生基,安置祖墓,祠堂等,使人們在許願家族興盛更加易如願,尋找,利用這些靈點被稱為華夏風水術中的「尋龍點穴」,又被稱為「堪輿術」。

除了天然的瑪那分佈,人心亦會影響魔力分佈,被人類畏懼或尊崇的地方會有魔力聚積形成靈點。以某學校曾發生過的恐怖自殺案為例,由於人心恐懼該地點,瑪那即流到學校形成靈點,靈點內魔力密度上升,即使是麻瓜也可以發動類似魔法的效果,物件自己移動,電子裝備故障,投影出「自己覺得會見到」的幻影,正所謂鬼由心生,依賴魔力存於世上的妖魔鬼怪也因而移動至靈點棲身,使靈點內更易有超自然事件發生。

隨時間推移,人們記憶遺忘後不再畏懼,靈點即漸漸瓦解,正如每一個地方也死過人,但愈近期死過人的地方愈猛鬼。

香港大型靈點有天壇大佛,黃大仙祠,聖約翰座台,九龍清真寺。

圖源: 我唔信你睇過既動畫
尼泊爾襲擊事件詳細已記載於
【獵戶座天文台炒散中伏血淚史】 前奏二之二:臨世活神

「你當然會為佢擋槍。」

婦人沒有辦法了,於是彎腰——

「走啦!唔好理咩女神既禁忌!走呀!自己跑呀!!」

庫瑪麗的雙足不能接觸地面,但是男人襲來,婦人已中槍,也管不上甚麼禁忌了!

patreon會員限定

https://www.patreon.com/posts/57684695
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞